Av.Mehmet Taylan Karakum |
Sayın İlgili;
Üzerinde haciz veya rehin (ipotek) olsa da; bu mal, kişinin malvarlığına dahildir ve bu nedenle, haczi kabildir. Ancak; eğer bu ipotekli ev, bir başkası taafından haczedilir ve iş icraen satışa kadar giderse; satışta, ipotekli alacaklının alacağı, önceliklidir. Yani; satış parasından ilk alacağını, ipotekte ilk sırada olan kişi alır.
Konuyla ilgili bir diğer önemli husus ise; babanızın bu evi tekse ve başkası tarafından haczedilirse, İcra Hakimliği'ne şikayet yoluyla, bu evin tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava açılabilir. Uygulamada, borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceği yolunda bilinen bu kuralın istisnaları ise;
a. ipotek verilmesi halinde itiraz edilemeyeceği ve
b. evin değerinin fazla olması halinde, satışın yine de yapılarak, borçluya, küçük de olsa bir ev alacak kadar para ayrılmasıdır.
Bu tür mallar, malbeyanında yazılabilir; dahası bu bir zorunluluktur. Ancak; ipotekli olduğunu da beyan etmelisiniz.
Bir kişinin borcundan dolayı, başkasının mallarının haczeilmemesi, kural olarak esastır. Ancak; birlikte yaşayan kişilerin menkul mallarının, borçluya ait sayılacağı yolunda, yasal bir karine vardır (İİK. m. 97/a) ki; bu durum istihkak davalarına konu olmaktadır.
Bilginize,
|