Av.Mehmet Taylan Karakum |
Sayın İlgili;
Vadesi gelen senetler, keşidecisine (borçlusuna) götürülerek, senet mukabilinde alacak istenmek zorundadır. Ancak; bir senet düzenleyerek, lehdara veren kişi; bu senedin ciro yoluyla bir üçüncü kişiye devredilebileceğini de baştan kabul etmektedir.
Bu nedenle; borçlu ada, vadesi gelip geçen senetlerle ilgili olarak beklememeli, böyle bir senedi falanca lehdara teslim ettiğini, ancak senedin vadesinde getirilerk, kendisinden paranın alınmadığından bahsederek, senet mukabili ödenmek kaydıyla; Mahkeme'ye, borcunu tevdii etmelidir (Türk Ticaret Kanunu böyle diyor). Aksi takdirde, borçlu; senedin tahsili için yapılacak olan masraflardan ve tevdii etmediği için, faizden de sorumlu olur.
Bence; ilgili her iki Şirket'e de bir ihtarname çekerek, yakınmanızı anlatın ve senetlerin kimin elinde olduğunu sorun; ayrıca, vadesinde, senetlerin size getirilerek (veya banka aracılığıyla), karşılığının alınmasını isteyin.
Ayrıca; önemli bir uyarım da, eğer senetleri elden öderseniz (banka aracılığıyla ödemezseniz); muhakkak,
A. senetlerin, gerçekten sizin imzaladığınız senetler olup olmadığını dikkatlice kontrol edin ve
B. Senet karşılığında ödeme yaptığınız kişinin, bir kimlik fotokopisini alın ve senedin arkasına, parayı alan kişinin el yazısıyla, bedeli tarafımdan alınmıştır yazdırarak, imzalatın.
Saygılarımla,
|