 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Demirbank |
Emrah Yavuzcan |
Cıngıllıoğlu Ailesi#8217;nden Sema Cıngıllıoğlu, babası Nuri Cıngıllıoğlu#8217;nun vefatının altıncı yılında gazetelere, "Sevgili Babacağım Seni ve Demirbank#8217;ı çok özlüyorum" ilanları verdi. Tam sayfa olarak gazetelere verilen ilanda dört farklı imza ile dört ayrı duyuru dikkat çekiyor.
Cıngıllıoğlu Ailesi imzası ile verilen ilk parça ilanda, Türk Bankacılığının duayeni ve Demirbank#8217;ın kurucusu Nuri Cıngıllıoğlu#8217;nun vefatının 6#8217;ıncı yılında bugün mevlit okutulacağı ifadelerine yer veriliyor. İlanın ikinci parçasında Cıngıllıoğlu Holding A.Ş. adına açıklama ve teşekkür başlığı altında, Demirbank#8217;ın büyük ortağı olarak Cıngıllıoğlu Holding#8217;in bankanın TMSF#8217;ye devrinin iptali için açtığı davanın mahkemelerce reddedildiği gerçeğine dikkat çekilerek, yüce Türk adeletine şükran ve teşekkür duygularına yer veriliyor. İlanın açıklama ve teşekkür başlıkları adı altında verilen diğer iki parçasının altında ise Nuri Cıngıllıoğlu#8217;nun kızı Sema Cıngıllıoğlu#8217;nun adı yer alıyor. İlanın Sema Cıngıllıoğlu imzalı son bölümünde, Demirbank#8217;ın BDDK ve TMSF#8217;ye devrinin mahkemelerde iptalinin kesinlik kazanmasına karşın, ilgili İdare#8217;nin yargı kararlarının gereklerini yerine getirmediğibelirtilerek, "Sevgili Babacağımı Seni ve Demirbank#8217;ı çok özlüyorum" deniliyor.
---------------------------------------------
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:
24.10.2001
BASIN AÇIKLAMASI
- BANKALARIN MALİ BÜNYELERİNDE MEYDANA GELEN ZAFİYET SONUCU ALINACAK TEDBİRLER VE UYGULANACAK POLİTİKALAR, BANKACILIK İŞLEMLERİNİN ÇEŞİTLİLİĞİ VE SORUNLARIN FARKLILIĞI NEDENİYLE DEĞİŞİKLİK ARZ EDER.
- BİR BANKA HAKKINDA UYGULANAN TEDBİRİN GENELLEME YAPILARAK DİĞER BANKALARA DA UYGULANMASI GEREKTİĞİNİ İLERİ SÜRMEK GERÇEKLERLE BAĞDAŞMAZ.
- BANKALAR YEMİNLİ MURAKIPLARI VE BDDK#8217;NIN DİĞER BİRİMLERİNCE DEMİRBAK A.Ş. NEZDİNDE YAPILAN İNCELEMELERDE; BANKA ZARARININ ÖZKAYNAKLARI AŞARAK YABANCI KAYNAKLARA SİRAYET ETTİĞİ, BANKANIN TC MERKEZ BANKASINA OLAN TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİREMEDİĞİ VE TCMB NEZDİNDEKİ PİYASALARDA DEMİRBANK T.A.Ş.#8217;NİN İŞLEM YAPMA YETKİSİNİN KALDIRILDIĞI TESPİT EDİLDİĞİNDEN, ZARARI ÖZKAYNAKLARINI AŞARAK MEVDUATA SİRAYET EDEN VE TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİREMEYEN DEMİRBANK T.A.Ş. HAKKINDA BANKALAR KANUNUNUN 14 ÜNCÜ MADESİNİN (3) NUMARALI FIKRASI ÇERÇEVESİNDE İŞLEM YAPILMIŞTIR.
