 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Ev kapama cezası |
adal60 |
Merhaba;
Öncelikle böylesine geniş kapsamlı ve hukuki yardımların yapıldığı ve insanların doğru yönlendirildiği, iyi ve olumlu yaklaşımların olduğu siteyi yapan ve katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum.
Benim sorum şöyle;
2004 yılı baharında şu veya bu şekilde kendilerine tuzak hazırlanarak ya da bir kötü düzene düşürülerek hakkında 'Fuhuşa aracılık etmek' suçundan ceza almış bir yakınımızın bu suç kendi evinde işlenildiği gerekçesiyle bir ay süreyle EV KAPAMA cezası alıyor. Ailesinin konu-komşuya rezil olmasını istemeyen eşi de hemen evi satarak Ankara dan uzaklaşıyor ailesi ile birlikte. Alınan bilgiye göre KAPAMA uygulanamıyor. Boşanma davası açıyor. Akrabaların araya girmesi ile işin aslını araştırarak tezgah olayını çözüyor. Ancak yetişmekte olan çocuklarının ev ve mahalle özlemi psikolojileri nedeniyle tekrar Ankara ya dönmek istiyorlar.
Soru şu: Bu aile şu anda satılık olan eski evlerini alırlar ve aynı eve geri dönerlerse bu KAPAMA cezası tekrar gündeme gelir ve uygulama yapılır mı? Bu konuyla ilgili bir ZAMANAŞIMI var mı?
Şimdiden yol göstericiliğiniz için teşekkür ederim. Selamlar. |
Emrah Yavuzcan |
Özür dilerim, sakın yanlış anlamayın ama "kapama cezası" yalnızca işyerlerine ve futbol, basketbol vs. sahalar için verilir. Bahsettiğiniz ceza hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Eğer bahsettiğiniz konu "ev hapsi" ise, bunun da uygulaması çok zayıf. |
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN
MADDE 110.- (1) Hükmü veren mahkeme veya hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkeme, altı ay veya daha az süreli hapis cezasının;
a) Her hafta cuma günleri saat 19.00'da girmek ve pazar günleri aynı saatte çıkmak suretiyle hafta sonları,
b) Her gün saat 19.00'da girmek ve ertesi gün saat 07.00'de çıkmak suretiyle geceleri,
Ceza infaz kurumlarında çektirilmesine karar verebilir.
(2) Kadın veya altmışbeş yaşını bitirmiş hükümlülerin mahkum oldukları altı ay veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine karar verilebilir. Kadın veya altmışbeş yaşını bitirmiş hükümlülerin mahkum oldukları altı ay veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine hükmü veren mahkeme veya hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkemece karar verilebilir.
Mahkumiyete konu suç nedeniyle doğmuş zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesine dair hukuki sorumlulukları saklı kalmak üzere;
a) Kadın veya altmışbeş yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları altı ay,
b) Yetmiş yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları bir yıl,
c) Yetmişbeş yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları üç yıl,
veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine hükmü veren mahkemece veya hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkemece karar verilebilir.
(3) Yetmişbeş yaşını bitirmiş olup da üç yıl ve daha az süreli hapis cezasına mahkum olanların, bu cezalarının ceza infaz kurumlarında çektirilmesi sağlık durumları itibarıyla elverişli olmadığı, tam teşekküllü Devlet veya üniversite hastanelerince verilecek raporla tespit edilenler hakkında cezanın konutlarında çektirilmesine hükmü veren mahkemece veya hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkemece karar verilebilir. Ancak, mahkumiyete konu suç nedeniyle herhangi bir zarar doğmuşsa, bu zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi şartı da ayrıca aranır. Bunlar hakkında beşinci fıkra hükümleri uygulanmaz.
(3) Cezanın özel infaz usulüne göre çektirilmesi kararı, infaza başlandıktan sonra da verilebilir.
(4) Cezanın özel infaz usulüne göre çektirilmesine karar verilenler hakkında koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz.
(5) Bu infaz usulünün gereklerine geçerli bir mazeret olmaksızın uyulmaması halinde, cezanın baştan itibaren infaz kurumunda çektirilmesine karar verilir.
|
adal60 |
tekrar merhaba.
öncelikle ilgi gösterip yanıtladığınız için teşekkürler.
konuya daha iyi yaklaşabilmeniz için birkaç açıklama daha eklemek istiyorum.
1) Kişi fuhuşa aracılık etmek suçundan hapis cezası ve bu cezanın paraya çevrilmesiyle para cezası ödüyor.
