1 ayı geçen personel maaş avansları |
Humphrey |
iyi günler benim bir sorum olacak
Personele verilen ve geri ödemesi 1 aydan fazla olan maaş avanslarına fazi uygulanması ile ilgili yazılı bir kanun yada yasa varmı ? Faiz uygulaması yasa ile gereklimi , şirket faiz uygulamaz ise ne olur.
Teşekkürler
|
HRMGR |
Sorunuz İş Hukuku ile ilgili, sorunuzu İş Hukuku-Sosyal Güvenlik Hukuku forumunda sorarsanız daha net ve doğru yanıtlar alabilirsiniz.
İş Kanunu 32. maddesine göre ücret en geç ayda bir ödenir. İş Hukuku'nda esasen ücret avansı ile ilgili bir madde bulunmamakla birlikte, Borçlar Kanunu 327. maddesi " İş sahibi işçinin zarureti dolayisiyle ihtiyacı bulunan ve tediyesi kendisi için zarar ve müzayakayı mucip olmıyan avansları, yapılan iş nispetinde işçiye vermekle mükelleftir." demektedir.
Bu durumda ücret en geç ayda bir ödendiğinden 30 günü geçen ödeme mahsupları ücret avansı değil, borç olarak değerlendirilmelidir, zira işveren açısından tediyesi zarar ve müzayakayı doğurabilir bir nitelik almıştır. Nihayetinde adı geçen ödeme "borç" olarak nitelendirileceğinden işverenin faiz işletip işletmeme hakkının saklı olduğunu düşünüyorum.
Selamlar,
|
Humphrey |
Tekrar Merhaba
Yanıtınız için çok teşekkürler
Tabiatı ile sonuçta personele verilen bu para artık maaş avansı olmaktan çıkıp Borça dönüşüyor. Dolayısı ile bu konuyu borçlar hukuku kısmında post etmiştim.
Cevabınıza teşekkür ediyor ve katılıyorum. Sorumu şu açıdan soruyorum , firmamız personeline bu tarz avanslar veriyor ve vermek istiyor. Ancak Denetim firması bu meblağlara faiz uygulanması gerektiğini rapor ediyor.
Benim öğrenmek istediğim boyle bir zorunluluk yani faiz uygulama zorunluluğu varmı ?var ise hangi kanundan alıyor bu zorunluluğu,
Yada sizin bahis ettiğiniz gibi işletmenin isteğinemi bağlı
şimdiden teşekkürler |
HRMGR |
Sn. Humphrey,
İlk mesajımda da bahsettiğim gibi tahsili 30 günü aşan, personele verilen paralar borç olarak kabul edilir. Bu noktada rakam makul sayılabilecek ölçülerde küçük ise , muhasebe denetçileri açısından sorun oluşturmaz, gözardı edilebilir (rakam ve vade ne olursa olsun gerçekte yasal olarak faize tabi tutulmalıdır ancak), zira personele verildiği bellidir, 250-300 YTL. lik personele verilmiş 2-3 ay vadeli bir borcun, işverence sanki bankaymış gibi faizlendirilmesi etik de görünmeyebilir. Ancak;
Meblağlar büyür, vadeler uzar ve durum makul ölçüleri aşarsa, bu durum Vergi Usul Kanunu açısından sıkıntı yaratır. Zira bu durum "örtülü kazanç" olarak değerlendirilir, bu para alternatif olarak bankaya yatırılsa bir faiz geliri elde edilecek ve bu gelir sonuçta vergilendirilecektir. Yapılan işlemle vergi ziyaı yaratılmıştır yorumu yapılır. Vergi ziyaının da tesbiti vergi cezası demektir.
Selamlar, |