 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Maaş alacağı ve iş akdi |
ZARARSIZ |
Merhaba, yaklaşık 1 haftadır forumda yanıtlarınızı takip etmekteyim.
Sürekli büyümekte olan 130 çalışanlı bir firmada, 5 aydır Satış bölümünde çalışıyorum. Her ay maaş alınca hazırladıkları çarşaf listeye imza atıyor karşılığında herhangi bir belge alamıyorum. En son Mayıs maaşımı alabildim. Haziran maaşım üzerinden 27 gün geçti Konuşarak işi çözmek istedim, defalarca denedim ama hakkımı ödememek için direniyorlar. hergün gösterdikleri "kasa sıfır" bahanesini ve ödeme günü gelen faturalarımı düşündükçe çıldırmanın eşiğine geldim.
Size bu konuda birkaç sorum olacak;
1- Ödeme 20 günü geçtiği için. İstanbul Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvursam, ne kadar sürede ve % kaçını alabilirim ? (Başvuru için hangi belgeler gerekli? )
2- Hiçbir disiplinsiz davranışım olmamasına rağmen hukuki yollara başvurduğum için işveren beni işten çıkarmak isteyecektir, bende işimi bırakmak istemediğimden bunu önlemek için ne gibi haklarım var ?
Kendime yapılan bu kaba davranışı sindiremediğim ve benim durumumda olanlara örnek olması açısından, sizin gibi mesleğinde tecrübeli bir büyüğümün yardımına ihtiyacım var.
Çok teşekkür ederim. |
HRMGR |
1- Belirttiğiniz durum, işvereninizin ödeme aczine düşmesi nedeniyle aciz vesikası alması, iflası veya konkordato ilan etmesi durumunda ve işçinin son 3 aylık ücretlerini alamaması veya eksik alması halini düzenleyen İş Kanunu Madde 33 ve bu maddeye göre çıkarılmış Ücret Garanti Fonu Yönetmeliği'nde belirtilen hususlara uymamaktadır. Bu nedenle Çalışma Bakanlığı birimlerinden ücretinizi veya bir kısmını almanız mümkün değildir.
İş Kanunu 34. maddesi uyarınca; ücreti ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir (zorlayıcı) bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. (Bu durumda ücret ödenene kadar iş yapmadan boşta geçirdiği sürenin ücretini talep edemez.)
İş Kanunu 18. maddesi c bendinde, çalışanın dava açmasının iş akdinin feshedilmesi için işveren açısından geçerli bir neden oluşturmayacağı özellikle belirtilmiştir. Bu nedenle işvereniniz iş akdinizi feshederse, kıdeminiz de işyerinde 6 ayı geçerse (kıdeminiz 6 ayı geçmeden aşağı paragrafta belirtilenleri yapmanızı tavsiye etmem) işe iade davası açabilir ve çok büyük olasılıkla davayı kazanırsınız.
Yapmanız gereken önce Noter'den işvereninize ihtarname çekerek ücretinizin ödenmesini istemek aksi halde yasal yollara başvuracağınızı bildirmek, ödenmezse (kıdem tazminatı haketmediğinizden) iş akdiniz devam ederken ücret alacak davası açmanızdır. Gelişmelere göre bir paragraf yukarıda belirtilen tarzda hareket edebilirsiniz.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla, |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:25:01 |