domain |
google |
Aldığım bir domain(.com) için fiyat teklifi yapmam istendi, bende 1000$ dedim, değerinin çok üstünde satmaya çalıştığım gerekçesiyle mail ile ihtarname yolladılar? böyle birşeyin geçerliliği var mıdır? Benim yaptığım bir yanlış mı var?
Sitenin adı bir kişi ismi değildir "oyunsitesi" gibi jenerik sayılabilecek bir isimdir (oyunsitesi değildir :) )
yardımlarınız için çok teşekkür ederim |
commodore1tr |
Kim istedi neden istedi belli değil ama google yazmanız google den aldığınız bir domain name anlamına geliyor sanıyorum.
Günümüzde bilgisayar ortamında internetten domain alım satımının fiyat aralıkları belli olmadığı gibi satış yapacak kişinin de isteyeceği parayı sınırlayacak uluslararası bir hukuk kuralı bulunmamaktadır.
Bazı uyanıkların normalde hiç hakları olmadığı halde çok tanınmış ve meşhur markaların domain name ini çok önceden alıp sonra fahiş fiyatlara sattığı bir ortamda (akbank akbank.com.tr 'ı ne kadar zor alabildi.) sizin almış olduğunuz domain name böyle bir özellik taşımıyor ise sizin üzerinize kimse hukuki olarakta gelemez. Ancak domain namelerin senelik 7-9 dolar olarak satıldığı bir ortamda sizinde afedersiniz ama maşallahınız var. $10.000 dahi isteseniz kimse size bir şey diyemez. SATMAMAK için yüksek rakam verdim deme hakkınız olduğu gibi bunu çok istiyorsan budur deme hakkınızda var.
Sizin yaptığınızda hukuk olarak bir yanlışlık olmamasına rağmen etik değerlere ters düşen bir davranış biçimi olduğu apaçık.
Saygılarımla
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum |
Av.Ali Osman Özdilek |
.com uzantılı alan adları ile ilgili uyuşmazlıklar ICANN tarafından çıkarılan UDRP uyuşmazlık çözüm prosedürleri dahilinde yetkilendirilen bazı kuruluşlar nezdinde hakem usulü ile çözümlenmektedir. Bu yetkili kuruluşların içinde en fazla uyuşmazlığa bakan ise WIPO (Dünya fikri mülkiyet teşkilatıdır).UDRP prosedürleri özellikle marka ihlallerini önlemek için dizayn edilmiş prosedürlerdir.Bu sebeple aldığınız alan adının karşı tarafın markası (tescilli veya tescilsiz) ise karşı taraf alan adının kendine transferi için dava açabilecektir.Burada karşı tarafın ispatlaması gereken husular şunlardır:
-Alan adının kullanımını kendisinin markasına tecavüz teşkil ettiğini
-Alan adının alımının daha sonra kendisine satılmak üzere kötüniyetle yapıldığını
-Alan adının değeri ile teklif edilen değer arasında açık bir farkın olduğunu
-Kendisinin korunmaya değer menfaatlerinin olduğunu
Karşı tarafın dilekçesi üzerine yetkili kuruluş davalıya cevap vermesi için dilekçeyi tebliğ eder.Eğer cevap verilmezse prosedür cevap olmaksızın mevcut deliller üzerinden devanm eder.Dosya tamamlanınca tek veya 3 kişilik hakem önüne gider.Buradan çıkan karara göre de alan adının transferine veya sahibinde kalmaya devam etmesine karar verilir.
Saygılarımla,
Av.Ali Osman Özdilek
|