 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
İngiltere aleyhine nasıl bir prosedür izlenmeli? |
çetaw |
Öncelikle herkese merhaba..
Benim çözümünü bulmakta zorlandığım konu bir yakınımın İngiltere' den sınırdışı edilmesi ile ilgili. Yakınım Londra' da Au-pair' lik yapan genç bir bayan. Ekim 2005' ten beri İngiltere' de kalıyor ve düzenli olarak Türkiye' ye gelip gidiyor. Londra' da sahibi Türk olan bir restorana (Wimpy) sahibinin ricası ile Sahibi Türkiye' de tatil yaptığı sırada yardımcı olmayı kabul ediyor. Orada bulunduğu 2. günde Home Office (Göçmen Bürosu) yetkilileri adeta restorana baskın yapıyor ve bu kişinin üniforma ile fotoğrafını çekerek illegal çalıştığı gerekçesi ile tutukluyorlar. 2 gün hücrede ve 10 gün mültecilerin tutulduğu bir nevi hapishanede tutyorlar. Bu süre içerisinde yakınım au-pair olarak yanlarında bulunduğu aileden buna dair bir belge, öğrenim ücreti olarak kullanacağı Türkiye' den kendisine gönderilmiş 1500 Sterlin bulunan hesabını gösterir bankadan alınmış bir belge, restoran sahiplerinden orada çalışmadığına dair bir belge alıyor ve orada kendisine vekil tayin ettiği bir özel avukat vasıtasıyla gerekli idari itirazları yapıyor. Sınırdışı edilmek üzere kendisine alınan uçak bilet tarihine bir gün kala idareden itirazlarının reddine dair bir cevap geliyor ve (polis eşliğinde uçağa bindirilip eşyasının aranması, bir kısmının orada kalması ve benzer birçok aşağılayıcı muameleye maruz kalarak) dönmek zorunda kalıyor. Ayrıca avukatından İngiltere' de yerel mahkmeye başvurma ehliyetinin bulunmadığını, yalnız Yüksek Mahkeme' ye başvurabileceğini öğreniyor. Şu anda Türkiye' de ve Konsolsluk kendileri vasıtasıyla herhangi bir işlem yapılamayacağını bildiriyor. Nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bana sordu, ancak Türk Mahkemeleri' nin bu konuya bakmayacağını düşünüyorum. AİHM' e başvurmak açısından da iç hukuk yollarının tüketilmiş olması gereği koşulunun karşısına çıkma ihtimali var. Bu konuyla ilgili bilgisi olan var ise yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar.. |
Av.Mehmet Taylan Karakum |
Sayın İlgili;
Kanımca arkadaşınız, İngiliz Hukuku'nda avukatlara danışmalı ve oradaki iç hukuk yollarını kullanmalı; tükenince de, yasal süresi içinde AİHM süreci belki olabilir.
Ancak; eğer arkadaşınız bir Türk ise (yazınıdan tam emin olamadım), bir Türk olarak, Türkiye Mahkemeleri'nde, İngiltere Devleti aleyhine, uğradığı aşağılayıcı ve onura aykırı muameleleri dava edebilir. |
çetaw |
Cevabınız için teşekkür ederim. Sonradan okuyunca ben de yazdıklarımın bu konuda çok net olmadığını farkettim. Arkadaşım Türk ve 2 sene için Au-Pair vizesi ile yanında kalacağı ailenin daveti üzerine İngiltere' ye gitmişti. Yalnız sınırdışı edildiği için tekrar İngiltere' ye gitmesi en azından yakın zamanda mümkün değil. Dolayısıyla İngiltere' deki iç hukuk yollarını tüketmek fırsatı yok gibi görünüyor. Ancak bu konuda AİHM' e karşı devlet tarafından sınırdışı edildiği için iç hukuk yollarını kullanmasının engellenmiş olduğu öne sürülebilir mi diye düşünüyorum. Bir de Türk Mahkemeleri' ne başvurbileceğini söylemişsiniz. Pasaportundaki "sınırdışı edilmiştir" ibaresinin silinmesi, maruz kaldığı muameleden dolayı gördüğü maddi-manevi zararın tazmini hususları size göre hangi mahkemede konu edilebilir? Devletlerin egemenliği ve eşitliği, ve bir devletin bir diğer devleti yargılayamaması esasları okuldaki bilgilerimden aklıma geliyor ama konu hakkında hiç tecrübem yok-bilgi veya fikir verirseniz çok sevinirim |
Av.Mehmet Taylan Karakum |
1. Herhangi bir iç hukuk yolunun tüketilebilmsi, öncelikle, o hukukun bilinmesinden geçer.
2. İngiliz Hukuku'nu, en iyi, İngiliz hukukçular, İngiliz avukatlar bilir.
3. Büyük olasılıkla, İngiliz Hukuku'nda iç hukuk yollarını kullanmak için, İngiltere'de bulunmak gerekmiyordur.
4. Tüm bunlardan olarak; arkadaşınız, İngilizavukatlara danışarak, haklarını öğrenebilir ve İngiltere'de dava haklarını kullanabilir dye düşünüyorum.
5. Türk Hukuku'nda, içtihadi olarak da mevcuttur ki; yabancı devletler aleyhine dava ikame edebilirsiniz.
6. Ancak; elbette, infaz sorunu söz konusudur.
7. Fakat; işte bu aşamada, AB ve AİHM devreye girecektir.
Saygılarımla, |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:17:48 |