Boşanmaksızın evi terk |
phantomagony |
Merhabalar;
Benim sizlere şöyle bir sorum olacak. Eşlerden biri boşanma davası açıyo fakat diğer eş boşanmak istemediği için; boşanamıyorlar. Bunun üzerine aynı çatı altında yaşamak artık onun için imkansız hale gelen boşanmak isteyen eş evi terk ediyor. Evi mahkemeye initkal etmeden terk etmesi kendisi aleyhine bir durum yaratırmı? Buna karşılık sırf zarar vermek amacıyla boşanmak istemeyen diğer eşin evi terk eden eşe karşı başvurabileceği bir hukuki yol var mı?
Hepinize şimdiden teşekkür ederim. |
Av.Duygu Tekay |
İlke olarak;Evi terk aslında terk edilen açısındamn bır boşanma nedenidir ve terk eden kusurludur.
Ancak evi terk edenin kusurlu olmaması durumunda; bunun ortalk yaşamın çekilmezliği yada terk edilen eşin kusurlu olduğunu ispatlamak durumundadır.
Bu hususlara dikkat etmenizi öneririm. Ve evlilik birliğiniz devam ettiği için her iki tarafta aynı hak ve yükümlüklere eşit oranda sahip ve tabidirler. |
phantomagony |
Cevabınız için sonsuz teşekkürler sayın TEKAY. Evet Evi terk aslında terk edilen açısından bır boşanma nedenidir. Ancak sorun da burada zaten. Terk edilen eş hem ortak yaşamı çekilmez hale getirmekte hem de boşanmaya yanaşmayıp diğer tarafa daha fazla acı vermek istemektedir ve boşanma dacası açıp; sonuç alamayan ve evi terk etmek zorunda kalan eş tekrar boşanma davası açtığında, terk edilen ve boşanmak istemeyen eş bu terki mahkemede kendi lehine (tazminat veya nafaka ) kullanabilir mi? Terk eden için herhangibir boşanma olsun veya olmasın aleyhte durum yaratırmı?
SAYGILAR....... |
daky |
Tamamen aynı durumu bir arkadasım yaşamakta. yaklasık 10 yıllık evlilik hayatı fakat evlilik süresince karı-koca hayatı olmayan bir evlilik.sebebi ise bayanın psikolojik durumu nedeninden bir evde 10 yıl boyunca kardes gibi yasanması.erkek gayet 10 yıl göz yumuyor gidilmeyen doktor kalmıyor..fakat adamında sabırı bir yere kadar noktayı koymak istiyor bosanma davası acıyor..ve kadın bosanmak istemiyor.bu mahkeme henüz 1 senedir devam etmekte..yalnız ne hikmetse kadın boşanma olayından sonra evlilikle ilgili tüm korkusunu bir anda yeniyor..ama erkek icin artık o eşe karsı soğuma başlamış kendisini görmek bile istemiyor evi terk ediyor...bu durumdan sonra kadın bildigim kadarıyla hic cekilmez hale geliyor.yani bu durum mahkemede hic göz önünde bulundurulamıyormu...cocuk olmaması 10 sene bi birliktelik olmaması..böyle bir boşanma davası yaklaşık kac yıl sürebilir..veya red ile sonuclanma olabilir mi? |
Av.Mine Uzun |
İlk davanız reddedilip kesinleştikten sonra 3 yıl boyunca bir araya gelmemeniz de ayrı bir boşanma sebebi olduğuna göre; bu durumun aleyhinize olacağını düşünmüyorum:
HD 02 Esas : 2003/000475 Karar: 2003/001671 Tarih: 05.02.2003
* İLK BOŞANMA DAVASININ REDDİ
* ÜÇ YIL İÇİNDE BİR ARAYA GELMEME
* AYNI EVDE AYRI MEKANLARDA YAŞAMA
* BİRLİĞİN YENİDEN KURULMAMASI
Boşanma sebeplerinden her hangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun müşterek hayat yeniden kurulmamışsa eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilebilir. Toplanan delillerden; tarafların aynı gecekondunun ayrı yerlerinde oturdukları, giriş kapılarının ayrı olduğu, kocanın başka kadınla kendi bölümünü paylaştığı anlaşılmaktadır. Karı kocanın aynı gecekonduda oturmaları ret kararından sonra evlilik birliğini yeniden kurdukları anlamını taşımaz.
(4721 s. MK. m. 166) (743 s. MK. m. 134)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
743 sayılı Medeni kanunun 134/son maddesi (4721 S. TMK. 166/son) boşanma sebeplerinden her hangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun müşterek hayat yeniden kurulmamışsa eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilebileceğini hükme bağlamıştır. Kocanın açtığı boşanma davası reddedilmiş ve bu karar 5.12.1990#8217;da kesinleşmiştir. Yeni dava ise 28.9.2001#8217;de açılmıştır. Toplanan delillerden; tarafların aynı gecekondunun ayrı yerlerinde oturdukları, giriş kapılarının ayrı olduğu, kocanın başka kadınla kendi bölümünü paylaştığı anlaşılmaktadır. Karı kocanın aynı gecekonduda oturmaları ret kararından sonra evlilik birliğini yeniden kurdukları anlamını taşımaz. Gerçekleşen bu durum karşısında davanın kabulü gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi. 05.02.2003
Kaynak=Corpus
(C) 2000, Corpus, CD-Medya |
özcansel |
Benim başımdada benzer bir durumvar yeni evliyim ve eşim evi terkedeli 1 ay oldu ben kusursuzum çünkü dayak,şiddet ve kötü muamele yok iddaa etse dahi şahit yok buna karşılık kendisnin seni istemiyorum dediğine en az 5 kişi şahdidim var şimdi evi terketti diye dava açsam terk nedeneiyle davanın prosedürleri ağır ve eşin gelirse onu affetmiş sayılıyosun oysa ben istemiyorum.Şiddetli geçimsizlikle evi haksız bi şekilde kendi rızasıyla terkettiğini baba seni iatemiyporum dediğini ve kendi çeyizini evden taşıdığını ispatlarsam nafaka verirmiyim maddi ve manevi tazminat açmayı düşünüyorum önerirmisiniz |
mVALE |
özcansel arkadışın aynı durum benimde başımda. 2 yıllık evliyim. şiddet-dayak-tehdit olmadığı halde polise şikayet ederek evi terk etti. şahsi eşyalarını aldı gitti. aynı şekilde şahitlerim var. bende maddi-manevi tazminat açmayı düşünüyorum.ne yapmalıyız. lütfen yardım.
saygılar. |