 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
4691 sayılı kanun hakkında |
KBA |
10 yıldan fazla zamandır çalıştığım şirket Teknokentte şube açtı ve Nisan 2006'dan beri burada görev yapmaktayım. Ücretmi brüt maaş üzerinden alıyordum. Son aya kadar bu şekilde devam etti fakat bu ay brüt ücretim vergi oranında düşürüldüğü bildirildi (Brüt maaş sisteminden net maaş sistemine geçildiği bildirildi). Oysa buraya geçerken tüm haklarımızın saklı olacağı şeklinde onaylı evrak verilmişti. Brüt maaşımın düşmesi ile sigortaya yatan pirimlerin düşmesi, kıdem ve ihbar tazminatının düşmesi vergi iadesi alınamaması (son aya kadar bordromda vergi kesintisi görünmesine rağmen) gibi dezavantajlarım olmaktadır. Bu konuda neler yapabilirim. Teşekkürler. |
HRMGR |
Yardımcı olmak istiyorum ancak sizin belirttiğiniz durumların 4961 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu ile ilişkisini kuramadım. Bu kanunda 2003 yılında yapılan değişiklik kesintilerin kaldırılmasına yönelikti .
İşyerinizin "serbest bölgede faaliyet gösterdiğini" söylemek istiyor olabilir misiniz acaba?
Selamlar, |
KBA |
Evet kanun numarasını yanlış yazmışım. 4691 olacaktı.
Teşekkürler. |
HRMGR |
Bu Kanun uyarınca, 5 yıl süresince işletmeler, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi'nden muaf tutulmaktadır. Sanırım sizin şirketiniz için bu 5 yıllık süre dolmuş ve vergilendirilmeye başlanmıştır. Bu durum yasadan doğan bir zorunluluk ve işvereninizin cebine giren + bir şey olmayacağından (sizin adınıza vergi kesip bunu devlete yatıracak) yapılabilecek bir şey olmadığını düşünüyorum.
Selamlar, |
KBA |
Bu tesise geçiş 2006 senesinde olup vergi indiriminden 2013 yılına kadar faydalanılacakır. Fakat bu vergi indirimi brüt maaşın vergi kadar indirilmesi ile uygulamaya alınmıştır. Dolayısı ile devlete ödenen vergi ödenmemekte fakat vergi mükellefi olarak bizede geri dönmemişitr. Ayrıca brüt maaşın düşürülmesi sonucu ssk primi düşmüş (emekli olurken alınacak emekli maaşında azalma) kıdem ve ihbar tazminatında düşme, vergi iadesi alınaması durumlarıda brüt maaşın düşürülmesi sonucu gerçekleşmiştir. Son 6 aylık alınan bordroda vergi ödendi şeklinde gösterilmesine rağmen 2006 yılının ilk üç ayı için yani bu tesise geçiş tarihine kadar olan süre için vergi iadesi alınabileceği belirtilmiştir. |
HRMGR |
Bu konuda detaylı bilgi sahibi değilim , sizi yanıltmak istemem.
Selamlar, |
av.murat b |
sayın KBA,
İşvereninizden almakta olduğunuz ücret, hizmet akdinizde aksi kararlaştırılmamışsa brüt ücrettir. Bu brüt ücretten yasal kesintiler düşüldükten sonra size net ücretiniz ödenir. Yasal kesintilerden olan Gelir Vergisi, Gelir Vergisi Kanununa göre belirlenerek ücretinizden kesilmektedir. Örneğin 1000 birim ücret aldığınızı kabul etsek, %15 gelir vergisi kesintisi ile (diğer kesintileri göz ardı ederek) 850 birim net ücret almanız gerekirken, teknoparktaki çalışmanız nedeniyle, özel kanununca getirilen muafiyet nedeniyle kesilmesi gereken bu gelir vergisi kesilmemekte, dolayısıyla bir artı değer ortaya çıkmaktadır. Sorun gelir vergisi kesilmeyerek ortaya çıkan bu artı değerin kimin tarafından alınması gerektiği noktasındadır. İş yasamız gereği ücretlerde indirim yapılamayacağına göre sizin almakta olduğunuz 1000 birim ücretten hiç bir şekilde daha düşük bir ücret almanız yasal olmayacaktır. Bir başka deyişle brüt ücretiniz gelir vergisi düşüldükten sonra kalan kısmı olan 850 birimin teknoparktaki çalışmanız nedeniyle vergiden müstesna olmanız durumunda bordroda 850 birim ücret olarak gösterilmeye başlanması hatalıdır kanısındayım. Nitekim Gelir Vergisi kanunundaki ücret tanımı ve vergi tevkifatı tanımı şöyledir:
ÜCRETİN TARİFİ:
Madde 61 - (Değişik madde: 24/12/1980 - 2361/43 md.)
Ücret, işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez#8230;#8230;#8230;..
VERGİ TEVKİFATI:
Madde 94 - (Değişik madde: 26/12/1993 - 3946/22 md.)
Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
1. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci Maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre, #8230;#8230;#8230;#8230;
Görüldüğü üzere hizmet akdiniz ile belirlenmiş olan ücretten yasa gereği gelir vergisi kesilmesi, fakat bu tevkifatın işverenlerce yapılması gerekmektedir. Burada kazancı elde eden ve vergiye tabi geliri olan sizsiniz. Dolayısıyla gelir vergisi kesintisi yapılmaması halinde bu artı değerin size ücretiniz içinde ödenmesi gerktiği gibi, sigorta primi kesintilerinde de bir kayba uğramaksızın 1000 birim üzerinden hesaplamaların yapılması gerekmektedir.Zira sigorta pirimi kesintisi brüt ücret üzerinden öncelikle yapılmakta ve sonrasında gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. Aşağıda asgari ücrete göre yapılan kesintiler gösterilmiştir:
ASGARİ ÜCRETİN NETİNİN HESABI TL/AY
ASGARİ ÜCRET 531,00
SİG. PRİMİ (SİG.HİS. %14) 74,34
İŞSİZLİK SİG. (SİG. HİS. %1) 5,31
GELİR VERGİSİ (%15) 67,70
DAMGA VERGİSİ (%06) 3,19
KESİNTİLER TOPLAMI 150,54
NET ASGARİ ÜCRET 380,46
Uygulamadaki ve bilimsel çalışmalardaki konuya ilişkin görüşlere vakıf değilim ancak iş ve sosyal güvenlik hukuku ile vergi hukukunun birlikte değerlendirilmesi neticesinde durumun yukarıda anlattığım gibi işçiler )hizmet akdiyle çalışanlar) lehine bir sonuç doğurması gerektiği kanısındayım.
Saygılar sunarım. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:56:41 |