 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
inatçı apartman sakini(!) KMK 43 |
mcelik887 |
Özet
Bir kat maliki (KMK 43 veya bir başka maddeye göre) "ben hiçbir şartta dış cephe işlerine katılmam" diyebilir mi?
Detay
Binanın eski olması sebebiyle tüm dairelerde rutubetlenme/küflenme var. Binada 6 daire var. 5 dairenin sahipleri olarak dış cepheye yalıtım açısından iyi olması sebebiyle BTB (cam mozaik) yaptırmak istiyoruz. Fakat altıncı kişi buna karşı çıkıyor ve katılmayacağını söylüyor. Şu ana kadar apartmanda hiç yönetim olmamış, defter de tutulmamış.
Diğer komşular onun payını ödemek istemiyor. Onun kısmını kaplamasak da çok çirkin olur. Bir kişi yüzüden evlerimizi rutubetten kurtaramayacak mıyız?
KMK'nu okudum ama anlamadığım şey şu:
[hl]İşi resmiyete döksek ve karar çıkartsak bile bu kişi KMK 43'e göre bunun çok masraflı bir iş olduğunu iddia ederek davayı kazanabilir mi.</span id='hl'>
NOT: Ortalama daire başı 900 milyon düşüyor
|
commodore1tr |
Bakınız bu konuda sayın avukat62 ki bu sitenin çok değerli bir avukatıdır. Sizin olayınıza benzer bir olay karşısında nasıl yanıt vermiş sanıyorum sizin için de yeterlidir. Sayın avukat62 nin izniyle...
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20 nci maddesi aynen şöyledir:
"Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde on hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır."
Görüldüğü üzere, bu aidatları ödemekten kaçınmanıza imkan bulunmamaktadır.
DeFacto
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum |
mcelik887 |
Kanunu ben de okudum ve öğrenmek istediğim yukarıda da belirttiğim gibi dış cephenin yapılması "KMK'nın 43. maddesindeki masraflı işler"e girer mi?
|
Tyler Durden |
Onarıma kısacası dediğiniz masraflara girer
|
avukat62 |
Sayın mcelik887,
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 43 üncü maddesinde, "Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmıyorsa, bunlardan faydalanmak istemiyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler." denilmekte ise de, aynı Kanun'un 19 uncu maddesinde, “Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar” hükmü mevcuttur.
Buna göre kat malikleri binanın, “bakımını”, “mimarı durumunu”, “güzelliğini” ve “sağlamlığını” korumak mecburiyetindedir. Elbette ki rutubete karşı korumak için binanın dış cephesinin yalıtımlı madde ile kaplanması, binanın bakım ve sağlamlığı ile alakalı bir husus olduğu cihetle kat maliklerinin buna katılmaktan imtina etmesine imkan yoktur.
Ancak, bu dış cephe yalıtımı yapılırken, 43 üncü maddede ifade edildiği üzere, lüks bir nitelik taşımaması gerekir. Buradaki “lüks”ten kasıt, daha az masraf ile yapılabilecek bir dış cephe yalıtımının çok pahalı bir malzeme kullanılarak yapılması yolunun tercih edilmesidir. Yoksa, bu yalıtımın yapılabilmesindeki maliyetin çokluğu değildir.
DeFacto |
mcelik887 |
Sayın avukat62
Bu çok açıklayıcı ve net cevap/yorumunuz için teşekkür ederim.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 13:46:22 |