Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Nişanlılık hediyelerinin geri verilmesi.
ay_han merhabalar. 2005 yılının eylül ayında nişanlandım. 6 ay kadar nişanlı kaldım fakat nişanlımla anlaşamıyoduk her gün tartışıyoduk en sonunda anlaşamayacağımıza karar verdim ve yüzüğü attım. mayıs ayında ayrıldım fakat kendisi ayrılmak istemiyodu.anlaşamıyacağımızı bi türlü anlatamadım. herneyse yaklaşık 10 milyarlık altın takıldı nişanda ve geri vermiyorlar. ne yapmalıyım dava açsam geri alabilirmiyim. teşekkür ederim şimdiden. Not: benden evlenecek erkeklere tavsiye nişanda altın falan takmayın hatta nişan yapmayın yada düğüne 1-2 gün kala yapınız.millet paragöz olmuş aman dikkat.
nurtenoz Yok bence kıza 10 değil 20 milyarlık altıntakın. Kız da sizin zenginliğinize, hayran olup kendisini çok sevdiğini sansın. Sonra istediğiniz gibi gönül eğlendirip, altınları elinden alıp nişanı atın. 1-2 sene sürsün ama bu gezip tozmalar
alisinkay Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır. Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler. (bu kural maddi tazminata ilişkindir ve kusur şartı aranır) ********************************************************* Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır. (bu kural ise kusur şartı aramaz ve alışılmışın dışında olan hediyeleri kapsar.Olağan hediyeler ise bu kural dışındadır.) Altın bir yüzük olağan hediye iken bir yaf yada daire olağandışı hediye sayılmalıdır.
ay_han bu konuyla ilgili görüş belirtecek avukat arkadaşlar yokmu
alisinkay Kusura Bakmayın görüş bildirmemden rahatsız olduysanız en başta başında av. uzantısı olan üyelerden görüş istiyorum diyebilirdiniz. O zaman sizi boş bilgimizle rahatsız etmemiş olurduk.
Av.Esin Kılıç Erdoğan Sayın ay_han, Sayın Alişinkay, size kanun maddeleri ile birlikte ve detaylı olarak durumunuzu açıklamış. Üstelik, Sayın Alişinkay'ın yaptığı açıklamaya eklenecek tek bir nokta dahi bulunmamaktadır. Buna teşekkürle karşılık vermeniz daha yerinde olmaz mıydı?
nurtenoz ayhan bey bana km yollama . forumda cevap yaz. Yüzüğü atan sen değil misin? sen kendne göre haklı olabilirsin. Ama kızın gururu ve hakları yok mu? Kız da kendine göre haklıdır belki. Bak avukatlar da ne güzel anlatmışlar
ay_han öncelikle yorum yazan herkese teşekkür ederim. alişinkay beyin yazdıklarını internet arama motorundan daha önce bulmuş ve okumuştum, fakat yazının içinde geçen teknik terimlerden dolayı fazla bişey anlamamıştım o yüzden daha fazla yorum istedim okuyuculardan. avukat olması önemli değil başından böyle birşey geçmiş arkadaşlarda olabilir. nurtenöz e kişisel mesaj atmamın nedeni bu konudaki yorumları böyle boş atışmalarla doldurmak yerine daha faydalı şeylerin yazılmasını sağlamak içindi. fakat nurtenöz hala söz düellosuna devam ediyor. Millet nasıl vurgun vurulur yolunu bulmuş, önce çok mükemmel bir insanmış gibi davranılıyor, yük alındıktan sonra ise karşı tarafı soğutmak için herşey yapılıyorki nişanı atsın, sonrada malın üstüne konuluyor. 6 ay nişanlı kal 10 milyar para kazan. iyi kazanç.
Başak Şahin Sayın ay_han, Nişanlılık süresince herkesin 10 milyarlık altın taktığını düşünmüyorum,eski nişanlınızın da amacının bu paraların üstüne konmak olduğunu bilemeyiz. Bunun ve nişanın bozulmasında kusurlu olan tarafın takdirini hakim yapacaktır. Medeni Kanunun 120,121,122. maddelerinde nişanın bozulmasının hükümleri belirtilmiştir. 122. maddeye göre, nişanlılık sona ererse, nişanlı tarafların yada ana ve babaların diğer nişanlıya vermiş oldukları "alışılmışın dışındaki" hediyeler geri alınabilir. Alışılmış hediyeler yöresel örf,adet vs dolayısıyla verilen hediyelerdir. Mesela 10 milyarlık hediyeniz var,bunun 2 milyarı alışılmış,olağan,geri kalan 8 milyarı alabilirsiniz.Bunda kusur şartı aranmıyor,nişanlılık evlenme dışındaki herhangi bir sebeple bozulursa,bunlar geri verilmelidir. 120 ve 121. maddelerde ise verilen hediyelerin geri alınmasından farklı olarak kişilerin nişanın bozulması nedeniyle uğradıkları zarar karşılığında isteyebilecekleri maddi ve manevi tazminat düzenlenmiştir.Nişanlı taraflardan birinin,diğerinden maddi yada manevi tazminat alabilmesi için nişanın bozulmasında kusursuz olması gerekmektedir. Nişanı bozan kusurludur diye bir kural yoktur,nişanı bozan taraf haklı bir sebeple bozmuş olabilir; burada kusurluluğun takdirini iyiniyet ve dürüstlük kuralları çerçevesinde hakim yapacaktır. Gördüğünüz gibi sayın alisinkay'ın açıklamalarını biraz daha açtım,umarım yardımcı olabilmişizdir. İyi günler...