22.10.2001 ve 23.10.2001 tarihli bazı basın yayın organlarında yayımlanan haberlerde, Kurumumuzca İktisat Bankası T.A.Ş.#8217;ye gönderilen 28.11.2000 tarihli yazıya yer verilerek, mali bünyesinin güçlendirilmesi için Bankalar Kanununun 14/2. maddesi kapsamında İktisat Bankası T.A.Ş.#8217;ye süre tanındığı, oysa bu sürenin Demirbank T.A.Ş.#8217;ye tanınmayarak 06.12.2000 tarihinde aynı Kanunun 14/3. maddesi uyarınca Fona devredildiği ifade edilmektedir.
Bilindiği üzere, Türkiye#8217;de faaliyette bulunan bankaların denetim ve gözetimi, 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümleri çerçevesinde Kurumumuzun yetki ve sorumluluğu altındadır. Bahsi geçen Kanunun amir hükümlerinde Kurumumuzun yetkileri açıkca belirlenmiştir.
Kurumumuzun amacı mali bünyelerinde zafiyet görülmeye başlayan bankaların sistemden çıkarılması veya Fona devredilmesi değil, sistemdeki bankaların faaliyetlerini sağlıklı ve etkin bir şekilde sürdürmelerinin sağlanmasıdır. Bu amacın gerçekleştirilebilmesini teminen, sorunun kaynağına bağlı olarak bankalardan çeşitli tedbirlerin alınmasının talep edilmesi, bankacılık faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde idame ettirilmesi için kullanılacak yöntemlerden sadece birisidir. Bu doğrultuda, Kurumumuzca bir bankaya yazılan ve alınması gerekli görülen tedbirleri içeren bir yazının bankaya süre verildiği şeklinde yorumlanması gerçeği yansıtmamaktadır. Ancak, mali bünyelerinin düzeltilmesine imkan görülemeyen bankalar için Bankalar Kanununun öngördüğü tüm tedbirlerin uygulanması da yasal bir zorunluluktur.
Bankaların mali bünyelerinde meydana gelen zafiyet sonucu alınacak tedbirler ve uygulanacak politikalar, bankacılık işlemlerinin çeşitliliği ve sorunların farklılığı nedeniyle değişiklik arz etmektedir. Bu nedenle, bir Banka hakkında uygulanan tedbirin genelleme yapılarak diğer bankalara da uygulanması gerektiğini ileri sürmek gerçeklerle bağdaşmamaktadır.
Bu noktadan hareketle, Bankalar Kanununun sorunlu bankalar hakkında alınacak tedbirleri düzenleyen 14. maddesinin her bir fıkrasında farklı bir durum tanımlaması yapılmış ve bu durumlara ilişkin alınacak tedbirler de hüküm altına alınmıştır. İddia olunanın aksine, 14. maddenin 3 ve 4. fıkralarında belirtilen tedbirlerin alınması için aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca bankaya bir süre verilmesi zorunluluk arz etmemektedir. Nitekim, Kanunun 14/3. maddesinde, bir bankanın mali bünyesinin 2. fıkrada belirtilen tedbirler alınsa dahi güçlendirilemeyecek derecede zayıflamış olduğunun tespiti, bankanın Fona devri veya bankacılık işlemleri yapma ve/veya mevduat kabul etme yetkisinin iptalini gerektiren nedenler arasında sayılmak suretiyle konuya açıklık getirilmiştir.
Bankaların mali bünyelerine ilişkin tespitler, Bankalar Yeminli Murakıplarınca yapılan yerinde denetimler ile Kurumumuzun gözetim ile yetkili birimleri tarafından yapılmaktadır. Bu çerçevede, Demirbank T.A.Ş.#8217;nin 31.12.1998 ve 31.12.1999 tarihli mali verileri esas alınarak yapılan inceleme sonucunda, Bankalar Yeminli Murakıplarınca düzenlenen ve Bankaya tebliğ edilen raporlarda, Bankanın kamu borçlanma senetleri ağırlıklı aktif yönetimi politikası eleştiri konusu olmuş, Bankaca kredilere ve kalıcı mevduata yönelik politikalara daha fazla ağırlık verilmesinin gerekliliği ifade edilmiştir.
