yazılı ihtar |
ar99 |
Merhaba,
Sizden öğrenmek istediğim bir konu var mümkün olduğunca çabuk cevap verebilirseniz çok memnun olurum.
İşyerimden yaklaşık iki ay önce yazılı olarak bir ihtar vermek istediler, içeriğinde verilen görevleri beklenen düzeyde yerine getirmediğim, iş saatinde işimle ilgili konulara zaman ayırmam gerektiği ve diğer iş kurallarına riayet etmem gerekliliği gibi konular yer alıyordu.
Yazı A4 kagıda antetsiz ve kaşesiz olarak sadece birim md. imzasıyla verildi ve altında da benim ismim açılarak imzalamam istendi. Ancak ben bu yazıyı imzalamadan elden teslim aldım. Şimdi yeniden aynı yazıyı (geriye dönük tarihli olan) imzalamam isteniyor. Yazıda ileride aynı konularda değerlendirilmek üzere çalışmalarımın gözlemleneceği belirtiliyordu.
Bu konuda ne yapmalıyım sizce imzaladığım takdirde işten çıkarılır isem tazminat hakkımı kaybedermiyim.
Neden bu şekilde düz bir kağıda yazılmış olabilir. Firma kurumsal büyük bir firma çünkü insan kaynakları birimi olmasına rağmen yazı bu şekilde düzenlenmiş.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. |
Pers.Müd. |
Merhaba,
Aslında ihtarda temel olan öncelikle işçinin savunmasının yazılı olarak alınmasıdır. Zannedersem sizin savunmanız alınmamış.
Kafama takılan bir diğer konu kaşesiz ve antetli kağıda olmayışı. Sizi ardı ardına iki ihtarda işten çıkarsalar vede dava açarsanız benim kanaatimce bu verdikleri ihtar mahkemeden döner ve işe iadenize karar verilir.
Son olarak eklemek istediğim bir konuda şu;
1)Eğer ihtar performansınız ile ilgili ise mutlaka performans değerleme gibi evraklara dayanılarak ihtar verilmeli. Bu performans değerleme dökümanlarında sizin imzanız çok önemli. (İmzanız varsa direkt olarak kabul etmiş olursunuz)
2)İhtar aşamasında en son evrağa imza atmaz iseniz, 3 şahit ile tutanak tutup, imza atmadı diye huzurunuzda not düşmeleri lazım.
Aslında ihtar çok teknik bir konu ve yargıdan çok dönüyor. O yüzden ihtar gelişimi benim kanaatimce şöyle olmalı;
Somut Olay -> Savunma isteği -> Savunmanın disiplin kurulunca incelenmesi -> İhtar -> Tebliğ-Tebellüğ.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
|
Pers.Müd. |
aklıma başka bir şey daha geldi.
birim müdürünüz imzaladı ise, birim müdürünün şirket adına personele ihtarname verebilir diye vekaletnamesinin olması gerekir. Yoksa geçersizdir. Genelde bu tür ihtarları genel müdür yada insan kaynakları müdürleri imzalar çünkü onların vekaletnamelerinde "personele ihtarname vermeye yetkili" diye bir ibare vardır.
Bence sen yırttın [:)] Birim müdürün seni korkutmuş [8D] |
ar99 |
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim içime su serptiniz.
Bu durumda imzalamamda bir sakınca yok sanırım.
|
Av.Onur Tunga |
Sayın ar99;
Birim müdürünüzün antetsiz ve kaşesiz de olsa bir kağıda, "verilen görevleri beklenen düzeyde yerine getirmediğinizi, iş saatinde işinizle ilgili konulara zaman ayırmanız gerektiğini ve diğer iş kurallarına riayet etmenizin gerekli olduğunu" yazarak size imzalatmak istediği hususlar birer uyarıdır.
Çalıştığınız kurumda birim müdürünüzün emir ve talimatları ile görev yapmakta iseniz, işveren vekili sıfatıyla size görevlerinizi hatırlatması son derece doğaldır. Bunun için Personel Müdürü veya İnsan Kaynakları Başkanı gibi yöneticilerinizin uyarıda bulunması gerekmez.
Önemli olan uyarılara rağmen görevlerinizi yapıp yapmadığınızdır. İşverenin sizi işten çıkarmak için bu yolla bahaneler üretmeye çalıştığını düşünüyorsanız, bu yazıları imzalamamakla bir sonuç elde edemezsiniz.
Sizin, işverene sözleşmenizi haklı nedenle feshetme imkanı verebilecek davranışlardan kaçınmanız ve görevlerinizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmanız yeterlidir. Buna rağmen işveren iş sözleşmenizi haklı veya geçerli bir neden bulunduğu iddiasıyla feshetmek isterse, yasal prosedüre uymak ve ileride yargılama aşamasında ileri sürdüğü nedenin haklı veya geçerli bir neden olduğunu ispatlamak zorunda kalacaktır.
Kolay Gelsin
|