işi bıraktım, haklarım nelerdir? |
belginberrin |
20 yıla yakın çalıştığım işyerinden, işverenle tartışmamız sonucunda bugün işi bıraktım. İşveren tazminatsız çıkmam için yıldırma yapmak istiyor.
benim sorum şöyle ;
Emeklilik için prim gün sayımı ve 20 yılımı doldurdum. İşverenden tazminat alabilirmiyim? Maaşım 850 civarında olmasına rağmen asgari ücretten gösteriliyordu. ve son 3 aydır işlerin durgunluğu nedeni ile işvenen ücretsiz izine çıkardı ve ssk mızı ödemedi. fakat bunun için benden hergangi bir onay almadı.
Bu durum karşısında ne yapmam gerekiyor haklarım nelerdir. Şimdiden teşekkür ediyorum. |
Av.Fırat Bayındır |
Soru çokaçık olmamakla birlikte işi bırakmanızı önermeyiz. Bırakın işveren sözleşmenizi feshetsin.Ancak eğer şu anda ücretsiz izinde iseniz ki belli şarlar dahilinde en fazla 1 haftalık süre dışında işverenin ücretsiz izin vermesi söz konusu olamaz, o zaman haklı nedenle akdinizi feshedebilirsiniz. Bir avukatla görüşmenizde yarar var.
|
belginberrin |
Sayun Av Fırat bayındır,
Sorumu biraz daha açayım o halde. 16/12/1985 yılında girdiğim bir firmada dün tarihine kadar çalışmaktaydım. İşverenin ücret zammı vermemesi, servisi kaldırması kötü davranması v.s gibi nedenlerle tartıştık. Ve dün itibarı ile işi bırakacağımı belirterek ayrıldım. Fakat emin olmamakla birlikte bildiğim kadarı ile, prim gün sayısını ve yılını doldurarak yaşı bekleyen sigortalı isterse işten kendi isteği ile ayrılabilir ve işverenden kıdem tazminatını talep edebilir. Böyle bir uygulama varmı? 2. konu işveren ssk mızı asgari ücret üzerinden ödemekte, maaş aldığımızda bordro imzalamıyoruz. Kıdem tazminatı alırsam bu ücret üzerinden ödeyeceğini tahmin ediyorum. Oysa maaşım 900 civarında. Son bir konu da. İşveren Nisan mayıs haziran aylarında ssk mızı 15#8217;şer gün gösrerdi ve ücretsiz izine çıkardı. Fakat izne çıkarırken herhangi bir onay almadı imza. V.s.
Şimdi haklarımı alabilmek için izlemem gereken yol nedir. Umarım maruzatımı anlatabilmişimdir. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum
|
Av.Onur Tunga |
Sayın belginberrin;
1475 sayılı mülga İş Kanununun yürürlükte kalan 14'üncü maddesine göre, işçilerin hizmet akitlerinin, 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
506 sayılı Kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerine göre de, yaşlılık aylığından yararlanabilmek için sigortalıların; a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün veya b) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4 500 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şarttır.
Yukarıdaki şartlara sahip iseniz, iş sözleşmenizi kıdem tazminatı almak üzere kendiniz feshedebilirsiniz.
Ancak Sayın Bayındır'ın da ifade ettiği gibi bunu yapmaktan ziyade iş sözleşmenizi bırakın işveren feshetsin.
Kıdem tazminatınızın gerçek ücretiniz üzerinden ödenmesi gerekir ama işveren asgari ücretten ödemeyi düşünecektir. Ama 20 yıllık bir işçinin asgari ücretten çalışması hayatın olağan akışına uygun değildir. Bu nedenle konu yargılama aşamasında mahkemece değerlendirilir.
Anlatımlarınıza bakarsak, işverenle aranızda uyuşmazlık çıkma ihtimali yüksek görünmektedir. Konu muhtemelen yargıya intikal edecektir. O nedenle şimdiden bir meslekdaşımın yardımına başvurmanız daha uygun olur.
Kolay gelsin.
|
belginberrin |
Sayın Tunga çok teşekkür ederim |