Psikolojik yıldırma ve maaş kesintisi |
cosonaller |
Merhaba. Bir şirkette 4 ay mühendis 20 ay bölge müdürü olarak toplam 2 yıldır çalışmaktayım. 3 aydır maaşım eksik yatırılıyor ve bununla ilgili olarak tarafıma herhangi bir bildirim yapılmadı. Bundan önceki dönemlerde ise maaşım SSK bordromda görünen rakam üzerinden yatırılmasına rağmen, şubeyle ilgili harcamaların tarafımca yapılması isteniliyordu. Bu durum yaklaşık 1 yıldır devam etmekte. Ben bu duruma itiraz edince maaşım eksik yatırılmaya başlandı ve psikolojik yıldırmaya yönelik davranışlarda bulunuluyor. En son olarak bölge müdürlüğüne tahsis edilmiş olan araç neden gösterilmeksizin alındı. Bundan sonra istifaya zorlanmam için çalışma yerimin değişikliği söz konusu olabilir. Bu durumlar içerisinde değerlendirilirse;
1 - Maaşım eksik yattığı için kıdem ve ihbar tazminatlarımı alıp istifa edebilir miyim?
2 - Yaklaşık 1 yıldır bordromda görünen ve tarafıma banka havalesiyle yatırılan paradan şirket için yapmış olduğum harcamaları talep edebilir miyim?
3 - Tarafıma keyfi bir yer değiştirme talimatı gelirse ve bunu kabul etmezsem işten çıkarma haklı gerekçelere dayanmış olur mu?
4 - Çalışma yerimin değiştirilmesinin keyfi nedenlere dayandığını ispat edebilme şansım olur mu?
5 - Yaklaşık 1 yıl önce, 4 ay boyunca günde (Cumartesi - Pazar ve resmi tatil günleri dahil) 14-15 saat olmak üzere çalıştırıldık. Buradan doğan yasal haklarımı kullanmak için zaman geçmiş midir? Geçmemişse bahsi geçen durumu nasıl ispat edebilirim?
Bu mesajı okuduğunuz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.
|
HRMGR |
Şu ana kadar maaş bordrolarını imzalamadıysanız, Noter'den bir ihtarname çekerek, eksik ödenen (şu ay-bu kadar tarzı detayları ile) ücretlerinizi, işyeri adına yapmış olduğunuz harcamaları (umarım harcama belgeleri elinizdedir), fazla mesai alacaklarınızı , makul bir süre vererek (örneğin tebligatın ellerine ulaşmasından itibaren 7 gün) ödemelerini aksi halde iş akdinizi haklı nedenle feshedeceğinizi bildirirsiniz. Ödeme yapılmazsa iş akdinizi İş Kanunu 24/2-e'ye göre fesheder kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
İş Sözleşmenizde bu yönde hüküm yoksa, işvereniniz keyfi olarak yerinizi değiştiremez (şehir değişikliği, aynı il sınırları içerisinde daha uzak yerler, yaptığınız işten daha ağır bir iş vb.) , bu iş şartlarında esaslı bir değişiklik anlamına gelir. Bu durumda işverenin size bildiriminden itibaren bu durumu 6 gün içerisinde kabul etme veya etmeme hakkınız bulunmaktadır. Kabul etmezseniz veya hiç cevap vermezseniz, işvereniniz bu durumun geçerli bir nedene dayandığı iddiası ile iş akdinizi kıdem ve ihbar tazminatı ödeyerek feshedebilir, şartları varsa bu fesihin geçerli bir nedene dayanmadığı iddiası ile işe iade davası açabilirsiniz.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla, |
cosonaller |
Verdiğiniz bilgiler ve ayırdığınız zaman için teşekkür ederim.
Bordrolarımın hiçbirini imzalamadım. Şirket adına yaptığım harcamaların hepsi banka havalesiyle gerçekleşti dolayısıyla elimde banka dekontları mevcut ancak bu ödemelere ait faturalar elimde değil.
Şirketle yapmış olduğum bir sözleşme yok. Sadece bordrolarım var. Birde kopyası elimde olmayan ancak ticaret odasına verilen noterden düzenlenmiş ve şirket müdürü olduğuma dair yazı var.
Bu ek bilgiler ışığında tekrar değerlendirip yanıtlarsanız sevinirim. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.
|
HRMGR |
Verdiğiniz ek bilgilere göre, ilk mesajımda belirttiğim hususlar aynen geçerlidir. 1 yıl ya da daha uzun süreli iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması zorunludur. Ancak yazılı bir sözleşme bulunmaması iş sözleşmesi olmadığını göstermez, fiilen çalışma böyle bir sözleşmenin varlığının ispatı için yeterlidir. İlk işe girişinizden itibaren SSK bildirimi ve aylık bildirimler, maaş bordroları, Ticaret Odası'na verilmiş yetki belgesi iş ilişkinizin varlığını açık olarak ispatlamaktadır.
Saygılarımla, |
cosonaller |
Son olarak sormak istediğim;
Şirket için yaptığım harcamaların ispatı için banka dekontları yeterli midir? (Faturaların fotokopileri elimde mevcut değil) Ayrıca ödemelerin büyük kısmı, yanımızda çalışanlara ulaşım ve yemek parası olarak ödendi. Ulaşım faturalarını, genel müdürlüğe teslim ettim ve karşılığını çalışanlara gerekli açıklamayı yaparak banka aracılığıyla ödedim. Yemek faturaları için fatura zorunluluğu koşmadığımız için bu yemek ödemelerinin çoğunluğundan fatura almadım.
Teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim. |
HRMGR |
Bu hususta muhasebe ile ilgili kişiler daha net yanıt verecektir. Ancak banka dekontları da kanıtlayıcı evraktır. Eğer şahsi hesabınızdan satıcılara (şirket tedarikçileri, mal ve hizmet verenler) çıkışlar yaptıysanız ve bu dekontlar mevcutsa dava aşamasında mahkemenin muhtemelen tayin edeceği muhasebeci-mali müşavir bilirkişi bu ödemelerin şirket hesaplarından mı (banka veya kasa hesabı) yoksa şahsi hesabınızdan mı yapıldığını tesbit edecektir. Sürekli yaptığınız ve tarih olarak bildiğiniz birkaç ödemeyi dava aşamasında dilekçenizde belirtmenizde fayda var, incelemede ilgili tarihlere ait faturalar şirket muhasebe kayıtlarından çıkarılarak iddianızın doğruluğunun teyidi sağlanabilir.Ayrıca personele ödediğiniz yol ve yemek masrafları için bu kişileri şahit gösterebilirsiniz. (Halen çalışıyor olmaları durumunda her ne kadar lehinize tanıklık yapmaktan kaçınacaklarsa da)
Saygılarımla, |
cosonaller |
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Saygılarımla... |