pheisane |
Terk nedeniyle boşanma davası açabilirsiniz.
Terk eylemi"kasten ve haklı bir neden bulunmaksızın ortak konut terkedildiği ya da ortak konuta gelinmediği ya da ortak konuta alınmadığında" söz konusu olur.
Terkin en az 4 ay sürmesi ve sizin bu 4 ayın sonunda mahkemeye başvurarak, hakimden istemde bulunmanız gerekir. Bunun üzerine hakim terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi için bir uyarıda bulunur.
Yani; boşanma davası açabilmeniz için terk eylemi gerçekleştikten dört ay geçmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
(İlgili madde Türk Medeni Kanunu Md.164.- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz."
Bu konuda avukatlarımız size daha yardımcı olacaktır.
Saygılarımla.
|