Evhanımı, 2 çocuk ve babanın baskası ile yasaması |
secretloser |
Merhabalar!
Annemle babam 20 senelik evliler. Babam yurtdışında(orta asya) ülkelerinden birinde insaat uzerine malzemeleri üreten bir fabrikanın ortagı ve fabrikanın sorumlusu. 3,5 senedir bir kadınla yasıyor ve 2 yaşında bir erkek çocukları var. 3,5 sene boyunca buna katlandık. Dün babam habersiz bir şekilde eve geldi ve orda birlikte yasadıgı kadını ve cocugunu, anne ve babası(dedemler) ile tanıstırmak için Turkiyeye getirmiş. Daha önce annem boşanmak istediginde bir güvencemiz olmadıgı için boşanmamasını istemiştim.Ama herkesin bi dayanma gucu ve bir onuru var. Daha fazla bunları çekmeye dayanamıyorum ve dun sinirden pencere camına yumruk attım.
Annem 45 yasında ve ev hanımı. Babamın aylık yolladıgı para dısında hiç bir gelirimiz yok. Oturdugumuz evi dedem(babamın babası) almıs ve ev babamın ustune. Ben 18 yaşındayım kardeşimde 15 ikimizde öğrenciyiz.
1)Velayet konusunda annemin cekinceleri var. Ben 18i doldurdum ve öğrenciyim. Sanırım benm için bi durum yok. Kardeşimin durumu nasıl olur?
2)Annem bundan 2 sene önce babamdan oturdugumuz evin kardesim ve benim üzerime gecirilmesini istedi. Babamın cevabı ise doğacak cocugunda bu ve evde hakkı var oldu. Evde 17 senedir oturuyoruz ve baskasının nasılda bu evde hakkı olabilir anlayamıorum. Acaba mahkeme evi kardesim ve benm ustume yapılması için kara werebilir mi?
3)Asıl can alıcı konu Nafaka. GEnelde bu durumda olan insanlar bosandikdan sonra yolladiklari para miktarını azaltiyorlar. Nafakanın miktarının belirlenmesi hangi kriterler goz önüne alınarak yapılmakta? Babamın üniversiteden arkadası eşinden ayrıldı ve kişi bası 300ytl(eş ve 1 çocuk) gibi komik rakam nafaka weriyor. Adamın aldıgı maaşı bilmiyorum ama ist de bir üniversitede doçent.
Butun gece boyunca uyuyamadım ve sabahın olmasını bekledim. Sabah oldugunda bize bu durumda en yakın olması gereken kişiyi aradım, avukatlık burosu olan dayımı ve babamdan sonra ikinci buyuk kazıgıda ondan yedik. Çevremde bu konuyu danısabilecegim kimse olmadıgı için avukata gitmeden ilk sizlere sormak istedim. Özellikle nafaka olayından cok cekiniyorum. Kanunları bilmiyorum ama mantıken suanda aylık bize yolladıgı paranın altında nafaka vermesi gibi bi durum olmaz die dusunuyorum ama nafaka konusundan dolayı işin ehli bi avukat tutulması gerekir galiba?
Sizden alacagım cewaba gore annem en kısa zamanda bosanma davası açıcak.
(ah bea anne zamaınında nie okumadın üniversiteyi. Kızların mutlaka okumaı gerekiyor)
|
Emrah Yavuzcan |
Sayın secretloser, velayet konusunda hakime takdir yetkisi verilmiştir. Babanızın yurtdışında olması nedeniyle kardeşinizin öğrenim durumu aksayacağından, kuvvetle muhtemel kardeşinizin velayeti anneye verilir.
İkincil olarak nafaka konusunda da hakime takdir yetkisi tanınmıştır. Fakat herkesin bildiği gibi nafaka miktarları komik rakamlar olabilmektedir. Nafaka verenin hayatını idame ettirmesi düşünülürken, ailenin diğer fertleri 200-300 gibi rakamlarla yaşamak zorunda kalabilmektedir. Nafakaya hükmedilirken şu anda babanızın gönderdiği miktar baz alınmamakta, takdir yetkisi ile karar verilmektedir.
Saygılar |
secretloser |
Sayın Emrah Yavuzcan verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim.
Ev konusunda vurgulamak istedigim bi noktada evi annemler evlendikden sonra dedem almis. Ev ustunde annemin hakkı oluo mu yasalara göre. birde Hakimin nafakayı belirlerken suanda aldigimiz aylik parayi verme ihtimali tahdirine kalmıstır tabi ki fakat babam bu parayı verirken hayyatını idame ettirebildigine gore o paradan daha az veridrmez, verdirmemesi lazim. |
Emrah Yavuzcan |
Ev ne zaman alındı? Tam tarih verebilir misiniz? |
Emrah Yavuzcan |
Özür dilerim, evi dedeniz aldığı için bağış hükmünde olacak. Bu yüzden ev kişisel mallara girecek ve boşanma nedeniyle edinilmiş mallara tabi tutulmayacak. Bu yüzden tarihi yok, eğer başka bir mal rejimi kararlaştırılmamışsa... |
secretloser |
quote:Özür dilerim, evi dedeniz aldığı için bağış hükmünde olacak. Bu yüzden ev kişisel mallara girecek ve boşanma nedeniyle edinilmiş mallara tabi tutulmayacak. Bu yüzden tarihi yok, eğer başka bir mal rejimi kararlaştırılmamışsa...
Ekleyen: Emrah Yavuzcan - 17/08/2006 : 21:50:12
|
Verdiğiniz cevaplar için çok tesekkur ederim.
Boşanma davalarına bakan bi hakim yakınımız daha önce boşanma demişti anneme ama bu son yasanan olaylardan sonra tazminat davası açılabileceğini ve evin hazettirilebilecegini söyledi. :) |