 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Alt taşeronların işyeri sicil numaraları |
sukent |
Alt taşeronlar ayrı bir işyeri numarası almak zorundamıdırlar?Yoksa işyerinin ssk sicil numarasını mı kullanmaları gerekir? |
HRMGR |
İş Kanunu Madde: 2
"Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir."
İş Kanunu Madde: 3
"Bu Kanunun kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama veya bitme gününü, kendi adını ve soyadını yahut unvanını, adresini, varsa işveren vekili veya vekillerinin adı, soyadı ve adreslerini bir ay içinde bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır.
Alt işveren, bu sıfatla mal veya hizmet üretimi için meydana getirdiği kendi işyeri için birinci fıkra hükmüne göre bildirim yapmakla yükümlüdür."
3. madde son fıkra gereğince alt işverenler SSK'dan ve Bölge Çalışma Müdürlüğü'nden ayrı bir işyeri numarası almak durumundadır.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla,
|
sukent |
Cevabınız için teşekkürler.Bu konu ile ilgili olarak bir şey daha sormak istiyorum.Sigorta bildirgelerindeki aracı kurum kodu kimler içindir? |
HRMGR |
506 sayılı Kanun'un 87. maddesinde belirtilen "ARACI" ile
506/87 : "Sigortalılar üçüncü bir kişinin aracılığı ile işe girmiş ve bununla sözleşme yapmış olsalar bile, bu kanunun işverene yüklediği ödevlerden dolayı, aracı olan üçüncü kişi ile birlikte asıl işveren de sorumludur.
Bir işde veya bir işin bölüm veya eklentilerinde işverenden iş alan ve kendi adına sigortalı çalıştıran üçüncü kişiye aracı denir."
denilerek her ne kadar alt işveren tanımlanmak istenmişse de, gerek 1475 ve gerekse 4857 sayılı İş Kanunu ile bir kavram kargaşası yaşanması nedeniyle, 01.01.2007 yürürlük tarihli 5510 sayılı Kanun'un 11. ve 12. maddelerinde bu kavram kargaşasına son verilmek istenmiştir.
5510/11:
Alt işveren, asıl işverenin işyerinde çalıştırdığı sigortalıları, işverenle aralarında yaptıkları sözleşmenin ibrazı kaydıyla, Kurumdan alacağı özel bir numara ile asıl işverenin kayıtlı olduğu dosyadan bildirir.
5510/12:
Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde, iş alan ve bu iş için görevlendirdiği sigortalıları çalıştıran üçüncü kişiye alt işveren denir. Sigortalılar, üçüncü bir kişinin aracılığı ile işe girmiş ve bunlarla sözleşme yapmış olsalar dahi, asıl işveren, bu Kanunun işverene yüklediği yükümlülüklerden dolayı alt işveren ile birlikte sorumludur.
Sorunuzda belirttiğiniz "Aracı" bölümü alt işverenler için olmakla birlikte
bu güne kadar uygulamada asıl işverenin SSK nosu altında ayrı bir kod ile işlem yapılması nadir görülen bir durumdur. Alt işverenler genellikle, ayrı SSK noları alarak Aylık Bildirge vermektedirler.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla, |
yyln |
Konunun biraz daha açıklığa kavuşturlabilmesi bakımından belirtmek gerekirse;
Asıl işveren, alt işverenini SSK'ya bildirmek zorunda olduğu gibi, alt işverenin de asıl işverenin sicil numarası ve aracı kodu ile tescili yapılır. Genel uygulama da bu şekildedir.Ancak, alt işveren, durumunu gizlemesi veya işi bilmemesi nedeniyle, asıl işveren gibi bildirimde bulunmuş ise, ayrı bir işyeri tescili yapılabilmekle birlikte, durum ilerde farkedildiğinde, tescil işlemi düzeltilmektedir.
Öte yandan, özellikle ihaleli iş veya bina inşaatı gibi işçilik kıyaslaması yapılan işyerlerinde, bu durum işveren açsından da ayrıca önem kazanmaktadır.Çünkü, işin bütünü üzerinden yapılan hesaplamada, asıl ve alt işverenin bildirimleri toplanarak toplam bildirim tutarı hesaplanmakta ve bu tutar, bildirilmesi gerekenle kıyaslanmaktadır.Asıl ve alt işverenelerin (taşeron) bildirimlerinin toplanmaması halinde, yetersiz işçilik ortaya çıkabileceğinden, asıl işverenin eksik işçilik primlerini ödeme yükümlülüğü ortaya çıkabilecektir.
Umarım yararlı olur....Selamlar.. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:22:25 |