 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Öğrenci sersemleştirme sınavı (ÖSS) hakkında yazı |
rockare |
18 YAŞIN KÖTÜ TALİHİ
Hani sayfa sayfa ÖSS şampiyonlarını yayınlıyolar ya gazetelerde şimdilerde her yıl adet olduğu üzere.işte bu duruma fena halde gıcığım ben."Hey!Bakın işte benim bozuk,çarpık sistemimin Türkiye'ye armağanı" der gibi.bana göre bu düzenin yaratıkları bu şampiyonlar.tek bir hedefe kilitlenmiş,öyle eğitilmiş polis köpeklerine benziyolar.önüne ne kadar 180 soruluk(yoksa daha da mı fazla) sınav atsan iki dakikada parçalayacaklar.elimize bir kumanda verseler her birini yönlendirebiliriz sanki.
siz de dikkat etmediniz mi hiç hallerine.alemin psikolojik analizini yapan biri değilimdir(daha kendimi çözememişken hem de) ancak bu çocuklarda yolunda gitmeyen bir şeyler var sanki.donuk bakışlar,bir sıkıntı hali,dünyalı olmadığını açık eden otomatik hareketler.18 yaşa hiç yaraşmayan bir durgunluk.ağızlarında da hep aynı cümleler:"başarımı düzenli çalışmaya borçluyum,hep planlı olmuşumdur,ailem çok yardımcı oldu" yahu hep mi düzenliydin şu kısacık hayatında.hiç mi fırlatmadın üzerinden çıkanları odanın ortasına sinirle.neden bu kadar eziyet kendine?
aslında ben kızmıyorum bu çocukların hiçbirine.suç onların değil çünkü.onlar önlerine konan yemeği layıkıyla yemeye çalışıyorlar.sorun yemeğin kötü olmasında..."Gençlerimizi yeteneklerine göre eğiteceğiz" deyip deyip hiçbir yetenek ayrımı yapamadıkları gibi mevcut düzeni daha da berbat ettiler.yenilenmeyi,düzeltmeyi soru sayısını artırmak sandılar.oysa bu çocukların güneş ışığının nasıl bir şey olduğunu artık bilmemeleri,üç-beş arkadaş bir araya gelince sınavdan,sorudan başka bir şey konuşmamalarının çözümünü bulmalılar.koca koca adamlar toplanıp artık bu durum üzerinde kafa patlatmalılar.asıl vahim durum budur.
anne babalar da kalkıp "Benim oğlumun hiç kötü alışkanlığı yoktur,asla bize saygısızlık yapmaz"diyecek yerde benim oğlum neden böyle diye düşünmeliler.kötü alışkanlığı olmalı adamın zira iyiyi anlayabilmek için.yeri geldiğinde kırıp dökmeli kendini bulabilmek için.
şimdi kime sorsanız-bizim yaş grubu da dahil-18 yaş hakkında iyi şeyler söylemeyecektir.bir şeyler yapılmadıkça bu kötü talih böyle devam edecektir... |
Aslı Yurtlu |
Herşey doğru belki de, o çocuklar belki de hayatlarının son 2-3yılını donuk geçirdiler... Peki o kadar yazmışsınız neden hiç sınav sistemini, eğitim sistemini, artık elemek için yapılmadık saçmalık kalmadığını ele almadınız? Öyle vahim bir durum söz konusu ki, üniversite mezunu iş bulamaz halde. Eee ozaman?? Bu çocukların tek amacı GELECEK.. Evet aileler belki de, çocuklarına yarış atı muamelesi yapıyor olabilir, ama bu da çocukları için duydukları endişeden kaynaklı bence..
Velasıl ben anlamış değilim neyi eleştirdiğinizi...
Ben hep demişimdir, hayatı ders olan ama antisosyal olan bir kişilik iş hayatında, geleceğinde başarısız olmaya mahkumdur. (Bu benim kanaatim).. Tek düze cümleler üzerinde duran, sadece okuyup sınavdan yüz alan ama üretkenliğe geldiğinde kem küm eden birinden ne kadar başarı beklenebilir. ÖSS sınavında birinci olan çocuklar da böyle ise, evet başarı için çok çalışmalılar belki de.. Ama yine de, Türkiye'deki eğitim sistemi maalesef eleştirilmesi gereken ilk ve tek nokta.. |
rockare |
dikkat ettiyseniz ben bu çocuklara kızmıyorum aslında diye başlayan bir paragraf var.burada yeteri kadar eleştirdim eğitim sistemini zaten.ama sustukça,önümüze konanı yedikçe değişmeyecek bu durum(zamanında biz de yedik bu yemeği)demek istediğim artık bir şeyler yapmak gerektiği.yoksa zaten eğitim sisteminin savunulacak hiçbir tarafı yok!!! |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:08:25 |