İşten çıkarılma,doğum izni ve eksik prim bildirimi |
rhapsodynamic |
11 yıldır bir firmada çalışmaktaydım. 2006/Mart ayında yasal doğum iznine ayrıldım. Haziran 2006 tarihinde raporlu doğum iznim sona erdi. Raporum bitmeden birkaç gün önce işveren ile yapmış olduğum görüşmede 2 ay ücretsiz izin yada 45 gün süt izni kullanmak istediğimi şifahen belirttim. İşveren talebime daha sonra cevap vereceğini söyledi ve Temmuz ayında arayarak işten çıkartacaklarını belirttiler. Ben şu anda halen işe gitmemekteyim. Bu kapsamda;
1-) İşveren aile şirketi olduğu ve uzun süredir yanlarında çalıştığım için ücretsiz izin talebimi yazılı olarak işverenden talep etmedim. Doğum iznim bittikten sonra sigortaya ücretsiz izin olarak bildirimim yapılmamış ve şu anda halen primlerim yatırılmaya devam ediyor. İşveren şu anda işe gitmediğim için beni tazminatsız işten çıkarabilir mi? Çıkarabilirse bana herhangi bir bildirimde bulunmak zorunda mı ? Çünkü bir aydır onların bilgisi dahilinde işe gitmiyorum.
2-) İşverenden işten çıkarma talebi gelince tazminatımın ödenmesi koşuluyla bende bunu kabul edebileceğimi belirttim. Fakat işverenin muhasebecisi tazminatımın asgari ücretten verileceğini söyledi. Fakat ben asgari ücretin 2 katı maaş almaktayım. İşverenin tazminatımı asgari ücretten verme ısrarı karşısında ne yapabilirim ?
3-) Eksik prim bildirimini şikayet edebilirmiyim? Şikayet edersem bana herhangi bir yaptırımı var mıdır?
Saygılarımla,
|
HRMGR |
Doğum izniniz sonrası 6 aya kadar ücretsiz izin talep etme hakkınız var. İşvereninize yazılı olarak herhangi bir başvuruda bulunmadığınızdan (bunu bir şekilde ispatlayamayacağınızdan) rapor sonrasındaki 2 gün üst üste devamsızlığınız nedeniyle işvereninizin sizi tazminatsız olarak işten çıkarma hakkı mevcutken (halen mevcut) , çalışmamanıza rağmen çalışıyormuş gibi sigorta primlerinizi ödemeye devam etmiş. (Muhtemelen kötüniyet tazminatından kaçınmak için) Sanmamakla birlikte iş güvencesi hükümlerinden yararlanıyorsanız sizi bu noktadan sonra hangi sebeple işten çıkarabileceğini merak ettim. Sanırım işyerinizde 30 kişiden az çalışan var ve İş Kanunu'nun iş güvencesi hükümlerinden yararlanamıyorsunuz.
Bu durumda işvereniniz asgari ücret üzerinden kıdem ve ihbar tazminatı hesaplayarak size ödeme yaparsa İbranameye imza atmayın veya "yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla" tarzı ihtirazi kayıt koyarak imzalayın. Sonrasında açacağınız fark kıdem ve ihbar tazminatı davasında yaptığınız işle ilgili meslek odasından veya ilgili birimlerden bu görevi yerine getirenlerin ortalama ücreti sorulacaktır ve buna göre hüküm verilecektir. Aldığınız gerçek ücret ile ilgili elinizde doküman varsa bunu dava aşamasında Mahkemeye sunabilir, ayrıca SSK'ya şikayette bulunabilirsiniz.
Selamlar, |