Av.Duygu Tekay |
McDonald's'ta derin dondurucuya kapatılan mendilci kız 16 yaşına geldi ama dava bitmedi.Leyla Alkış, Beylikdüzü McDonald's'ta 6 yıl önce mendil satarak müşterileri rahatsız ettiği gerekçesiyle derin dondurucuya kapatılmış, son anda kurtarılmıştı.İki yıllık yargılama sonucu olayın sorumluları 1.5 yıl ceza aldı, 8 ay yattı. Üç yıl sonra Yargıtay daha fazla ceza istedi ve dava yeniden ele alındı.
Önce Leyla'yı sonra davayı dondurdular
6 yıl önce McDonald's'ta derin dondurucuya kapatılan mendilci kız Leyla'nın davasında ilk karar 2003'te çıktı. Aynı yıl temyize gidildi. Dava, 3 yıl sonra geçen ay yeniden açıldı.
Bundan 6 yıl önce 'Küçük bir kız çocuğu, önünde mendil sattığı Beylikdüzü McDonald's'ın çalışanları tarafından buzdolabına kapatıldığı haberi, o günlerde Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Şimdi 16 yaşında olan o 'mendilci kız' Leyla Alkış, 6 yıl önce açılan davada bir sonuca varılamamasından ve sorumluların hak ettiği cezayı alamamasından yakınarak, adalet istediğini söylüyor. Leyla Alkış, 10 yaşındayken kapısının önünde mendil sattığı İstanbul-Beylikdüzü McDonald's'ın müessese müdürü İnan Ünal ve görevli Vedat Besli tarafından, müşterileri rahatsız ettiği gerekçesiyle derin dondurucuya kapatılmış, 2 saat kaldığı derin dondurucudan yardım çığlıkları duyulunca kurtarılmıştı. Leyla Alkış'ın ifadeleri üzerine Ünal ve Vedat Besli tutuklanmıştı. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Ünal ve Besli "Gayrimeşru surette kişi hürriyetinden mahrum' suçundan yargılandıkları 2000 yılının Eylül ayında açılan davada amaçlarının sadece korkutmak olduğunu söylemişlerdi.
ÜÇ YIL BEKLEDİ...
Dava süresince 8 ay tutuklu kalan Ünal ve Besli, Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2003 Kasım ayında alınan kararla, 1 yıl 4 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar, cezaevinde kaldıkları süre de gözönünde bulundurularak salıverildi. Ancak Leyla'nın ailesi, verilen cezaları yetersiz bularak temyize gitti. 3 yıl kadar Yargıtay'da bekleyen dosya, 2006 yılının ocak ayında Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderildi. Aradan geçen yaklaşık 6 yıldan sonra İnal Ünal ile Vedat Besli'nin 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle tekrar yargılanmasına 25 Temmuz'da başlandı. Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyup uymama hususunu aralık ayındaki duruşmada ikinci kez ele alacak. Dosya tekrar temyiz edilirse, Yargıtay'a gönderilecek. Leyla Alkış'ın avukatı Murat Çiftçi ise, davanın 6 yıldır sürdüğünü, davanın düşmesi içinse daha 2 yıl daha olduğunu belirterek, "Ancak dava bu hızda ilerlerse zaman aşımıyla düşüceğinden endişeliyim" diye konuştu.
HAYALİ AVUKATLIK
Olaydan sonra, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde de iki ay tedavi gören Alkış'ın eğitimini, o günlerde gazete ve televizyonlarda dramını izleyen Beykent Koleji yetkilileri üstlendi. Bugün lise son sınıfa giden ve avukat olmak isteyen Leyla, var gücüyle önümüzdeki yıl gireceği üniversite sınavına hazırlanıyor. Yaşadığı şoku uzun süre atlatamayan Leyla, "Belki dava bitene kadar mezun olup, kendimi savunurum" diyor.
Haberin Kaynağı: Sabah Gazetesi / https://www.sabah.com.tr/gnd111.html
|