Yapılan bu uyarılara rağmen, Banka kaynakları büyük ölçüde devlet iç borçlanma senetlerine yatırılmıştır. Banka uyguladığı bu riskli politika sonucunda 2000 yılının Kasım ayında faiz oranlarındaki aşırı yükseliş karşısında portföyündeki devlet iç borçlanma senetlerini yüksek maliyetler ile fonlamak zorunda kalmış ve bunun sonucunda oluşan zarar Bankanın özkaynaklarını aşarak ortakları tarafından fonlanamayacak boyuta ulaşmıştır.
Kasım krizinin başlangıcı ile birlikte Banka, Kurumumuzun gözetim ve denetimle sorumlu bütün birimlerince günlük olarak izlenmiş, Bankalar Yeminli Murakıpları tarafından Bankanın mali bünyesindeki gelişmeler hakkında düzenli bir şekilde raporlamalar yapılmıştır. Bu kapsamda Bankalar Yeminli Murakıpları ve Kurumumuz diğer birimlerince yapılan incelemelerde; Banka zararının özkaynakları aşarak yabancı kaynaklara sirayet ettiği, Bankanın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) olan taahhütlerini yerine getiremediği ve TCMB nezdindeki piyasalarda Demirbank T.A.Ş.#8217;nin işlem yapma yetkisinin kaldırıldığı tespit edilmiştir.
Bu tespit ve değerlendirilmeler çerçevesinde, zararı özkaynaklarını aşarak mevduata sirayet eden ve taahhütlerini yerine getiremeyen Demirbank T.A.Ş. hakkında Bankalar Kanununun 14 üncü madesinin (3) numaralı fıkrası çerçevesinde işlem yapılmıştır.
Kurumumuz kendisine yasa ile verilmiş olan; tasarruf sahiplerinin haklarını korumak, bankacılık sisteminin güven ve istikrarını sürdürmek ve kredi sisteminin ekonomik kalkınmanın gereklerine uygun olarak etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için bankalar üzerindeki denetim ve gözetim görevini hassasiyetle ve titizlikle yürütmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
--------------------------------------
Demirbank ile ilgili karar hakkında bilgisi olanların paylaşması arz olunur. |
Av.Mehmet Taylan Karakum |
Sayın Emrah Bey;
Bildiğim kadarıyla, Demirbank'a el konularak, TMSF'ye devrine ilişkin alınan karar, Mahkeme'ce hatalı bulundu ve iptal edildi.
Bir ikinci dava da, bu iptal kararı uyarınca, bankanın eski sahiplerine devredilmesine ilişkindi. Ancak Mahkeme; bunu, mümkün olmadığı gerekçesiyle reddetmişti.
Tüm bu bilgiler, gazete ve televizyonlardan hatırladığım kadarıyladır.
Saygılarımla, |
Av.Tayfun Eyilik |
Demirbank temel bir bankacılık hatası yapmıştır. Bankacılık bir risk yönetim bilmidir. Temel kurallardan biri riski en geniş şekilde yaymaktır. Oysa demirbank başkalarının parasına ilişkin riski engeniş tabana yaymak yerine tek bir yerde toplamıştır. Bir kumar oynamış ve kaybetmiştir.
Maddi bakımdan değerlendirildiğinde demirbanka TMSF tarafından el konulmasını gerektiren hususlar oluşmuştur. Banka ödemelerini yapamayacak bir hale gelmiş ekonomik bir tehdit oluşturmuştur.
Mahkemenin kararı ise beklemeye tahammülü olmayan bu sektürde usulu bir takım işlemlerin eksik yapılmış olmasını gerekçe göstermiştir.
Bir başka deyişle cıngıllıoğlu ailesi bankasını geri alsaydı bile sonuç deyişmeyecek idi.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 17:53:04 |