İş hukukunda farklı bir konu |
şid |
İyi günler
Kamuya ait bir bankada çalışırken yönetmeliğe bir madde eklenerek emekliliği hak kazanmamız nedeni ile herkes için objektif ve genel bir uygulama olduğu tarafımıza yazılı olarak bildirilerek ve bütün tazminatlarımız ödenip iş akidlerimiz fesh edilmişti.Ve bizlerde dava açmıştık.
1. Mahkemelerde işe iade davası kazanılmıştır.(Yargıtay onamıştır.)
2. İş veren işe başlatmayıp yargıtayın belirlediği tazminatları ödüyor.
(Buraya kadar iş verenin yaptıkları normal.)
3. MAHKEMELERİN KAZANILMASI SONUCU İŞ VEREN YÖNETMELİĞE EKLEDİĞİ MADDEYİ İPTAL EDEREK BİZLERDEN SONRA İŞ AKDİ FESİHLERİ YAPMAMIŞTIR.
(İş veren bizleri işe başlatmayarak eşit ve etik davranmamıştır.)
4. Bizlerin isteği tazminat değil işimize tekrar başlamaktı.Bu durumda iş verenin iş akdimizin fesihlerinde gerekçe göstermiş oldugu yönetmeliğide tekrar iptal etmesi ve mahkemelerinde kazanılması sonucu bizlerin işe başlatılmaması nedeni ile taraflı davranıldığı inancındayız.Bu durumda çalışma hakkımızın elimizden alınması nedeni ile ayrıca kötü niyet tazminat davası açmak istemekteyiz.Hukukçularımızdan bu husustaki görüşlerini bekliyorum.
Saygılarımla
|
Av.Onur Tunga |
Sayın şid;
Eski bir bankacı olarak size güzel şeyler söylemek isterdim ama anlatımınıza göre açmayı düşündüğünüz tazminat davasının lehinize sonuçlanabileceği inancında değilim.
Selamlar
|
Av.Abbas Bilgili |
Sayın Tunga'nın da belirttiği üzere, kötü niyetb tazminatı davasını açmanızı öneremeyiz. Şöyle ki; işe iade davası sonucunda mahkeme kararı ile işverene iki seçenek sunulmaktadır. Bunlardan biri işçiyi işe başlatma, diğeri ise başlatmayarak iş güvencesi tazminatı ödemektir. İşveren bunlardan istediğini seçmekte özgürdür. Sizin işvereniniz iş güvencesi tazminatı ödeme yolunu tercih etmiştir ve bu şekilde artık bu konu kapanmıştır. İşe iade davasını kazanan işçilerden bir kısmını işe başlatmak, bir kısmına da iş güvencesi tazminatı ödemek tamamen işverenin karar alanına giren bir konudur. Bu bir eşitsizlik ya da ayrımcılık değil, işveren yasa ile tanınmış bir haktır.
Bu konuda kötü niyet tazminatı açmanızın da yasal bir dayanağı yoktur. Selamlar. |