2) Ancak fuhuşa aracılık eylemi evinde gerçekliştiği için Polis vazife ve Selahiyet Yasası nın ilgili maddesi uyarınca ve Fuhuşla Mücadele Tüzüğü gereğince evin bir ay süreyle MÜHÜRLENMESİ kararı polislerce kendisine bildiriliyor. (Örnekleme: Yasa dışı kumar oynatan bir kahvehanenin mühürlenerek kapatılması)
Olayı bu çerçevede ele alarak değerlendirisek yasal olarak ne yapılabilir?
Bu insanlar aynı evi satın alarak bu evde oturabilirlermi? Yoksa bu olay tekrar gündeme gelir mi?
Teşekkürler....
|
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın adal60,
Sorunuz tarafımızca tamamen yanlış anlaşılmış. Siz evin mühürlenmesinden söz ediyorsunuz, oysa ki biz hapis cezasının konutta çekilmesine imkan veren yasa maddesini ekledik.
Anlattığınız olayda, para cezası ödenmiş, evin mühürlenmesi için öngörülen 1 aylık süre de dolmuş. Dolayısı ile ceza infaz edilmiş.
Cezanın yeniden gündeme gelmesi için hiçbir neden görünmüyor. |
Av.Bahattin Yıldız |
Sayın Adal60;
1 Aylık zaman geçtikten sonra sorun olmaz. Ama yine de Emniyet Md.ne başvurarak, taşınacak kişinin (ev sahibini) yazılı bilgi vererek, mührün fekkini istemesi yerinde olur.
Bu olayın zamanaşımıyla ilgisi yok. İdari bir olaydır... Sonuçta mühürleme süresi geçmiştir ve fuhuş olayı yeniden cereyan ettirilmeyecektir... |
adal60 |
Merhaba;
Açıklamalarımdan sonra verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Cevaplarınız biraz olsun bu aile için ferahlatıcı. Ancak mührün fekki hangi şartlarda gerçekleşir bunu inceleyeceğim. Hukuktaki gelişmelere ve değiştmelere ek kanun ve tüzüklere ulaşmak çok zor.
Burada insani olarak bizim ele aldığımız ve düşündüğümüz konular;
1) Bir ailenin eski bir kıskançlık ve ihtiras nedeniyle yok edilmek istenmesi,
2)Çocukların ev , mahalle ve arkadaş çevrelerinden uzaklaşarak psikolojik bunalımlara girmesi,
3) Haksız yere bir insanın böyle yüzkızartıcı suç ile ceza aldırılarak çocuklarının geleceğinin tehlikeye atılması.
Bu açılardan düşünerek elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık, ancak son noktada yani MÜHÜRLEME olayının tekrarlanıp tekrarlanmayacağı konusunda tıkandık. Eğer tekrarlanma olursa biz hem bu çocukları hem de aileyi kaybederiz korkusuyla bir adım atamamıştık.
Sizlere çok teşekkür ediyorum.
|
Av.Ragıp Atay |
sayın adal 60. Sanırım yakınınızın evi, Genel kadınlar ve genelevlerin tabi olacakları hükümler ve fuhuş yüzünden bulaşan zührevi hastalıklarla mücadele tüzüğüne göre kapatıldı. Evi satmış olmakla, yeni malik evin kapatılma kararının durdurulmasını talep edebilir. Umuma açık, otel pansiyon türü yerlerden olmayıp, mesken olması nedeniyle, kapatma kararı durdurulur.
Ancak, suçu işlediği iddia olunan kişi, evi tekrar alırsa, bu kanuna karşı hile olarak adlandırılıp, ev tekrar mühürlenir. Siz tavsiyem, ev boşkan bu cezanın infaz edilmesi. Sonra tekrar alıp yerleşmeniz. |
adal60 |
merhaba;
sayın yıldız, mührün fekki konusunda yaptığım kısa araştırmada bu konuyla bağlantılı ama bu kişilerin yapabileceği birşey olmadığını gördüm.
sayın atay, ev anne üzerinde tapulu iken bu ceza verilmiş, ancak aradan 2,5 yıl geçmiş, baba tekrar aileyi kurtarmaya çalışıyor ve biz de ekonomik destek veriyoruz. baba evi satın almak istiyor. burada olay bir hile olayı değil, aile ve çocukların geleceği. yine de sorun olur diyorsanız evin şu anki sahibine böyle bir olayı anlatmak ve yardımcı olmasını istemek de zor sanırım. yine de teşekkürler.
önemli not: zaten anne şu sıralar ancak aralıklarla eşi ve çocuklarıyla görüşüyor. aileyi toparlamaya çalışıyoruz... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:17:59 |