Av.Mehmet Taylan Karakum |
Sayın İlgili;
Öncelikle bir konunun açıklığa kavuşması gerekmekte. O da; belirlenmiş bir şirket müdürü olup olmadığı hususu (siz, diğer ortağınız, ikiniz birden ya da üçüncü bir kişi gibi).
Çünkü; personel alımı, işten çıkarma gibi işler, ortağın değil; yöneticinin (müdürün) yapabileceği iştir; bu birinci sorunuzun cevabı...
İkinci sorunuzdan, eğer sizin şirket müdürü olduğunuz sonucuna da varabiliyorsak; herhangi bir Noter'e giderek, bu kişiye bir bildirim gönderir ve işten çıkardığınızı; ayrıca, vermiş olduğunuz tüm vekaletlerden de azlettiğinizi bildirebilirsiniz (bu vekaletlerde ne gibi yetkiler olduğuna göre, gerekirse, mesela azilnamenin bir örneğini, taşınmazınızın bulunduğu tapu müdürlüğüne de vermelisiniz).
Diğer % 50'ye sahip ortağınız, sadece hissedar ise ve şirket müdürlüğü yok ise; şirket yönetimiyle ilgili olarak, bu kişiyi yetkilendiremez; alt yetkiler veremez; işe alamaz.
Şirket anasözleşmesinde, devirle ilgili özel düzenleme yoksa ve diğer ortak, hisselerinin tamamını veya bir kısmın, bir üçüncü kişiye (mesela eşine) devrederse; şirket ortaklar kurulunca bu devir onay görmeden ve ortaklar pay defterine işlenmeden, şirkete karşı hüküm ifade etmez.
Şİrket müdürü değilseniz, şirket müdüründen tüm işlerle ilgili ayrıntılı biligi ve hesap isteyebilirsiniz. Şİrket müdürü iseniz; zaten kontrolün sizde olması zorunlu ama, tespit yaptırabilirsiniz.
Bir sermayeyi temsil ettiğiniz için, özellikle vurgularım ki; bir avukatla çalışmanızda sonsuz fayda bulunmaktadır ve bu nedenle; tatilde de olsanız, muhakkak bir avukat arkadaşımızdan yardım alınız.
Saygılarımla,
|