sıfırlanan hisse mirası |
besir |
merhaba, kayınpederim vefat etti. 97 yılında %35 hisse ile bir benzinlik işletmeye açtı. Geri kalan %65 hisse tek aileye ait. 98 yılında hisse artırımı yapılarak kayınpederin hisse değeri %1 lere, daha sonraki hisse artırımlarında da %0.1 larin altına düşürmüş durumdalar. gereken tüm ticari prosüdürler illaki uygulanmıştır sanırım, ancak kayınpederin yazılı herhangi bir itiraz belgesi yok. biz mirascılar olarak geriye dönük hak davası acabilirmiyiz, ya da olan olmuş mu diyelim? nasıl hareket etmemi onerirsiniz, gerekirse yüzyüze de konusabilmek isterim.
teşekkür ederim. |
Av.Mehmet Taylan Karakum |
1. KAYINPEDERİNİZ NE ZAMAN VEFAT ETTİ?
2. KAYINPEDERİNİZİN VEFATINDAN SONRA, HİSSELERİN DURUMUNDA BİR DEĞİŞİKLİK YAPILDI MI? EN SON DEĞİŞİKLİK NE ZAMAN?
3. KAYINPEDERİNİZLE, DİĞER HİSSEDARLAR ARSINDA, HERHANGİ BİÇİMDE BİR AKRABALIK VAR MI? |
besir |
1. Kayinpederim nisan 2006 da vefat etti
2. Vefatından sonra hisse durumunda bir değişiklik yok. ancak zaten varolan hisse değeri (2004 hisse artırımından sonra) şu an %0.05 lerde.
3. Diğer hissedarlar arasında herhangi bir akrabalık yok. (ancak diğer hissedarların hepsi aynı aileden)
Not:Bu aslında kayınpederimin sanırım A.Ş bazında ilk iş denemesiydi. Dolayısıyla bir sirkette tcari prosüdürler nasıl olabilir ve nasıl hareket edilmelidir konusunda pek de bir bilgisi olabileceğini sanmıyorum. Asıl mesleği çiftçilik
Ticaret odasından aldığım dosyada imzaların (kayınpederin) sahte olduğundan kuşkulandık. karakteristik form farklılıkları var, ayrıca el titremesinden kaynaklanan doğal hareketler kimi imzalarda yok. Mali musavir bu durumun sadece bu imzayı atanlarla ilgili bir sorun olduğunu, bunun %35 kaybolan hisseyi geri alabilmek adına mahkemeye başvurmak için bir neden olamayacağını söyledi.
teşekkür ederim |
Av.Mehmet Taylan Karakum |
1. Kayınpederiniz vefat ettiğinde kaç yaşındaydı ve akli durumu nasıldı?
2. Hisselerdeki azalma, ne kadar aralıkla, kaç işlemle, ne kadarsğrede ve tam olarak ne zamanlarda vuku bulmuş?
NOT: Lütefn, mali müşavirinize; hukuki konularda görüş bildirmenin yalnızca avukatlara ait bir hak olduğunu; aksi davranışla, kendisini küçük düşürdüğü gibi, suç da teşkil ettiğini ve kendi işine bakmasını iletiniz.
Saygılarımla,
|
besir |
Kayınpeder 60 yaşında vefat etti, akli durumu iyi. ancak son 3 yıldır hasta ve yatağa mahkumdu. kanser tedavisi görüyordu
Hisse durumu şöyle
Kuruluş 97 yılında A.Ş, 5 milyar tl sermaye toplam 200 hisse, bu 200 hissenin 70 hissesi yani 1.750 milyon TL kayınpedere ait. 98 yılında yani kurulusundan yaklasık 1 yıl sonra 5 milyar olan şirket değeri hisse artırımı yoluyla 100 milyara çıkarılır. yani hisse sayısı 4000 olur ama kayınpederin hisse sayısı hala 70 te kalır. 2. hisse artırımı 2004 yılında yapılır 100 milyar olan değer 1 trilyona çıkarılır, hisse sayısı hala 70 kayınpederin. yalnız 2004 te yapılan 2. hisse artırımı operasyonuna kayınpeder sözlü karşı çıkar ve bu toplantı tutanağına da geçer.
Mali müşavir konusunda sanırım haklısınız, söyleyecek birseyim yok, aslında sorun biraz bende ve yanlış adreslere gitmemden kaynaklanıyor. Ancak şunu söylemek istiyorum, gerçekten sizlerin bu sitenize hayran kaldım ve bir başka güzel yanı hiç alakası olmayan bir arkadaş hukuki.net'i soyledi. Bir reklamcı olarak şunu söyleyebilirim, en iyi reklam yöntemi"kulaktan kulağa", bir ürün veya hizmet kendi reklamını bu kadar iyi yapabilir.
Hepinize başarılar, tekrar teşekkürler |
Av.Mehmet Taylan Karakum |
Sayın Beşir Bey;
Sorularıma aldığım yanıtlardan, bir dava hakkınız olabileceğini düşünüyorum. Ancak; bunun için, ayrıntılı bir araştırma ve çalışma yapılması gerekli. Bunu ise; bulunduğunuz yerdeki avukat meslekdaşlarıma yaptırmanızı, onlarla görüşmenizi ve sadece onlardan yardım almanızı tavsiye ederim. Konunun hukuki boyutu, hukukçu olmayan birisine, bu yolla anlatılamayacak kadar karışık. |
besir |
Taylan bey merhaba.
aslında konu sizelere anlattığımdan da karışık, bir başlangıç süreci de var. oralardan hiç bahsetmedim.
msn adresim: besirguvener@hotmail.com
tesekkür ederim:) |
Av.Tayfun Eyilik |
sevgli meslektaşımın belirttiği hususlara ek olarak söylemek gerekirse Sanırım sermaye artışlarına ilişkin genel kurullardan hissedarın haberi olmamış, Başka bir deyişle usulune uygun yapılmamış genel kurul kararları gereğince yapılmış sermaye artışları var genel kurul kararlarının iptali mümkün olabilir. Ancak burda dava açma süreleri ile ilgili sıkıntılar yaşanabilir.
Sonuç olarak Sayın beşir, mali müşavirlere mali konularda başvurup hukuki konularda ise üstelik böyle bir teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren konuda bir meslektaşımız ile anlaşarak bilgi ve destek alın
|
besir |
98 yılındaki hisse artırımı noter kanalıyla bildirilmiş ve hisse oranına denk gelen para (yaklaşık 33 milyar TL)resmen istenmiş ve odenmesi için 1 ay süre tanınmış, tabiki tahminen kayınpeder bunu diğer eş dost borçları gibi görüp sanırım üstüne yatmayı tercih etti. tabiki süre de dolunca bu hisseler otomatik olarak buyuk ortak tarafından alındı. fakat 2004 teki 2.hisse artırımı kurul toplantısına katılıyor ve alınan kararları kabul etmediğini toplantı sonuc belgesine yazdırıyor.
dava açma süresi konusunda sıkıntı var derken tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım Tayfun Bey, rica etsem açıklayabilirmisiniz?
teşekkür ederim |
besir |
Afedersiniz Tayfun Bey, soylemeyi unttum, aslında avukat görüşmesi yaptım, ancak sizlerden alabildiğim cevaplar kadar kendimi güven içinde hissetmedim açıkçası. |