Resmen evlatlık pozisyonum olmamasına rağmen |
musaydin |
selamlar.
44 yaşındayım, 4.5 aylıkken annem ve babam tarafından anneannem ve büyükbabama verilmişim, onları anne baba bilerek büyüdüm ancak kendi annemi ve babamıda biliyordum,yani gizli değildi. Kardeşlerimle de zaman zaman görüşüyordum.
Büyükbabam (babam) ben 17 yasımdayken vefat ettiler.Anneannem 35 yasına kadar onunla beraberdik, o da vefat etti.
Onların kanuni mirascısı tek çocuk olan annemdir.
Kendi öz babamında malları var.
Şimdi ben annemden büyükbabamdan kalan 2 daireden birini istiyorum çünki ben onlara evlatlık yaptım. onlarında sağlığında bana ve diğer çevremize beyanları var. Mirasımızın yarısı bu çocuğumuza ( torunumuza)aittir diye.
Büyükbabamın o zamanlar deyişi ben bu torunumu üzerime evlatlık olarak almıyorum eğer alırsam babasından mal alamaz, kızım bu çocuğun annesidir nasıl olsa hakkını verecektir. Bu sayede hem benim mirasımdan hemde babasının mirasından faydalanacaktır demiştir. Benim o ailede evlatlık yaptığım. İlkokulu Ortaokulu Üniversiteyi o ailede (annaennem ve büyükbabamla ) okuduğum okul kayıtlarında yada muhtarlık aile bildirimlerinde vardır.
Şimdi annem 2 dairesinden birini istememe rağmen bana vermemektedir. Kendisini de aslında kırmak istemiyorum ama bana göre haketmiş olduğum mirastan payımı istiyorum. Çünki onlara 35 yıl evlatlık yaptım.
Hukuk sistemimizde resmen evlatlık pozisyonum olmamasına rağmen bu durumda ben mirastan pay alabilirmiyim.
saygılarımla |
alisinkay |
Resmen evlatlık pozisyonunda değilsiniz. Mahkeme tarafından aranızda bir soybağı kurulmamış. Vasiyetname ile size evin birisinin bırakıldığını söylüyorsunuz, ancak resmi bir vasiyetname ortada yok. Yazılı vasiyetname de yoksa Sözlü vasiyetnameye bakmamız gerekir.
Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabilir.
Bunun için mirasbırakan, son arzularını iki tanığa anlatır ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yükler
Sözlü vasiyetname ise olayda ne kadar kullanılabilir anlattığınız kadarıyla anlamak çok zor. Ama sağlığı yerindeyken çevresine vereceğinden bahsetmesi sözlü vasiyetname yerine geçmez. Çünkü o durumda el yazılı yada resmi vasiyetname yapabilecektir.
Mevcut durumları düşündüğümüz takdirde sizin mirasçı sıfatıyla herhangi bir pay almanız mümkün görünmemektedir |
hoppalaa |
Aynen önceki cevap veren arkadaşa da katılıyorum. Eğer resmen evlatlık değilseniz sadece kendi anne ve babanızdan miras alabilirsiniz.
Ancak resmen evlatlık verilmişseniz; o halde hem evlatlık alan aileye mirasçı olursunuz hem de asıl ailenizle olan evlatlık ilişkileriniz devam eder.
|
musaydin |
selamlar.
Haklısınız.Resmen evlatlık olarak verilseydim doğrudur. Hüküm gayet açık,zaten o zaman bir problem olmayacaktı ancak bu benim durumum da evlatlık görevini ifa etmiş biri olarak ve işin resmiyete dökülüp dökülmemesinde yaşım küçük olduğundan hiç bir etkinliğim olamayacağından benim hakkım yenmiş olmuyormu. şimdi gerek annem ve diğer aile bireyleri benim orada o evlatlığı yaptığıma şahitlik etseler ve okul kayıtlarım muhtarlık aile beyanları arşivlerden çıkarılsa yani hakim bana bu mirastan hak veremezmi. Ben burada hakkimın yenildiğini düşünüyorum.
belki medeni kanun değilde başka kanun hükümlerinden yola çıkamazmıyım.
Saygılarımla.
|