Kıdem tazminatı konusunda şirketin iyi niyeti |
FPY UZMAN |
1999 yılından beri türkiyede bulunan bir satış şirketinde son derece başarılı bir kariyere sahibim.Bugüne kadar bir çok ödül prim komisyon ve başarılar elde ettim.fakat kariyerime başka bir sektörde devam etme ve şirketimden ayrılma kararı aldım.Bu konuda sorum şu olacak şirketim eğer isterse bugüne kadar ki başarılarıma istinaden iyi niyetli davranarak ayrılırken bana kıdem tazminatı ödeyebilir mİ?Ödemesine kanunen bir engel var mıdır?Ödediği taktirde bir yükümlülük altına girer mi?
Şimdiden çok teşekkür eder saygılarımı sunarım. |
HRMGR |
Kıdem tazminatının hangi durumlarda ödeneceği 1475 sayılı eski İş Kanunu'nun halen yürürlükte bulunan 14. maddesinde belirtilmiştir. Bu durumlar dışında kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemelerden SSK primi ve Gelir Vergisi kesintisi yapılması gerekir, oysa kıdem tazminatı sadece Damga Vergisi'ne tabidir.
Yukarıda belirttiğim tarz olumsuzluklar nedeniyle, işten ayrılış sebebiniz istifa olarak gösterilmemeli, 14. maddede belirtilen sebeplerden birine uymalıdır. Örneğin işvereninizin kağıt üzerinde sizi işten çıkardığının görünmesi durumunda da İş Kanunu'nun iş güvencesi ile ilgili hükümleri devreye girmekte, işvereninizin sizi işten çıkarması için ispatlayabileceği geçerli bir nedeni bulunması, yazılı savunmanızı alması tarzı ek kırtasiyeye ihtiyaç duyulmakta, iyi niyetin suistimaline (işe iade davası ile karşı karşıya kalmak) karşı önlemler alması gerekmektedir. Ayrıca işverenin sizi işten geçerli bir nedenle çıkarması durumunda İŞKUR'a İAB düzenlemesi, işsizlik sigortasından gerçekte haketmemenize (istifaen ayrılanlar yararlanamıyor) rağmen yararlandırılmanız sonucunu doğurmaktadır.
Sonuç olarak işvereniniz ile anlaşarak bir yolla işvereniniz size kıdem tazminatı ödeyebilir, ancak yeni İş Mevzuatı ile bu durum geçmişten daha zor ve riskli olduğundan işverenlerce tercih edilmediğini belirtmekte fayda görüyorum.
Selamlar, |
Dolaykaya |
Çalışmış olduğunuz şirketin tarafınıza kıdem tazminatı ödemesinde, hiç bir yasal engel bulunmamaktadır. |
FPY UZMAN |
Öncelikle vermiş olduğunuz yanıtlardan dolayı teşekkürlerimi sunarım.
Sayın HRMGR nin verdiği yanıttan anladığım, konunun başlığındada belirttiğim gibi karşılıklı iyi niyet çercevesinde anlaşılarak tazminat almak mümküm.Sanırım burada sorun şirketin çalışanın yıllarca verdiği hizmetlerden ve başarılardan dolayı bahsettiğiniz kırtasiye işlerine yada risklere girip girmeyeceğine karar vermesi.
saygılarımla |
Av.Abbas Bilgili |
İşverenin size kıdem tazminatı ödemesinde yasal bir engel bulunmamakla birlikte sayın HRMGR'nin belirttiği sıkıntılar işveren açısından ciddi sıkıntıdır. Şöyle ki, işveren size kıdem tazminatı ödemekle çıkışınız işverenin yaptığı sonucu çıkacaktır. Bu durumda da sizin işverene karşı işe iade dava açma hakkınız teorik olarak vardır. Siz, böyle bir dava açmaya niyetim yok dereseniz işveren bu sözünüze güvenecek mi? Uygulamada bu tür sorunlarla karşılıaşıyoruz. İşe iade davasını açmayacağınız konusunda işverene vereceğiniz bir yazı (feragatname) de mahkemelerce kabul edilmemektedir.
Burada en pratik çözüm şekli; işverenin size kabul ediyorsa kıdem tazminatı ödemesi, sizin de işverene bir dilekçe vererek "işten kendim ayrılıyorum" demeniz. çünkü kendi isteği ile işten ayrılanlar işe iadeyi kaybediyorlar. Bu durumda dahi bazı problemler olabilir.
selam. |
FPY UZMAN |
Sayın Bilgili ;
öncelikle ilginiz ve cevap verme nezaketiniz için çok teşekkür ederim.
Sonuç olarak sanırım kendim ayrılıyorum şeklinde dilekçe vermem ve şirketle işe iade davası konusunda karşılıklı güven ortamı olması tazminat alınması konusunda yeterli.
İşe iade davası konusunda merak ettiğim ise şirket tarafından işinize son verildiği her halükarda bu davayı açmak mümkün müdür?Yoksa istisnalar mevcut mudur?
saygılarımla |
Av.Fırat Bayındır |
iyiniyet çerçevesinde işverenle el sıkışarak ayrılacaksanız yeterli cevap verilmiştir, konuyu daha fazla didiklemeyiniz.[:D] |