 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
İsteğe bağlı Bağ-Kur emeklilerinin sağlık yardımı? |
bydemirel |
Annem isteğe bağlı Bağ-Kur emeklisi olduğundan Bağ-Kur#8217;dan sağlık yardımı almamakta, benim üzerimden Emekli Sandığından istifade etmekte idi. Ancak bundan iki ay kadar önce Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü almış olduğu bir karar ile anneme ait sağlık karnesini iptal etti. İptal gerekçesi olarak da 15.02.2006 tarihli 26081 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5454 sayılı Kanunun 8 nci maddesi #8220;İsteğe bağlı sigortalı olarak aylık alanlar veya bunların hak sahipleri talepleri halinde sağlık sigortasından yararlanabilirler#8221; gösterilmiştir.
Bizde bunun üzerine Bağ-Kur#8217;a müracaat ettik, ancak bu kez de geçmişte sağlık primi kesintisi yapılmamış olduğu gerekçesi ile müracaat tarihinden itibaren 8 ay boyunca annemin emekli maaşından kesinti yapılacağı ve müteakiben sağlık karnesi almaya hak kazanacağı bildirildi. Bu arada 8 aylık kesintiyi defaten ödeme ve buna karşılık sağlık karnesinin hemen verilip verilemeyeceği teklifimiz ise kabul görmedi.
Şimdi bununla ilgili sorularım şunlar:
1. 5454 sayılı kanunla yapılan değişikliğe göre Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünün almış olduğu karar ve annemin sağlık karnesinin iptali doğru mudur? Değişiklik maddesinde dikkat edildiği üzere #8220;talepleri halinde#8221; ifadesi yer almaktadır. Bu durumda ben (veya annem) tercihimizi Emekli Sandığından yana kullanamaz mıyız? Bu konu ile ilgili Emekli Sandığının almış olduğu kararla ilgili dava açsam yürütmeyi durdurma kararı çıkar mı?
2. Bağ-Kur#8217;dan sağlık yardımı alabilme şartı olarak öne sürülen 8 ay sağlık sigortası primi ödenmesi ile ilgili 03/08/2005 gün ve 25895 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bağ-Kur Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliği Md.9, Bent.1 #8220;İlk defa sigortalı olanların sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilmeleri için en az 8 ay#8230;#8230;. sigorta primi ödemiş olmaları şarttır#8221; hükmü amirdir. Bizim yapmış olduğumuz 8 aylık kesintiyi defaten ödeme teklifimizin kabul görmemesi bu madde esasına göre doğru mudur? Kanunların çıkarılış amacı insan haklarından yana olması gerekmez mi? Konuyla ilgili hukuk yorumunu çok merak ediyorum.
3. Son olarak Bağ-Kur#8217;dan sağlık yardımının hangi tarihten itibaren verilmeye başlanacağına dair ( 01 NİSAN 2007) bir yazı aldım. Bu tarihe kadar geçecek süre içerisinde annemin hiçbir sağlık güvencesi olmayacak. Kaldı ki annem 72 yaşında ve her gün kullanması gereken kalp, tansiyon vs. bir sürü ilaçları var. Bağ-Kur#8217;dan almış olduğum bu yazı ile Emekli Sandığına tekrar müracaat etsem 01 NİSAN 2007 tarihine kadarki süre için sağlık yardımı verilmesi gerekir mi?
Sevgili forum yöneticileri, yukarıda anlatmış olduğum olayda kurumların haklılık durumları nedir? Şayet bizim bir hakkımız varsa hangi aşamada ve hangi kuruma karşı (gerekirse) dava açma durumu söz konusu olabilir. Ya da yapacak bir şey olmadığından 8 ay bekleyecek miyiz? Bizlere böyle bir imkanı sunan ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Bayram Demirel
|
yyln |
quote: 5434-----TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU
Madde 67 #8211; 66 ncı maddede sözü geçen dul ve yetimler şunlardır:
a) Karı;
b) Koca;
c) Çocuklar;
ç) Ana;
d) Baba.
.....................
