Maaş zammı ve ikramiye hakkında |
adanamen |
Merhabala
Ben özel bir şirktette yaklaşık 3 yıldır orta derece de yönetici olarak görev yapmaktayım.Her ayın 5 inde maaş ödemesi yapılırken ve 6 ayda bir ikramiye ödemesi yapılırken şuanda ayın 21 oldu ve maaş ödemesi yapılmamıştır.Aynı şekilde temmuzda ödenmesi gereken ikramiye de ödenmemiştir. Maaş artışları da düzenli olarak her 6 ayda bir yapılmaktaydı bu ağustos maaşıma zam yapılmayacağı telefonla bildirilmiştir.Geçen ayda 15 gün ücretsiz izin verilmiş olup tarafımdan kabul edilmemiştir ve birçok işçiye zorla imzalatılmıştır.Sonuç olarak süreklilik arz eden maaş zammı ve zamanında ödenmeyen maaş iş akdimi tek taraflı fesh etmemde yeterli midir?Fesh ettiğimde ne gibi haklarımı alabilirim,alamayacağım haklar nelerdir
Saygılarımla
|
HRMGR |
Ücret ve diğer alacaklarınızın ödenmesi için işvereninize Noter kanalı ile ihtarname gönderin, ödeme yapılmazsa iş sözleşmenizi İş Kanunu 24/2. maddesi uyarınca feshedebilirsiniz, bu durumda kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Zorunlu bir neden olmaksızın ve işçinin muvaffakati dışında 1 haftayı geçen zorunlu ücretsiz izin uygulaması da iş akdinin 24/3. maddesi uyarınca kıdem tazminatına hak kazandıran fesih nedenlerindendir. Dava aşamasında ispat edebileceğiniz fazla mesai alacaklarınızı, kullandırılmamış yıllık ücretli izin ücretlerinizi, kıdem tazminatınızı, ödenmeyen ücret, ikramiye ve diğer haklarınızı talep edebilirsiniz. Forumda benzer sorulara verilen yanıtlardan daha detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.
Selamlar,
|
adanamen |
Noterden çekeceğim ihtarnamede ücret süer aşımı,ikramiye ödenmemesi,maaş zammı,fazla mesai ve ücretsiz izin konularının tamamını belirtmem uygun olur mu?
Noter kanalı ile yapacağım ihtarname süresince firma bana aksi bir durum belirtmediği müdetce mesaiye gelmemde bir sakınca olur mu veya gelmemem daha uygun mu olacaktır.Çünkü bir ay içerisinde 3 iş günü ardı ardına gelmedi olarak da değerlendirebilir.
Teşekürler
Saygılarımla |
HRMGR |
Kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakkı ancak iş sözleşmesinin feshinden sonra talep edilebilir, diğer alacaklarınızı ihtarnamede belirtebilirsiniz. Elbette işe gitmeye devam edeceksiniz.
Konu muhtemelen bir dava sürecine gireceğinden bir avukatla irtibata geçmenizde ve onun önerileri doğrultusunda ihtarname hazırlanmasında fayda var.
Selamlar, |
adanamen |
Merhaba
İşverene avukatım kanalı ile ihtarname çektik, ihtarname de "ssk düşük gösterilmesi ve farkın giderilmesi,maaş zammının yapılması,ikramiyenin ödenmesi,mesai ücretlerinin ödenmesi,baskı uygulanmaması gibi maddeler bulunmaktadır".İhtarname 25/08/2006 tarihinde noterde hazırlanmış ve 28/08/2006 tarihinde postaya verilmiştir. Ancak avukat arkadaşa vekalet veriliş tarihi 23/08/2006'dır.Buraya kadar herşey normal, fakat iş veren 24/08/2006 tarihinde tarafıma bir açıklama formu doldurtmuştur .Bu açıklama formunda ok. olmayan ürün sevkinde kusurlu olduğumu ima eden(Daha önce bu ürünlerde herhangi bir kaşe bulunmamakta sadece ok. denilip sevkiyata teslim edilmekteydi).Bu açıklama formunu doldurarak işverene verdim.Burada hatanın personel yetersizliği, ve baskı altında çalışıldığını, bunlarla birlikte son kontrolün güvenlik tarafından da yapıldığı belirterek yapılmış olabileceğini bildirdim. Bu açıklama formuna istinaden 26/08/2006 tarihinde 25/2 maddesi gereğince ihbarsız ve kıdemsiz iş akti fesh edildiğini belirten ibraname imzalatılmak istenmiştir.Bu ibraname kabul edilmemiş ve imzalanmamıştır.Bu durumda işverenden ihbar ve kıdem tazminatı alınabilir mi?Noterden ihtar 29/08/2006 tarihinde işverene ulaşmıştır.Bu ihtarname hakların alınması için yeterli mi?Bu konu diğer çalışanların başından geçebilir diye takip edilerek tarafınıza yazılmaktadır.Konuyla ilgili forum üyelerinin yorumunu bekliyorum.
Teşekür ediyorum.
Saygılarımla |
HRMGR |
Davanız artık bir avukat aracılığıyla takip edildiğinden bu konuda yorum yapmamız doğru olmaz. İhtarnamede belirtilen haklarınızın ödenmemesi halinde avukatınız gereken dava sürecini sizle görüşerek başlatacaktır.
Selamlar, |