savcılığa suç duyurusu - tehdit |
mevzuat2004 |
Telefonda üstü kapalı biçimde malıma(konutuma) zarar vermekle beni tehdit eden bir kişi hakkında suç duyurusunda bulunmak istiyorum.Herhangibir savcılığa başvuruda bulunabilirmiyim? Tehdit unsuru gerçekleşmese de(yani malıma bir zarar gelmese de) yine de şikayette bulunduğum şahıs hakkında soruşturma, ifade alma, dava vb. süreci işler mi? |
emin |
öncelikle kimse kimseyi tehdit edemez gerek haberleşme araclarınla gerek sozlu yada yazılı kimsenin hakkı yoktur.cumhuriyet savcılıgına basvurursunuz acaba gsm telefonunuzlamı tehdıt edılıyorsunuz yada normal turktelekom telefonuylamı bunu belırtmemıssınız. bunları belırtebılırsenız bıraz daha yardımcı olabılırım zannederım.
saygılarımla
emin |
commodore1tr |
Emin bey doğru söylüyor zorbalık hiç bir yerde geçerli olamaz.
Siz mutlaka daha detaylı bilgiler içeren bir dilekçe ile bulunduğunuz ilin Cumhuriyet savcılığına başvurun.
Savcı gerekirse telefonlarınızı dinletmeye alır gerekirse soruşturma açar ama hukuki bir müracaatınız mutlaka bulunsun.
Üstü kapalı tehtid ne anlama geliyor bilmiyorum ama konut konuttur. herhangi bir savcılığa değil yaşadığınız yerdeki cumhuriyet savcılığına başvuracaksınız. Bir avukatlada mutlaka görüşün derim ben eğer tehtid edenler ciddi bir boyutta ise...
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum |
mevzuat2004 |
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.
Üstü kapalıdan kastım "şunu yaparım, bunu yaparım "diye açıkça belirtmemesine rağmen "eh bu durumda bizim de elimiz boş durmaz" tarzında konuşması. Cep telefonumdan aranıyorum.
Savcılığa müracatım sonucunda bir soruşturma, gözaltına alma vb. gibi durum olması halinde durumun daha da gergin hale gelmesinden çekiniyorum doğrusu. Blöfü aşırı ciddiye alıp, yapmayacağı varsa da yaptırmak da var işin ucunda...Yani kısacası benim esas istediğim savcılıkta dilekçem bulunsun, istenmeyen bir durum olduğu takdirde süreç başlasın.(Biliyorum, şu anda içten içe kızıyorsunuz bana, hukuğu istediğin zaman kullanmak diye bir şey olmaz diyorsunuz ama ne yapayım çaresizlik insana her şeyi düşündürüyor.)
Son bir husus şehirdeki herhangibir ilçe savcılığına başvurabilir miyim, şu anda oturmakta olduğum evin bulunduğu ilçe mi, zarar verilmesinden endişe ettiğim evimin bulunduğu (ki 15 gün içinde bu evime taşınacağım) ilçenin savcılığına mı başvurmam gerekiyor?
İlginiz için tekrar teşekkürler. |
commodore1tr |
Sanıyorum sizin bu sorununuz bu sitenin üstadlarından sayın avukat62 nin gözünden kaçmış.
Son yazdıklarınızıda okuduktan sonra onun değerli görüşlerine ihtiyaç duyulduğu kanısındayım. İçten içe filan asla kızmıyorum sinek ufak ama mide bulandırır bunu biliyorum durduk yerede insan başına bela istemez bunuda biliyorum.
bu konuda bir kısa mesaj ollarak avukat62 rumuzlu değerli avukata danışmanızda bir fayda var çünkü savcılığa şikayet edildikten sonra savcılık işlem yapar diye biliyorum ben çünkü aksi taktirde savcılık ciddi bir zan altında kalır. Zaten kendileri bu formu görürse mutlaka bir yorum yazar gibi geliyor bana....
Bu tip olaylarda birde tanıdık bir polisin veya yetkili bir hukukçunun bu kişilerle konuşmasıda yararlı olabiliyor bu hukuki bir yol değil ama çözümde yararlı oluyor çoğu zaman.
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum |
avukat62 |
Öncelikle Sayın commodore1tr'nin iltifatı için teşekkür ederim.
Ancak verilen bilgilere göre sağlıklı bir görüş vermek çok zor. Zira unsurları itibariyle hangi tür bir tehdit suçu oluştuğunu bilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç var. Tehdit zaten başlı başına bir suç oluşturduğundan ayrıca söylediklerinin gerçekleşmesi gerekmez, şayet gerçekleşirse bu takdirde başka bir suş oluşur.
Lûgat manası anlamı ile, bir kimseye, bir işi yaptırmak amacı ile iradesi üzerinde cebri tesir yapmak, göz dağı vermek, gözünü korkutmak olan tehdit. mağdura doğrudan doğruya bir zarar vermek, meşru menfaatine zarar vermek veya tehlikeye koymak ya da mağdurun iradesini zorlamak ona bir şey yapması veya yapılmasına göz yumması için yapılır.
Türk Ceza Kanunu’nun 188 inci maddesinin birinci fıkrasında, “Bir kimse bir şeyi işlemek veya işlemesine müsaade etmek ya da o şeyi işlememeye mecbur etmek için diğer bir kimseye zor kullanır veya onu tehdit eder veya yetkisi olmadan veya yasalara aykırı olarak bir konuda bilgi vermesini veya inancını veya siyasi veya sosyal görüşünü açıklamasını isterse altı aydan bir yıla kadar hapis ve bin liradan üçbin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır.”; 191 inci maddesinin birinci fıkrasında da, “Bir kimse kanunda yazılı hallerin haricinde başkasına ağır ve haksız bir zarara uğratacağını bildirerek tehdit ederse altı aya kadar hapis olunur.” Aynı maddenin son fıkrasında ise, “Sair tehdidat için alınacak ağır cezayı nakdi otuz liradır. Ancak bu bapta mutazarrır olan şahıs tarafından şikayetname verilmedikçe takibat yapılmaz.” denilmektedir.
Konu ile ilgili olarak, Site'nin https://www.hukuki.net/ictihat/904-368_cgk.php adresinde Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bir kararı var. Karar okunursa belki bir fikir verebilir.
DeFacto |
emin |
sayın avukat beyin bu konuda verdiği bilgiler harıka valla işin acıkcası bır haberlesme sektorunde calıstıgım ve adlıyelık işlerle bıraz cok ugrastıgım ıcın ve benımde basıma geldı benım basımada bosanma davasından doğan tehdıtlerdi.tehdit edildiğin zamanı bılmek onelı savcı ifadenı aırken ilgili dokumlerı gosterıyor ona göre arkadasım
saygılarımla
emin |
commodore1tr |
ee herhalde sayın emin bey;
Öyle kolay üstad olunmuyor....
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum |