Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
1. sınıf öğrencisin anayasa dersindeki çelişkileri
MuratEmrullah Çelişkide kaldığım konuları buraya yazacağım. Umarım cevapları alabilirim 1. İngilterede anayasal değer taşıyan yazılı kaynaklardan söz etmek mümkün değildir. doğrumu yanlışmı? ingilterede yazılı anayasa yoktur fakat magna carta, haklar dilekçesi, haklar yasası anayasal değer taşıyan yazılı kaynakmıdır? 2. İngilterede yürütme avam seçimlerini yenileme yetkisine koşulsuz sahiptir. doğrumu yanlışmı? ingilterede hükümetin kendini güçlü hissettiği zamanlarda seçimleri yenilemesi sıkça görülür fakat bu yetki koşulsuzmudur? 3. Milletvekilliği sona eren vekilin yasama sorumsuzluğu devam eder. Meclis dışında,vekilin düşünceleri açığa vurulduğunda nasıl denetlenir? Yanlış bir düşünce tespit edilirse Başkanlık Divanı teklifiyle bu düşüncelerinden dolayı sorumlu tutulabilirmi? 4. 1961 Anayasasına göre ara seçimlerin 2 yılda bir yapılabilecek olması ; 1 dönemde 1 ara seçim yapılacağı anlamınamı gelir? 5. 1961 Anayasasında, 1982 Anayasasında olduğu gibi siyasi parti kurmak için önceden izin almaya gerek yokmudur? 6. 1982 de oldugu gibi 1961 Anayasasına göre de yeni meclis toplanana kadar eskisinin görevi devam edermi? 7. 1982 Anayasasına göre olağanüstü hal kararı alma bakanlar kurulan, onaylama yetkisi TBMM'ye aittir. TBMM isterse onaylamayarak olağanüstü hali kaldırır denmektedir. Buna göre olağanüstü hali ilan yetkisi TBMM ninmidir yoksa bakanlar kurulunun mu? 8. İl Özel İdarelerindeki , İl Genel Meclisi doğrudan seçimle gelir derken halkın doğrudan seçmesimi kastedilmektedir? 9. İlk anayasal belge Senedi İttifak mıdır yoksa Tanzimat Fermanı mıdır? 10. Fransa 5. cumhuriyetinde olağanüstü dönemlerde cumhurbaşkanı K.H.K'leri meclisten yetki alarakmı yoksa almayarakmı yapar? 11. Fransa 5. cumhuriyetinde cumhurbaşkanı ülkenin sıkıntıya düştüğü anlarda , hükümetin ve parlamentonun yetkilerini , onlardan yetki alarakmı kullanır yoksa almadan mı? Bu yetkilerii kötüye kullandıgında yüce divana gidebilecek cumhurbaşkanınını Fransa 5. cumhuriyetinde sorumsuz olarak mı yoksa sorumlu olarakmı tanımlamak gerekir? 12. Amerikada mali yasalar ilk olarak temsilciler meclisindemi görüşülmelidir? 13. Fesih yetkisi ile, seçimleri yenileme yetkisi birbirinden farklımıdır? Buna göre İngilterede devlet başkanının fesih yetkisi varmıdır? 14. 1982 Anayasasına göre kanunlar halkoylamasına gidebilirmi? Anayasa değişikliklerinde cumhurbaşkanı 3 te 2 çoğunluğa rağmen halkoylamasına gidebiliyor, kanunlarda da halkoylamsına gidilebilirmi? Vereceğiniz cevaplara şimdiden çok teşekkür ederim.
MuratEmrullah Emrahcım bende sana zaten ozelde bunun bütünlemeler için oldugunu yazmıstım ödev değil.... herneyse dert degıl elimde özbudun gözler sabuncu eroğul kitapları var hepsıı okudum ve cevap bulamadıklarımı sordum....
MuratEmrullah Cevaplar icin tesekkurler Yapmacık olarak yapılan yardımlar sonucunu verdi. İlla kocaman SESİMİ DUYAN YOKMUUUUUU YARDIMMMM gibi salak saçma başlıklarmı açmam gerekiyordu? En iyisi siz sayın mezunlar imla hataları yapan yada sizin düşüncelerinize ters kişileri aşağılayın hem ego tatmini olur hemde yöneticiliğiniz devam eder HERKESE SAYGILAR
Emrah Yavuzcan Hocaların verdiği ödevleri burada biz çözemeyiz, bunları araştırıp bulmalısınız. Birinci sınıfta görülen bir ders için bu kadar detay cevapların verilmesini beklememelisiniz.
enough
quote:
Çelişkide kaldığım konuları buraya yazacağım. Umarım cevapları alabilirim 1. İngilterede anayasal değer taşıyan yazılı kaynaklardan söz etmek mümkün değildir. doğrumu yanlışmı? ingilterede yazılı anayasa yoktur fakat magna carta, haklar dilekçesi, haklar yasası anayasal değer taşıyan yazılı kaynakmıdır? 2. İngilterede yürütme avam seçimlerini yenileme yetkisine koşulsuz sahiptir. doğrumu yanlışmı? ingilterede hükümetin kendini güçlü hissettiği zamanlarda seçimleri yenilemesi sıkça görülür fakat bu yetki koşulsuzmudur? 3. Milletvekilliği sona eren vekilin yasama sorumsuzluğu devam eder. Meclis dışında,vekilin düşünceleri açığa vurulduğunda nasıl denetlenir? Yanlış bir düşünce tespit edilirse Başkanlık Divanı teklifiyle bu düşüncelerinden dolayı sorumlu tutulabilirmi? 4. 1961 Anayasasına göre ara seçimlerin 2 yılda bir yapılabilecek olması ; 1 dönemde 1 ara seçim yapılacağı anlamınamı gelir? 5. 1961 Anayasasında, 1982 Anayasasında olduğu gibi siyasi parti kurmak için önceden izin almaya gerek yokmudur? 6. 1982 de oldugu gibi 1961 Anayasasına göre de yeni meclis toplanana kadar eskisinin görevi devam edermi? 7. 1982 Anayasasına göre olağanüstü hal kararı alma bakanlar kurulan, onaylama yetkisi TBMM'ye aittir. TBMM isterse onaylamayarak olağanüstü hali kaldırır denmektedir. Buna göre olağanüstü hali ilan yetkisi TBMM ninmidir yoksa bakanlar kurulunun mu? 8. İl Özel İdarelerindeki , İl Genel Meclisi doğrudan seçimle gelir derken halkın doğrudan seçmesimi kastedilmektedir? 9. İlk anayasal belge Senedi İttifak mıdır yoksa Tanzimat Fermanı mıdır? 10. Fransa 5. cumhuriyetinde olağanüstü dönemlerde cumhurbaşkanı K.H.K'leri meclisten yetki alarakmı yoksa almayarakmı yapar? 11. Fransa 5. cumhuriyetinde cumhurbaşkanı ülkenin sıkıntıya düştüğü anlarda , hükümetin ve parlamentonun yetkilerini , onlardan yetki alarakmı kullanır yoksa almadan mı? Bu yetkilerii kötüye kullandıgında yüce divana gidebilecek cumhurbaşkanınını Fransa 5. cumhuriyetinde sorumsuz olarak mı yoksa sorumlu olarakmı tanımlamak gerekir? 12. Amerikada mali yasalar ilk olarak temsilciler meclisindemi görüşülmelidir? 13. Fesih yetkisi ile, seçimleri yenileme yetkisi birbirinden farklımıdır? Buna göre İngilterede devlet başkanının fesih yetkisi varmıdır? 14. 1982 Anayasasına göre kanunlar halkoylamasına gidebilirmi? Anayasa değişikliklerinde cumhurbaşkanı 3 te 2 çoğunluğa rağmen halkoylamasına gidebiliyor, kanunlarda da halkoylamsına gidilebilirmi? Vereceğiniz cevaplara şimdiden çok teşekkür ederim.
Ekleyen: MuratEmrullah - 11/08/2006 :  18:50:45
CEVAPLAR 1.Evet ingilterede yazılı bir anayasa yoktur.İngilterede bir gelenek hukuku oluşmuştur ve bu gelenek hukukunun oluşmasında bu belge ve bildirilerin de katkısı vardır,bahsettiklerin anayasa olarak kabul edilemez ama bu geleneğin oluşmasında katkısı olan belgeler olarak kabul edilebilir. 2.Türkiyede milletvekilliği genel seçimlerini yenileme yetkisi koşulsuz şartsız meclise aittir.Meclis istediği zaman ve hiçbir gerekçe göstermeden seçimleri yenileyebilir.İngilteredeki durumu bilemiyecem ama ekonomik durumu ve demokratik geleneği dikkate alındığında ingilterenin hükümetin seçimleri yenileme kararını koşulsuz olarak alabilmesi bana mantıklı geldi,çünkü iktidarken seçim kararı almak bir riskdir,kazanacağının garantisi yoktur hükümetin,onun için de yürütmenin böyle bi yetkisinin olmasının bence hiçbir sakıncası yoktur.Zaten her hükümet normal seçim zamanı gelene kadar iktidarda kalmak ister, hiçbi hükümet erken seçim istemez. 3.Yasama sorumsuzluğu mutlaktır, milletvekilleri meclisteki oy söz ve düşüncelerinden ,o oturumdaki başkanlık divanınının teklifi üzerine meclisce aksi karar alınmadıkça bunları meclis dışında tekrarlamaktan dolayı sorumlu tutulamazlar. Milletvekilleri, milletvekiliyken kullandıkları oy söz ve düşüncelerden ve bunları yine milletvekiliyken meclis dışında tekrarlamalarından dolayı,milletvekili sıfatları sona erdikten sonra da sorumlu tutulamaz ancak burada ince bi ayrım vardır ki milletvekiyken meclisteki oy söz ve düşüncelerini meclis dışında tekrarlamayıp milletvekilliği sıfatı sona erdikten sonra bu oy söz ve düşünceleri açıklarsa bu taktirde yasama sorumsuzluğu yani mutlak dokunulmazlık koruması söz konusu olmaz, kişinin cezai veya hukuki sorumluluğu doğar.Çünkü kişi artık milletvekili değildir ve yasama sorumsuzluğu da adı üstünde yasama faaliyetinden kaynaklanan bir korumadır ama milletvekilliği sıfatı sona erdikten sonra yasama faaliyetiyle ilgili bi durum, kamu yararını gerektiren bi durum söz konusu değildir.Çünkü kişi artık milletvekili değildir.
enough Yanlış bir düşünce tespit edilirse Başkanlık Divanı teklifiyle bu düşüncelerinden dolayı sorumlu tutulabilirmi Cevap:Zaten milletvekilliği sıfatı sona erdikten sonra kişinin meclisle bir ilgisi kalmaz,başkanlık divanının teklifine iznine ya da meclisin iznine gerek yoktur.milletvekilliği sıfatı sona erdikten sonra meclisteki oy söz ve düşüncelerini ilk defa açığa vuran kişi şikayet edilebilir savcılar resen harekete geçebilir,haklarında her türlü cezai ve hukuki takibat yapılabilir hiç bir makamın izni ya da kararı aranmaksızın. Ha milletvekiliyken kişi ne söylerse söylesin nasıl oy kullanırsa kullansın meclis çalışmalarında olmak kaydıyla ve bunu meclis dışında tekrarlamak kaydıyla hiçbir sorumlulukları yoktur.Başkanlık divanının teklifi izni ya da meclisin teklifi ya da izniyle bu sorumsuzluk kaldırılamaz ancak yargıtayın hukuk dairelerinden biri milletvekillerinin birbirine hakaret etmeleri ya da küfretmeleri halinde hukuk davası açılabileceğini ve tazminata hükmedilebileceğini kabul etmektedir,bence de doğru olan bu görüşe göre mutlak dokunulmazlığı yasama faaliyetiyle hiçbir ilgisi olmayan kişisel sözlerden dolayı sınırlamaktadır yargıtay. Bir de yasama sorumsuzluğu tbmm içtüzüğüne göre milletvekilene disiplin yaptırımı uygulanmasına engel değildir,milletvekiline meclisten geçici çıkarma gibi cezalar verilebilmektedir meclis içtüzüğüne göre.
enough 4. 1961 Anayasasına göre ara seçimlerin 2 yılda bir yapılabilecek olması ; 1 dönemde 1 ara seçim yapılacağı anlamınamı gelir? 5. 1961 Anayasasında, 1982 Anayasasında olduğu gibi siyasi parti kurmak için önceden izin almaya gerek yokmudur? 6. 1982 de oldugu gibi 1961 Anayasasına göre de yeni meclis toplanana kadar eskisinin görevi devam edermi? CEVAPLAR 4.Bence o anlama gelir .v. tbmm seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimleri madde 74- savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, seçimler kanunla bir yıl geriye bırakılabilir. meclislerin ara seçimleri her iki yılda bir cumhuriyet senatosu seçimiyle birlikte yapılır. millet meclisi genel seçimlerine bir yıl kala ara seçimi yapılmaz. 5.iii. siyasî partilerle ilgili hükümler a) a) parti kurma hakkı ve partilerin siyasî hayattaki yeri madde 56- (30.6.1971-1421) (14) vatandaşlar, siyasî parti kurma ve usûlüne göre partilere girme ve çıkma hakkına sahiptir. siyasî partiler, önceden izin almadan kurulur ve serbestçe faaliyette bulunurlar. 6.tabiki devam eder.
enough 7. 1982 Anayasasına göre olağanüstü hal kararı alma bakanlar kurulan, onaylama yetkisi TBMM'ye aittir. TBMM isterse onaylamayarak olağanüstü hali kaldırır denmektedir. Buna göre olağanüstü hali ilan yetkisi TBMM ninmidir yoksa bakanlar kurulunun mu? 8. İl Özel İdarelerindeki , İl Genel Meclisi doğrudan seçimle gelir derken halkın doğrudan seçmesimi kastedilmektedir? 9. İlk anayasal belge Senedi İttifak mıdır yoksa Tanzimat Fermanı mıdır? CEVAPLAR 7.III. Olağanüstü yönetim usulleri A. Olağanüstü haller 1. Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilânı MADDE 119.#8211; Tabiî afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir. 8.Evet il özel idaresi bir yerinden yönetim kuruluşudur ve bunun karar organı olan il genel meclisinin üyeleri halk tarafından seçilir.Merkezden yönetimin organı olan il idare kurulunun üyeleri ise atanırlar.İl ilçe bucak üyeleri atanır,il belediye köy üyeleri ise halk tarafından seçilir. 9.Niteliği.- Sened-i İttifak anayasa değil; bir #8220;anayasal belge#8221;dir. İçeriği itibarıyla devlet iktidarının sınırlandırılmasına ilişkindir. Türk tarihinde ilk kez devlet iktidarının sınırlandırılabileceği düşüncesi Sened-i İttifak ile ortaya çıkmıştır.
