 |
04/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Kardeşimin sorumsuzluğu ve borçları |
artinet |
Sayın yetkililer, 2000 yılında bir mini market kiralayarak emekli memur olan babamın üzerine vergi kaydını yaptırdık. Ben babam ve bekar 1978 doğumlu kardeşim ile işletmeye başladık. Ben 2001 yılında yanlarından ayrılarak istanbula yerleştim. İşlerimiz çok iyi gitti 2 sene sonra bu işyerinin mülkiyeti alındı ve kardeşimin üzerine yapıldı. Adına bir araba satın alındı ve o da üzerine yapıldı. İşte bütün problemler bundan sora başladı. Ailemin de yüz vermesi ile kardeşim gizli kapaklı işler çevirerek aile yapımıza uymayan kız ve erkekli gruplarla takılarak gününü gün etmiş, aşırı borçlanarak piyasadaki kredisini tüketmiş, toptancılardan almış olduğu malları değerinin altında satarak nakite çevirmiş, bu parayı da insafsızca arkadaş çevresine dağıtmıştır. Arkadaşlarından hatır çekleri almış ödememiş, iki toptancıya boş ama imzalı senet vermiştir. Ne yazıkki ailemin ve benim bütün bunlardan iş işten geçtikten sonra haberi olmuştur. Olaylar duyulduktan sonra dükkanın mülkü derhal annemin üzerine geçirilmiş ve kardeşim dükkandan uzaklaştırılmıştır. Şu an nerede olduğunu ve ne yaptığını hiç kimse bilmemektedir. Almış olduğu mallar ın faturaları işyeri babamın üzerine kayıtlı olduğu için babamın üzerine yazılmıştır. Babam tarafımdan kardeşime verilmiş hiçbir vekaletname ve yetki bulunmamaktadır. Şimdi sorularım şöyle;
1- Kardeşimden alınarak annemin üzerine geçirilen ve bankadan kredi kullanılarak üzerine ipotek konulan taşınmazı alacaklılar satışa çıkabilirler mi?
2- Ailemin haberi olmadan alınan ve üzerinde işyerimizin kaşesi olan teslim alan yerinde kardeşimin imzası olan açık faturalar için ilgili firmalar bizden talepte bulunabilirler mi?
3- Adına gelen tebligatları kabul etmediğimiz kardeşimin mal beyanında bulunması gerektiği tarafımıza aktarılmıştır. Hiçbirşeyi olmayan bir insan nasıl mal beyanında bulunabilir.?
4- Bütün bu olaylar ışığında alacaklılara karşı bizim sorumluluğumuz ne olabilir varmıdır.?
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür eder. Bu sayfayı okuyan insanlara ibret olmasını dilerim. |
Av.Mehmet Taylan Karakum |
Sayın İlgili;
İlk iki sorunuzun yanıtı, kısaca evet.
Üçüncü sorunuzla ilgili olarak; hiçbirşeyi olmayan kişi de, malbeyanında bulunmak zorundadır. Adı malbeyanı olsa da; örneğin, borcu naasıl ödeyeceğine, geçim durumuna dair bilgi vermelidir borçlu.
Son sorunuzla ilgili olarak; borçlanmanın şekline göre, sizlerin de sorumluluğu sözkonusu olabilir. Şöyle ki; faturaları, muhasebe kaydınıza işlemiş (iade etmemiş) olabilirsiniz ki; bu durumda, dükkan kimin adına kayıtlı ise, o, borçlu konumunda olacaktır.
Ayrıca; birinci soruuzla bağlantılı olarak, tasarrufun iptali davası dediğimiz yöntemle, annenizin üzerine geçirilmiş malvarlığının da satışı söz konusu olabilir.
Bilginize, |
Bugünün tarihi: 04/05/2025 05:49:16 |