Geçici Madde 139 #8211; (8/7/1971 - 1425/7 md. ile gelen Geçici 7 nci madde hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
(Değişik birinci fıkra: 25/6/2003-4905/4 md.) Aşağıda sayılanlar, Kanunla düzenlenecek genel sağlık sigortası kapsamına alınacakları tarihe kadar, hastalanmaları halinde resmî veya özel sağlık kurum veya kuruluşlarında yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslara göre muayene ve tedavi ettirilirler.
a) (Değişik: 21/3/3006-5473/8 md.) Emekli, adî malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanmış olanlar ile emekli aylığı almakta iken özelleştirme kapsam ve programına alınan kuruluşlarda görev almaları nedeniyle 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince emekli aylıkları kesilenler,
b) (a) bendinde sayılanların 5434 sayılı Kanunun 67 nci maddesinde belirtilen ve kanunen bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri,
c) Dul ve yetim aylığı alanlar ( Yetim aylığı alan babanın sağ olması nedeniyle yetim aylığı bağlanamayan öz ana dahil).(1)
(Ek fıkra: 8/5/1991 - 3715/3 md.; değişik: 25/8/1999 - 4447/25 md.) Özel kanunları gereğince sağlık yardımından faydalananlar ile Sandıktan emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı alanların diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi görevlerde çalışan veya bu kuruluşlardan aylık alan eşleri ve Sandıktan dul aylığı alanlardan diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi görevde çalışan veya bu kuruluşlardan yaşlılık veya malullük aylığı alanlar bu madde hükmünden yararlanamazlar. İsteğe bağlı sağlık sigortasından yararlananlar hakkında bu hüküm uygulanmaz.(1)
#8212;#8212;#8212;#8212;#8212;#8212;#8212;#8212;#8212;#8212;
(1) Bu fıkranın 1/1/2000 tarihinde yürürlüğe gireceği, 25/8/1999 tarih ve 4447 sayılı Kanunun 63/b fıkrası ile hüküm altına alınmıştır.
https://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.php?MevzuatKod=1.3.5434
Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim Aylığı Alanların Muayene ile Tedavileri Hakkında Yönetmelik
Muayene ve Tedavi Hakkından Yararlanacaklar
Madde 4- Muayene ve tedavi hakkından;
(DEĞİŞİK BENT RGT:26.08.2005 RGO:25918)
d) Kanunen bakmakla yükümlü bulundukları ve yardım edilmediği takdirde muhtaç duruma düşeceği beyan edilen öz ana ve babaları,
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=742&highlite=emekli
|
Sn: bydemirel,
Emekli sandığı mevzuatına göre, ana-babaya sağlık yardımı yapılması şartlarını düzenleyen mevzuat yukarıya kopyalanmıştır.
Görüleceği üzere, ana-babaya sağlık yardımı yapılabilmesi için, yardım edilmediği takdirde muhtaç duruma düşeceği şartının gerçekleşmiş olması gerekir.
Bu şart, subjektif unsurları içerdiğinden, kişiden kişiye değişebilir.
Ancak, yanlış hatırlamıyorsam, asgari ücret tutarında geliri olan kişinin, muhtaç durumda olmadığı şeklinde yargı karaları var.
Bağkur'un emekli maaş tutarları eskiden, asgari ücretin altında olabiliyordu. O dönemde, Bağkur'dan emekli maaşı alan annenize yardım etmediğiniz takdirde, annenizin muhtaç duruma düşebileceğini kanıtlamanız kolay olabilirdi. Ancak, son dönemlerde yapılan iyileştirmelerle, Bağkur'daki en az emekli maaşı net asgari ücret civarına yükseltildiği gibi, en fazla maaşı, SSK ve çoğu emekli sandığı emeklisinin maaşının üzerine de çıkabilmektedir.
Bu durumda, siz bir emekli sandığı emeklisi olarak, 500-700 YTL civarında emekli maaşı alıp, eş ve çocuklarınıza bakıyorsanız, Bağkur'dan 350-400 YTL gibi emekli maaşı alan annenize yardım etmediğiniz takdirde, annenizin muhtaç duruma düşebileceğini nasıl kanıtlayabilirsiniz?
