İsim değiştirmek için ? |
oozturk |
Merhaba arkadaşlar,
isim değiştirmek için gerekli olan yasal prosedür nedir. Bunun için mahkemeye başvurmak gerekiyorsa nasıl bir gerekçe kullanmak gerekiyor.
Teşekkürler...
|
avukat62 |
Sayın Öztürk,
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27 nci maddesi, “Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir.” demektedir. Buna göre adın değiştirilmesini dâvâ edebilmek için haklı sebeplerin bulunması gerekir.
Bu haklı sebepler çok değişik olabilir. Kişi çevresinde başka bir isimle tanınmış olabileceği gibi, ismi, kötü, çirkin veya kaba manalar içerebilir, çok uzun olabilir, yazılışı çok zor olabilir. Erkeğe bayan, bayana erkek ismi konulmuş olabilir vs, vs ... Bu misalleri daha da uzatmak mümkündür. Kısacası, ismin değiştirilebilmesi için bu konuda hakimi ikna edecek haklı bir sebebin olması gerekir.
Böyle haklı bir sebebin varlığı halinde, isminin değiştirilmesini talep eden kişi (reşit değil ve velayet altında ise velisi) tarafından, ikamet ettiği veya nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, Nüfus İdaresi aleyhine dâvâ açılmalıdır.
DeFacto |
Kaan V. |
"Böyle haklı bir sebebin varlığı halinde, isminin değiştirilmesini talep eden kişi (reşit değil ve velayet altında ise velisi) tarafından, ikamet ettiği veya nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, Nüfus İdaresi aleyhine dâvâ açılmalıdır."
Sayın avukat62;
Ad üzerindeki hak kişiye sıkı sıkıya bağlı olan haklardan değilmidir?Küçük bu hakkı (şahsa sıkısıkıya bağlı haklardan olduğu için) bizzat kendisi kullanamazmı?
|
avukat62 |
Sayın Khan,
Sizin de belirttiğiniz üzere, ismin değiştirilmesini isteme, şahsa sıkı sıkıya bağlı hakkın kullanılması niteliğinde olup, bu gibi hakları sınırlı ehliyetsizler (mümeyyiz küçükler ve mahcurlar) tek başlarına kullanabildikleri halde, onların tek başlarına isimlerini değiştirmek üzere dâvâ açıp açamayacakları doktrinde tartışmalıdır.
Bazılarına göre sınırlı ehliyetsizlerin bu davayı tek başlarına açabilecekleri düşünülmekte ise de, doktrinde baskın olan görüşe göre, ismin değiştirilmesinin taşıdığı mana ve doğurabileceği önemli neticeler sebebiyle sınırlı ehliyetsizlerin bu davayı tek başına açmaması ve kanunî temsilcisinin de bu işleme katılması gerektiği yönünde olup, uygulamanın da bu yolda olduğu ifade edilmektedir.
DeFacto |
detay_metod |
Merhaba sayın Öztürk kısa bir süre önce senin gibi bende ismimi değiştirmek istiyordum. (Bu konuda form'da konum var).Ne yapaca ğımı hiç bilmiyordum çok zor gibi görüküyordu,yasal işlemleri yaptıktan sonra hiç te o kadar zor olmadığını gördüm.
Yapman gereken işler oldukça kolay.İsim değiştirmen için geçerli nedenini dilekçene yaz.Nüfus kayıt örneğiyle birlikte asliye hukuk mahkemesine git ve davanı aç.
Nedenine çok dikkat et,geçerli ve inandırıcı olması lazım.Ne kadar;koymak istediğin ismi kullandığına dair herhangi bir evrak vs.gibi kanıtların olursa senin için o kadar kolay olur.Dikkat et dilekçen de çok Önemli!
|
commodore1tr |
Sayın detay metod ;
sizden hala yanıt bekliyoruz.....
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum |
Kaan V. |
Sayın avukat62;
Örneğin Adı Maşallah soyadı Cinsel olan 15 yaşındaki genç girdiği her ortamda adı ve soyadıyla dalga geçiliyor olsun diyelim.Maşallah Cinsel durumu anne ve babasına açıyor ve onlardan en azından adı veya soyadından birisinin değiştirilmesi için mahkemeye başvurlamalarını istiyor.Maşallahın annesi isminin rahmetli dedesine ait olduğunu ve çok büyük anlam ifade ettiğini çevresindeki alaycı tavırlara aldırmamasını isteyerek konuyu kapatıyor.Maşallahın babası ise onu keza bir bahane ile istegğini geri çeviriyor.
Bunun üzerine 15 yaşındaki Maşallah Cinsel, bizzat kendisi mahkemeye başvurmak için kolları sıvıyor
Böyle uç bir durumda nolacak peki?
|