Ne zaman düşünce suçlusu olurum? |
sawer |
Merhaba
Avrupa birliği ile gelinen düşünce özgürlüğünde yada düşünceyi ifade etme özgürlüğünde gelinen noktanın ne olduğunu bilmiyorum.
Ben ulus-devlet kavramını; milliyetçilik kavramını kabul etmeyen birisiyim bunu da yazılarımda belirtmekteyim detayları ile.Elbette mantık süzgecinden geçirerek.
Fakat bunu ne sınırda tutmalıyım.Yani bunu özgürce ifade edebilir miyim yeni kanunlar ile yoksa diken üztünde düşüncelerimi internet ortamına taşımaya devem mı edicem.
Bu konuda beni aydınlatabilri misiniz.Anayasanın hangi maddelerinden suçlanabilririm.Hiçbir örgütsel yapıya hiçbir zaman üye olmadım.
Cevaplarınızı merakla bekliyorum.
Umarım doğru yere konuyu açmışımdır.. |
Av.Mehmet Taylan Karakum |
Sayın İlgili;
Anayasa, suçlanmanız için değil; hak sahipliğinizin belgelenmesi için yazılmışlardır.
1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren (yeni) Türk Ceza Kanunu'nda, çeşitli olumsuz düzenlemeler var. Fakat; Yargıtay'ın da, yeni çeşitli kararları (içtihatları) var (olumlu yönde). Ayrıca; AİHM'nin kararları da yol gösterici.
Yazdıklarınız konusundaki endişelerinizi gidermenizin tek yolu, yazdıklarınızı, bir avukat arkadaşımızın süzgecinden geçirmenizdir.
Saygılarımla, |
sawer |
Teşekkür ederim cevabınız için.
Tayyip Erdoğan okuduğu şiir ile hapis cezası almıştı.Yani komedi bir durumdu.Siyasi bir karadı bu herkesin malumu.
Hala daha anayasada bu türden hakaret içermeyen ve işin mantığını anlatmaya yönelik yazılmış konularda dahi suç unusuru olarak gösterilebilecek esnek maddeler mevcut mu.
Bakın mesela
"Atatürk bir ideolog değildi.İhami Soysal der ki:
Bu ülkede 50 milyon insanı ben Atatürkçü'yüm diye bağırtsanız da Ataturkçülük diye bir ideoloji yaratamazsınız der.Ha ama ne hikmetse milliyetçilik, halkıçılık gibi kavramla ülkemizde Ataturkçülük olarak sununmakta ve ben ne milliyetçiyim ne de halkçıyım ve bunları en ince detayına girerek neden olmadığımı da anlatabilrim."
1-)Ben Ataturk ilke ve inkilapları olarak gösterilen şeyleri kabul etmek zorunda mıyım?
2-)Bunları kabul etmediğimi belirtme, söyleme hakkım var mı?
En azından lütfen bu iki soruya cevap verin.
Not: İmla kurallarına biraz daha dikkat edelim lütfen.. D.T. |
gecem1970 |
Hukukçu değilim.
Anladığım kadarıyla bazı kavramları tartışmak birikiminiz ışığında bu konudaki görüşlerinizi açıklamanın suç olup olmadığını soruyorsunuz.
Yaptığınız alıntıda Atatürk örneğinde ideolog kavramı tartışılmaktadır.
Herhangi bir kavramı, olayı, olguyu tartışabilirsiniz. Tartışma mantığı çercevesinde görüşünüzü destekleyen her türlü kanıtı ortaya koyabilirsiniz.
Bilimsel yazma ve tartışma formasyonuna sahip herhangi bir kişi hiç bir şekilde yasalarımızla çelişmez. Öte yandan "Tayyip Erdoğan okuduğu şiir ile hapis cezası almıştı.Yani komedi bir durumdu.Siyasi bir karadı bu herkesin malumu." gibi bir ifade asla bilimsel yazma ve tartışma ilkelerine uygun değildir. Erdoğanla ilgili kararın neden yanlış olduğunu kanun, içtihat vb. ile desteklemeli eğer ilgili literatüre ters bir karar varsa ondan sonra siyasi bir karar olma olasılığını tarihi gerçekler ışığında tartışmalısınız. Tabii bunu yapabilmek için öncelikle anlamlı bir hukuk bilgisine sahip olmanız lazım.
