mazeret izni |
apollocosmos |
merhabalar
4857 ye tabi olarak bir kamu kuruluşunda geçici işçi olarak çalışmaktayım. Erkek kardeşimin düğünü sebebi ile 5 günlük mazeret izni kullanmak istedim. Bölümüm uygun gördü ve izine gittim. izin dönüşü gelen yazıda "senelik izinden düşülmesi koşulu ile kabul edilmiştir" cevabı geldi. Böyle saçmalık olmaz diye düşünüyorum. Yoksa ben mi yanlış biliyorum. lütfen beni aydınlatın. saygılarımla
|
HRMGR |
İş sözleşmenizde veya varsa Toplu İş Sözleşmesi'nde aksine bir hüküm yoksa, kendiniz hariç yakınlarınızın evlenmelerinde kullanılmak üzere İş Kanunu ile düzenlenmiş ücretli bir izin bulunmamaktadır.
Bu durumda sizin örneğinizde, ya aldığınız bu 5 günlük iznin ücretsiz izin olarak değerlendirilmesi ya da yıllık ücretli izin olarak sayılması gerekmektedir.
Ancak serzenişinizde haklısınız, etik ve doğru olan durumun izin talebinizde tarafınıza bildirilmesi idi.
Selamlar, |
apollocosmos |
4857 sayılı kanun 46 C uyarınca bir haftalık süre olduğu ve kurum uygun gördüğü için izinden düşülmesi gerekli midir?
Aynı dakika içerisnde bir bayan arkadaşımıza gelen mazeret uygun yazısında senelik izinden düşülmesi ibaresi yoktur. aynı kanun madde 5 eşitlik ilkesine ters düşmüyor mu?
Saygılarımla |
HRMGR |
Sn. apollocosmos,
Tarafıma göndermiş olduğunuz kısa mesajınızı, bu konudaki son iletinizi okumadan görmüş ve yanıtlamıştım. Kısa mesajınıza yanıtımda da belirttiğim gibi forumda sorulan sorulara verdiğim yanıtlarda "hukuksuzluğa kılıf uydurmak" gibi bir misyona sahip değilim.
Sorunuza gelirsek, haklısınız 46. maddenin c bendi aynen "bir haftalık süre içerisinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,
Çalışılmış günler gibi hesaba katılır." demektedir.
Peki neyin hesabına katılır? Önceki 6 günü çalışmak kaydıyla hak kazanacağınız kesintisiz 24 saatlik hafta tatili için, geride kalan 6 günün hesabına çalışılmış olarak katılır. Yani işvereniniz size 5 gün mazeret izni verseydi, 6. günü çalışmak kaydıyla hafta tatili ücretinizi kesemezdi. İş Kanunu'nda günlük çalışma süresinden sayılan (fiilen çalışılmasa da ücretlendirilmesi gereken) haller 66. madde ile düzenlenmiştir. Siz sanırım 46. madde b bendini okuduktan sonra c bendinde de yer alan hususların ücretlendirilmesi gerektiği gibi yanlış bir kanıya varmışsınız. İşvereniniz isterse size bir ay ücretli mazeret izni de verebilir, ancak bu durum kanundan doğan bir hak değil işverenin jesti olarak algılanır.
|