enough 10. Fransa 5. cumhuriyetinde olağanüstü dönemlerde cumhurbaşkanı K.H.K'leri meclisten yetki alarakmı yoksa almayarakmı yapar? 11. Fransa 5. cumhuriyetinde cumhurbaşkanı ülkenin sıkıntıya düştüğü anlarda , hükümetin ve parlamentonun yetkilerini , onlardan yetki alarakmı kullanır yoksa almadan mı? Bu yetkilerii kötüye kullandıgında yüce divana gidebilecek cumhurbaşkanınını Fransa 5. cumhuriyetinde sorumsuz olarak mı yoksa sorumlu olarakmı tanımlamak gerekir? 12. Amerikada mali yasalar ilk olarak temsilciler meclisindemi görüşülmelidir? 13. Fesih yetkisi ile, seçimleri yenileme yetkisi birbirinden farklımıdır? Buna göre İngilterede devlet başkanının fesih yetkisi varmıdır? 14. 1982 Anayasasına göre kanunlar halkoylamasına gidebilirmi? Anayasa değişikliklerinde cumhurbaşkanı 3 te 2 çoğunluğa rağmen halkoylamasına gidebiliyor, kanunlarda da halkoylamsına gidilebilirmi? CEVAPLAR 10-11-12yi bilmiyorum fesih yetkisi yürütme organına(meclisi fesheder iktidar) aittir genellikle seçimleri yeneleme yetkisi ise yasamaya aittir genellikle. Kanunlarda halkoylamasına gidilemez sadece anayasa değişiklilerinde(anayasa değişiklikleri de kanunla yapılır daha doğrusu anayasayı değiştiren kanunlar denmelidir anayasa değişikliklerine)halk oylamasına gidilebilir 2/3 çoğunlukla anayasa değişikliği kabul edildiği zaman mecliste, cumhurbaşkanı bu değişikliği ya onaylar ya da halk oyuna sunar onaylamazsa halk oyuna sunmak zorundadır halk oyuna sunmazsa da onaylamak zorundadır. ancak 3/5 ve 2/3 arası çoğunlukla kabul edilen anayasa değişikliğini cumhurbaşkanı onaylayamaz ya halk oyuna sunacak ya da meclise iade edecektir. 2/3 çoğunluğa rağmen halkoylamasına gidilmesi kanımca doğrudur, çünkü bu devleti milleti ülkeyi bütünüyle etkileyecek çok önemli bi değişiklik olabilir.Zaten normalde cumhurbaşkanı 2/3 ve daha üstü çoğunlukla kabul edilen değişikliği onaylar halk oyuna sunma durumunun bugüne kadar olduğunu sanmıyorum ama böyle bi yetkinin olmasında fayda vardır. Anayasanın değiştirilmesi, seçimlere ve halkoylamasına katılma MADDE 175.#8211; (Değişik: 17.5.1987 - 3361/3 md.) Anayasanın değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki tekliflerin görüşülmesi ve kabulü, bu maddedeki kayıtlar dışında, kanunların görüşülmesi ve kabulü hakkındaki hükümlere tâbidir. Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderebilir. Meclis, geri gönderilen Kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir. Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır. Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun veya ilgili maddeler Resmî Gazetede yayımlanır. Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu Kanunun halkoylamasına sunulması halinde, Anayasanın değiştirilen hükümlerinden, hangilerinin birlikte hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlar. Halkoylamasına, milletvekili genel ve ara seçimlerine ve mahallî genel seçimlere iştiraki temin için, kanunla para cezası dahil gerekli her türlü tedbir alınır Bence hocalarınız yanlış yapıyor sizin anayasanın a-sından haberiniz yok bence anayasayı 2-3 kere dikkatlice okuyun çoğu hoca avukat hatta hakim anayasaya pek önem vermez ama anayasa metninden bile dava kazanılabilir aihmye başvurmak için de anayasayı çok iyi bilmek gerekir.
MuratEmrullah enough sana cok ama cok tessekur ederim ilgine alakana.. (en sondaki bisey bilmiyosunuz lafına :) ) yanıtların cok iyi tesekkur ederım su anda sadece bı kac cevapsızım kaldı ki bunların ıcındeki en önemlisi Fransa 5. in cumhurbaşkanının sorumlu olup olmadığı... 10. Fransa 5. cumhuriyetinde olağanüstü dönemlerde cumhurbaşkanı K.H.K'leri meclisten yetki alarakmı yoksa almayarakmı yapar? 11. Fransa 5. cumhuriyetinde cumhurbaşkanı ülkenin sıkıntıya düştüğü anlarda , hükümetin ve parlamentonun yetkilerini , onlardan yetki alarakmı kullanır yoksa almadan mı? Bu yetkilerii kötüye kullandıgında yüce divana gidebilecek cumhurbaşkanınını Fransa 5. cumhuriyetinde sorumsuz olarak mı yoksa sorumlu olarakmı tanımlamak gerekir? 12. Amerikada mali yasalar ilk olarak temsilciler meclisindemi görüşülmelidir?
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 14:31:03