Sayın Sawer sosyal bilimler adı üstünde bilimdir. Hukuk, felsefe, politika konuları bilim çerçevesinde tartışıldığında hiçbir sorun çıkmaz. Hernedense bu konuları tartışma konusundaki cesaretimizi tıp, mühendislik vb alanlardaki konularda göstermeyiz. Hukukçu arkadaşşlar yanıtlasın lütfen. Şöyle bir idda ile yola çıksam " Kanserin tedavisi falan bitkiden yapılan çay ile mümkündür. Doktorlarla uğraşmayın. isteyene bunu en ince detayıyla anlatırım" bunu kamu oyuna duyursam bu suçmudur? Bu durum gerçekten düşünce özgürlüğü olarak değerlendirilebilir mi?
Düşünmek ve bunları açıklamak herşeyden önce sorumluluk ister. ben böyle düşünüyorum deyip açıklamak değildir düşünce özgürlüğü.. Düşünce özgürlüğüne sığınıp insanların sağlığı ile oynama hakkı varmıdır gerçekten bireyin? Yada toplumsal yapıyı ve barışı tehlikeye atma hakkı?
Buraya kadar ki görüşlerim sınırlı bilimsel birikime dayanarak verilmiştir.
Şimdi iletinizin içeriği ile ilgili daha öznel bir tarzda devam etmek istiyorum.
Evet. Madem TC pasaportu taşıyorsunuz bu ülkenin anayasasını yasalarını kabul etmek zorundasınız. ABD vatandaşlığına başvurusanız ve uygun görülürseniz size bir yemin ettirirler önce. Bakın sözleşme imzalatmazlar yemin ettirirler. Araştırın o yemini okuyun. Neden Atatürk ilke ve inkılaplarını kabul etmek zorunda olduğunuza ve bunu düşünce özgürlüğü ile çelişmediğine en iyi kanıtı orda bulursunuz.
Hernekadar oturup uzun uzun cevap yazmış olsamda iletinizin amacının düşünce özgürlüğünü tartışmak olmadığının farkındayım. Böyle bir ileti göndermek için seçtiğiniz günde amacınızı ortaya koyuyor bence. 30 Ağustos! sabah kalkıp bu cumhuriyetin kuruluşunda anlamlı bir tarih olan bu gün, ve Bu cumhuriyeti bize kazandıran, Büyük insanı Atatürk'ü törenler ve çoşkuyla andığımız bu gün sizi üzdümü acaba. Gözünüzü bando sesleriyle açtınızda yüreğiniz gurur ve neşe ile dolacağına kin ve öfkeyle mi doldu?
Eğer öyleyse Sayın sawer zahmet edip "düşünce özgürlüğünüzü" bu sitede kullanmayın. Burası bu düşünceleri barındığı ve desteklendiği bir yer değildir. İnternetin kuytularında kendinize uygun bir yer arayın!!!
|
sawer |
:))
Çok iyi ya.Hep başkaları üzerinden komplo teorileri kurardım.İlk defa birisi bana kurdu hoşuma gitti.Evet bugün 30 ağustos olduğunu ben de sabahleyin öğrendim ve ünivertsitede halletmem gereken iş yarım kaldı.Oysaki sorumu dün sordum.Ve gerçekten öğrenmek istiyorum.
Atatürk hakkında konuşmam şundandı milliyetçilik kavramı Ataturkçıülüğün bir parçası olarak görülüyor oysaki Ataturk ile başlamış birşey değil bu; yada ulus-devlet.Benim düşünce yapım ise bu kavramlara uymuyor.
DİKKAT türk milliyetçiliği yada türk ulusçuluğu değil mesele.Bununla ilgilenmiyorum mesele milliyetçilik ve ulus-devlet anlayışının kendisi.Ve bu konuda yazılar hazırlıyorum.Ve ne gibi anayasa maddeleri ile suçlanabileceğimi de cidden merak ettim.
Tayyip Erdoğan meselsine gelince kendisinin yarılandığı kanun maddesi değiştirldi mi değiştirlmedi mi onu da merak ettim.Ondan yazdım.