Bu nedenle, emekli sandığına karşı girişebileceğiniz hukuki mücadeleden başarı ile çıkmanızın garantisinin olmadığını;
Ancak,Emekli Sandığının size göndermiş olduğu yazıda, annenizin sağlık karnesinin iptal edilmesini, quote:15.02.2006 tarihli 26081 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5454 sayılı Kanunun 8 nci maddesi ;İsteğe bağlı sigortalı olarak aylık alanlar veya bunların hak sahipleri talepleri halinde sağlık sigortasından yararlanabilirler |
şeklinde gösterdiğine göre, bu tarihten sonra Bağkur'a başvurup sağlık primi ödemeye başlamanız ve yasa gereğince 8 ay süreyle sağlık primi ödenip, Bağkur'dan sağlık karnesi alıncaya kadar geçen sürede, emekli sandığı sağlık yardımlarından faydalanabilmeniz gerektiğini ve bu yönde girişebileceğiniz hukuki mücadeleden başarı ile çıkma şansınızın bulunduğunu;
Düşünüyorum.Selamlar...
|
bydemirel |
Sayın Yakup Yalın Beyefendi,
Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim. Her ne kadar hukukçu olmasam da belki de mesleğim gereği (E.Astsb) kanunları araştırmayı ve her şeyi belirtilen esaslarda yapmayı seviyorum. Anneme sağlık karnesi almak için Emekli Sandığına ilk kez müracaat ettiğimde istenen bir takım belgeler vardı (ki bunların içerisinde diğer sosyal güvenlik kurumlarından sağlık yardımı almadığını belgeleyen yazılardan tutun da geliri, bakılmadığı taktirde muhtaç duruma düşeceğine dair Belediyeden alınan onaylı yazı vs) ve ben bunları hepsini ikmal edip Emekli Sandığına teslim ettim. Yapılan inceleme sonucunda uygun görülerek karne verdiler.Yani işin o yönünde herhangi bir beis yok
Zaten Emekli Sandığının iptal gerekçesi de bu değil, Bağ-Kur#8217;dan sağlık yardımı alma hakkının doğmasıydı. Bu konu ile ilgili elimde bir takım yazıların fotokopileri de var. Sizin cevabi yazınızdan anlıyorum ki şu aşamada Bağ-Kur#8217;dan sağlık yardımı alabilmek için 8 ay beklemek; buna karşılık aradan geçecek süre içinde Emekli Sandığından sağlık yardımı almaya devam etmek. Şahsen benim düşüncem de bu yöndeydi ve dün itibariyle Emekli Sandığının Bursa Bölge Müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ettim. Bağ-Kur#8217;dan almış olduğum ilgili yazıyı da dilekçeye ekledim. Bakalım ne cevap verilecek. Merak ettiğim olumsuz cevap çıkması halinde hareket tarzımın ne olacağı. Malum olduğu üzere T.C.Anayasasının 2nci maddesinde devletin "demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti" olduğu yazılıdır. Bu ülkede TBMM kanun çıkarıyor ama Anayasa Mahkemesi gerektiğinde iptal ediyor yani hukukun üstünlüğü her zaman ön planda. Demek istediğim şu: Emekli Sandığı (mutlaka hukukçularının görüş ve onayı doğrultusunda) böyle bir karar alırken hata yapmış olamaz mı? Şu aşamada bana olumsuz cevap verilmesi ne derecede hukuka uygun, bunun emsalleri var mıdır? Pek tabii ki sonuçta kaybetme riskinin daha çok olduğu bir davayı açmak hem bize bir külfet getirecek, hem de yargı organlarının iş kapasitesini lüzumsuz yere çoğaltmış olacağız. Teşekkür ederim. Bayram Demirel
|
bydemirel |
Merhaba. Ben Bayram Demirel. Kendisi veya çevresinde bu sorunun aynısını yaşayan kişilere sesleniyorum. Yazıyı takip edenler anlayacaklardır. Annemin Emekli Sandığından sağlık yardımının kesilmesi üzerine Bağ-Kur'a müracaat ettik. Ancak yasa gereği 8 aylık bir bekleme süresi söz konusu. Maaştan 8 ay boyunca kesinti yapılyıktan sonra sağlık yardımı almaya hak kazanıyor. Bende Bağ-Kur'a bir dilekçe vererek sağlık yardımının hangi tarihten itibaren başlayacağını bildiren cevabi bir yazı aldım ve Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne bu yazıyı da ekleyerek yeniden müracaat ettim. Aradan geçecek süre içerisinde annemin herhangi bir sağlık güvencesi olmadığından bahisle geçici olarak (8 ay boyunca) sağlık karnesi verilmesini talep ettim. Talebim olumlu karşılandı ve sağlık karnesi verildi. Benzer sıkıntıları yaşayanlar da aynı yolu izleyebilirler diye düşündüğümden sizlerle paylaşmak istedim. Herkese sağlıklı günler dileğiyle.... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 17:55:05 |