Hukuki.NET


04/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Kırmızı ışıkta durmayan araç kızıma çarptı
adinçbaş 11 yaşındaki kızım; 07 Ağustos 2006 tarihinde, Balıkesir'de ana caddede( şehir içi yol), yaya geçidinden karşıdan karşıya geçmek istemiştir. Kızım trafik lambasının yeşil ışığını beklemiş ve yeşil ışık yanınca geçmeye başlamıştır. Ancak muhtemelen şehirlerarası yolculuk yapmakta olan Bursa plakalı bir araç kırmızı ışıkta durmadığı ve yavaşlamadığı için kızıma çarpmıştır. Çarpmanın etkisiyle Renault Flash marka (1990 model) aracın ön kaputunun zarar görmesi, ön camının patlaması ve çocuğu 10 metre ileriye fırlatması aracın hızının 50 km/saat'ten yüksek olduğunu düşündürmektedir. Trafik Kaza Tutanağı'nda "Araç 2918 sayılı K.T.K. 47/1B maddesi -Kırmızı ışıklı trafik işaretide geçmek- kuralını ihlal etmiştir ve asli kusurlu bulunarak 47/1B uyarınca para cezası uygulanmıştır, Yayanın ise herhangi birkural ihlali görülmemiştir." yazmakta ve Araç % 100 hatalı görünmektedir. Kızım ambulans ile Devlet Hastanesine götürülmüş ve 24 saat yatırılarak müşahade altında tutulduktan sonra eve gönderilmiştir. Hastane'den verilen Adli Rapor Formunda " 1.Yaralanma kişinin yaşamını tehlikeye sokmamıştır. 2.Basit tıbbi müdahaleyle iyileşir." yazmaktadır. Ancak ayrıca aynı hastaneden "15 günlük yatak istirahati raporu" verilmiştir. İlgililere "Şikayetçi olduğumuz " bildirilmiş ve ifademiz alınarak dosya hazırlanmıştır. (Resmi dosya içeriğinde olmadığı halde 15 günlük istirahat raporu dosyaya ilave edilmiştir.) Bu bilgilerin ışığında: 1. Kanuni süreç sonucunda araç sahibi ne tür ve ne kadar ceza alabilir? 2. En fazla cezayı alması için ne yapmam gerekir? 3. Yeni uygulamaya göre "uzlaşma" ne anlama gelmektedir? Kızımın ve ailemin çektiği acıları karşı tarafında yaşamasını isteyen Bizim durumumuz için faydası ne olabilir ? 4. Maddi / manevi tazminat davası açmak için ne yapmak gerekir ? Eğer sonuçta iş paraya gelip dayanırsa nekadar YTL talep edilebilir ? ( Kızımın bedeni ve manevi çektiği acıların karşılığı olarak ) Yardımlarınız için çok teşekkür eder, hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
salih33 Öncelikle geçmiş olsun, 1) Kanunda, 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilmesi öngörülmüş. bu ceza bilinçli taksir (kırmızı ışıkta geçme) nedeniyle 1/3 den 1/2 oranında arttırılır. 2) Davayı takip edin 3) Uzlaşma adı üstünde şoförle uzlaşmak, zararınıza karşılık belirli bir meblağda anlaşmak ve bunun karşılığında şikayetinizi geri almaktır. Durumunuz için faydası, mahkeme duruşma vs ile uğraşmadan zararınızı karşılatabilirsiniz (tabi anlaşabilirsiniz). Ancak burada anlamadığım, size savcılıktan uzlaşma önerisi mi geldi yoksa siz kendiğinizden öğrenmek mi istediniz. Çünkü kırmızı ışık ihlaliyle birini yaralamak uzlaşma kapsamında olamaz. Zira bu bilinçli taksirle yaralamaya (hatta kanunun gerekçesine göre olası kastla yaralamaya girer. Bu halde de suçun takibi şikayete bağlı değildir; dolayısıyla uzlaşma kapsamına dahil değildir. 4) Tazminat için hukuk mahkemesinde dava açabileceğiniz gibi karşı tarafın sigortasından da para alabilirsiniz. Ne kadar isteyeceğiniz konusunda: gerçekleşen zararınız + gerçekleşecek zararınız diye kabaca belirtebiliriz.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 04/05/2025 08:11:34