İnşallah daha açıklayıcı olmuştur ayrıca bu sitede görüşlerimi açıklama gibi niyetimde yok.Yada düşüncelerimi tartışmaya açmamın da anlamaı yok; yeri burası değil.
Yalnızca öğrenmek istediğim bir insan ulus-devlet, milliyetçilik ve bunun gibi kavramları red ettiğini dile getirise ve bunun dini adsynakları olduğunu ortaya koyarsa kendisine ne gibi yaptırımlar uygulanabilir.Yada su andaki kanunlar ile istediğim fikrimi hakaret içermeden istediğim şeklde yazabilir miyim sanal alemde.Bu konuda lütfen biraz daha detay verebilir misniz.
Teşekkür ederim. |
izmirli |
quote:1-)Ben Ataturk ilke ve inkilapları olarak gösterilen şeyleri kabul etmek zorunda mıyım?
2-)Bunları kabul etmediğimi belirtme, söyleme hakkım var mı? |
Aman efendim ne demek lütfen buyurunuz ne isterseniz söyleyiniz, aman sakın çekinmeyin sizin gibiler sürüsüne bereket zaten bir de siz yazmışsınız çok mu? maksat eksik osuran kalmasın.
Sanırımsam ki[:)] tehlikeli bir oyuna dahil olduğunuz zehabıyla ve bu nedenle de başınıza gelebilecek dertlerden nasıl sakınacanağınızı soruyorsunuz.
Amacınız mangal gibi bir yürek gerektirmez.Ama sizden umutluyum doğrusu, çok yakında gerçek kimliğiniz ile basında ya da bazı platformlarda boy gösterebilirsiniz. Hiç endişeniz olmasın, mutlaka elinizden tutacak birileri çıkacaktır. Ama size tavsiyem, bu sitenin dışına çıkmanızdır. Fena hırpalanırsınız yoksa. |
sawer |
:)
yaw yeni zelandalı nasıl hırpalancakmışım bu sitede bi sölesene
Neyse arkadaşlar konuyu dağıtmayıp, ideolojik bir tartışma başlatmazsanız sevinirim.Fikirlerin doğruluğu/yanlışlığı değil mesele.Sorum aykırı olarak nitelendirilebilecek görüşleri ne noktaya kadar savunalabileceği ve ne noktada sonra hangi kanun maddelerinin devreye girdiği...
yukarda detaylı bir şeklde açık.
|
Av.Duygu Tekay |
Sawer;
1-Küstahlığa gerek yok değil mi?
2- Biz sizin arkadaşınız değiliz. Arkadaş seçimlerimizdeki kriterlere uygun tavır geliştirmediğinizden.
bir düşünce yaratacak kadar yetkinsiniz ne var ki bir düşünce insanında olmaması gereken usluba sahipsiniz. Uslubunuzu düzeltin diyemem ama rahatsızlık vermemeniz yeterli olacaktır. |
izmirli |
maalesef bu sitede senin için ve senin sorularına karşılık olacak bir cevap bulman mümkün olmayacak. nasıl hırpalanacağına gelinceee...
haka huka dansı bilirmisin hani bizimkiler yaparlar[:D] |
sawer |
@Av.duygu
1-)E yok tabi yapmayın.Konuyu da saptırmayın.
2-)Arkadaşlar bir hitaptır iki hakikaten arkadaşlık bağından söz edilir.Yani arlkadaşım olsuğunu veya olmayı aklından çıkar :)
Mesela ekşisözlüğe bakalım
https://sozluk.sourtimes.org/show.php?t=milliyetcilik
18. mesajda diyor ki:
"milliyetçilik, insanlığın politik evrelerinden biridir.. zamanını çoktan doldurmuş olmasına rağmen günümüzde bir çok formda, bu evrenin istikbâlsiz alternatifleri yaşatılmaya çalışılmaktadır..."
Şimdi işgüzarın biri yaw sen resmen vatanı bölmeye çalışıyosun diyip dava açabilir mi bu şahsa.
Şöyle örnekler verelim konuyu detaylandıralım, stres yapmaya hiç gerek yok değil mi güzel kardeşlerim.(Pardon kardeş değil :)) |
Av.Duygu Tekay |
İmla hatalarını düzeltmemeniz ve tavırlarınız nedeniyle forum kilitlenmiştir.
|