ay_han teşekkür ederim başak şahin biraz daha iyi anladım. yani biz altınları geri alabiliyoruz kusur aranmaksızın. eğer manevi tazminat davası açarlarsa kim kusurlu diye araştırılıyor. Biz bu bölgeye yeni taşındık yaklaşık nişandan 2-3 ay önce, burası kendi memleketimiz ama iş dolayısıyla gurbetteydik dolayısıyla adetleri falan bilmiyorduk. daha sonradan öğrendiğimiz kadarıyla burada düğün öncesinde takı takılmıyomuş (yani nişanda falan) bütün takılar düğün esnasında takılıyormuş. karşı tarafta illa nişan ve takıların alınıp takılmasını istedi bizde adetleri bilmediğimiz ve ileride ayrılabileceğimiz ihtimalini hiç düşünmeden istedikleri kadar ziynet alındı ve takıldı. bence bunu bilerek yaptılar kendilerini garanti altına almak için diye düşünüyorum. çünkü böyle bir adet yok burda. Biz bu parayı ya alırız yada alamayız dava açıp açmayacağımız bile belli değil. asıl önemli olan bi başkasının malını nasıl yiyebiliyor insanlar allah korkusu olmadan.
semyy anladığım kadarıyla sadece takılan 10 milyarlık altın hediyelerin iadesini istiyorsunuz. 10 milyarın tamamını alabilmek için nişanın bozulmasında karşı tarafın kusuru olması gerekir. başak şahin'inde belirttiği gibi alışılmışın dışındaki hediyeleri geri alabilirsiniz. yani bu 10 milyarın bir kısmı alışılmış hediye bir kısmı ise alışılmışın dışındaki hediyedir.bunu 2 milyar alışılmış 8 milyarı alışılmışın dışındaki hediyedir diyemem.başvurduğunuz mahkeme bulunduğunuz bölgedeki örf ve adeti inceleyerek bir karar verir. belirtmem gerekir ki bu takıların büyük bir kısmını sebepsiz zenginleşme dolayısıyla alabilirsiniz.
ay_han teşekkürler semmy yorumun için. evet sadece 10 milyarlık taktığımız altınları istiyoruz sadece. alışılmış hediye nedir alışılmamış hediye nedir yanlız onu anlayamadım. Biz yaklaşık 8 tane bilezik taktık ve set taktık (gerdan küpe yüzük) ve bunlar yaklaşık 10 milyar yapıyor. Bunların dışında 2-3 milyarlık daha masrafımız olmuştur (nişan masrafı, elbise) ama bunlar geri alınabilecek şeyler değil o yüzden o tür şeyleri istemiyoruz zaten.
semyy alışılmış hediye derken günlük hayatta herkesin yaptığı nişanda verdikleri basit hediyeleri kastediyoruz.mesele geline bir çiçek alınması, elbise alınması vs.. altının mutat (alışılmış) olmadığıyla ilgili bir yargıtay kararını şöyle:: ''Altın ziynetlerinin mutad (alışılmış) olup olmadığı bakımından, yöresel örf ve adetler gözetilerek, tarafların mali ve sosyal durumlarına göre, fahiş (çok yüksek) olup olmadığı konusunda araştırma ve gerekirse bilirkişi incelemesi yaptırılmadan karar verilmemelidir. yani senin dediğin gibi o bölgede nişanda altın takılmazmış. ama ailesi size altın taktırmış. buradan çıkaracağımız sonuç 10 milyarlık altın takılması alışılmış bir durum değildir. forumda yazdığın beyanların doğruluğunu mahkemede ispatlayabilirsen 10 milyarı cebinde bil [8D]
ay_han konu biraz eskidi ama bizim mesele ile ilgili bazı yeni gelişmeler oldu o yüzden bi kaç sorum olacaktı. Bu altınlarla ilgili biz henüz dava açmadık. araya tanıdıkları koyarak güzellikle halletmeye çalışıyoruz. Bu gün bizim eski nişanlımın baba sı benim işyerimi arayarak küfür etti ve bıçaklarım sizi falan diyerek tehdit etti niye altınları istiyoruz aracı falan koyuyoruz diye. benim sormak istediğim bu durumda ne yapmak gerektiği. telefon kayıtları sanırım herhangi biryerden bulamıyoruz telekoma falan sordum kayıt olmaz dediler. Telefonla tehdit edildiğimi nasıl kanıtlayabilirim? savcılığa suç duyurusundamı bulunsam acaba. ileride altınları almak için dava açtığımda bu durum bizim lehime olurmu.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:31:03