kıdem tazminatı |
vuslat_47 |
merhaba, 01.10.1995 yılından beri bir şirketin muhasebesinde sigortalı olarak çalışmaktayım,uzun yıllardan beri çalışan 6 arkadaşız.bir yıldır şirketimizin işleri kötüye gitmeye başladı.2005 yılının 12.ayında bir rahatsızlık geçirdim 55 gün raporluydum,tabi kısa aralıklarla.döndüğümde şirket sahibinin beni işten çıkartmak istediğini ama tazminatımdan korktuğu için girişimde bulunamadığını öğrendim.01.03. tarihinde işe döndüm.sigorta pirimlerim bu zaman kadar eksiksiz ödendi ama hiç yıllık izin kullanmadım.hiç bir bordroda imzam yok.01.03 ten beri maaşlarımı düzenli alamıyordum 2 yıldır zam da alamıyorum maaşım 600 ytl. bana göre temmuz sonu itibariyle 1950 ytl alacağım olması gerekiyordu.(ücret bordroları asgari ücret üzerinden)dün maaşımı almak için patronumun yanına gittim ama bana 6 aydan beri maaşımı 400 ytl ye düşürdüğünü işime gelmezse çalışmamam gerektiğini söyledi 150 ytl para verdi.ya bu şartlarda çalış yada sen bilirsin dedi.diğer arkadaşlarımda aynı uygulamaya maruz kalacakmış.bende ayrıldım hiçbir şey imzalamadım muhasebe müdürü aradı tazminatlarımı aldım diye imza atarsam beni işsizlik sigortasından yararlandıracaklarını söyledi.tazminatlarımı alabilirmiyim yada nasıl alabilirim cevabınız için şimdiden teşekkürler. |
vuslat_47 |
ilginize teşekkür ederim ben bartında ikamet ediyorum peki bölge çalışmaya şikayet etsem bana bir artısı olurmu,yoksa gerek yokmu.yada dava açtığım takdirde dava lehime sonuçlanırsa kazandığım bedeli yasal faizleri ile berabermi alırım.maaşımı gösterir gayrı resmi belgeler mahkemede kullanılabilirmi bilgisayar çıktısı vs.. |
Pers.Müd. |
Merhaba Arkadaşım,
İlk önce 4857 sayılı iş kanunu 24Md.II-e diyorki;
e.İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse
İşçi iş sözleşmesini haklı nedenle derhal fesh edebilir. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanırsın yalnızca ihbar alamazsın.
Bence işverenin buradaki hataları;
1)Ücretini asgari ücret üzerinden göstermek
2)Ücretini düşürmek
3)Ücretine zam yapmamak (şirkette kimseye zam yapılmadı ise geçerli bir sebep olamaz)
Bu sebepleri gösterip yukarıda verdiğim maddeye göre iş sözleşmesini fesh edersen çatır çatır alırsın tazminatını. Ama usul çok önemli hemen noterden ihtar çek şirkete. Sözleşmeni fesh ettiğini ve nedeni olarakta saydığım nedenleri göster. Ardından bir avukatla görüşüp mahkemeye ver 2 ay içerisinde sonuçlanır.
Fakat bazı sorunlar ile karşılaşabilirsin. Bunlardan ilki imzaladığın bordrolarda asgari ücret tutarları vardır herhalde. O yüzden bunu kabul etmiş sayılırsın ama genede mağdur durumdasın hakkını ara bence, 95'ten beri çalışıyormuşsun. Az değil... |
vuslat_47 |
ama benim zaten bordrolarda imzam yok peki izinlerimi alabilirmiyim
|
vuslat_47 |
ilginize teşekkür ederim |
Av.Onur Tunga |
Sayın vuslat_47;
Sorunuza Sayın Pers.Müd. tarafından verilen yanıta genel olarak katılıyorum. Anlatımınıza göre iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilir ve kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Kullanmamış olduğunuz yıllık ücretli izin sürelerinize ait ücretinizi de, son ücretiniz üzerinden isteyebilirsiniz.
Talepleriniz işverence olumlu karşılanırsa ne ala, karşılanmaz ise dava açmak zorunda kalabilirsiniz. Bulunduğunuz şehri bilmemekle beraber böyle bir davanın 2 ay içerisinde sonuçlanması bana pek mümkün görünmüyor. Bence kendinizi uzun bir yargılama sürecine göre hazırlayın.
İkincisi, tazminat ve izin ücretlerinize ait davayı kazanmış olmanız, işveren tarafından ödeme yapılmaz ise, haklarınızı hemen alacağınız anlamına da gelmiyor. Kazandığınız davaya ilişkin mahkeme ilamını icraya koymak, borçlu işverenin mallarını haczetmek ve hatta satışı yoluna gitmek zorunda dahi kalabilirsiniz.
Özetle, haklı olmanız, haklarınıza hemen kavuşacağınız anlamına gelmiyor maalesef. Bu sizden ziyade biraz da işverenin tavrına bağlı. Bu nedenle olumlu ya da olumsuz bütün olasılıkları bir meslakdaşımla birlikte değerlendirmenizi ve ona göre karar vermenizi öneririm.
Kolay Gelsin.
|