Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Tedbir nafakası
tahirkaraman Eşim evi terk ederek hakkımda boşanmak istemediğini belirterek tedbir nafakası açtı ve davayı kazandı. Sorularım : 1- Davanın ara kararında hakim nafakayı reddetti. Dolayısıyla nafaka miktarı geriye dönük hesaplanırken dava başlangıcı mı alınır, yoksa ara karardan sonra mı hesaplanır?. 2- Ortada eşimin evi terketmesini gerektiren bir şey (bir delil) olmadığı halde, tedbir nafakası bağlanabilirmiydi? 3- Eşim çalışmakta. Çalışan eşe tedbir nafakası bağlanabilir mi? 4- Tedbir nafakası ne zaman biter ? (ortada henüz boşanma ve ayrılık davası yok). 5- Şu anda dosyayı yargıtaya ilettim. Kazanırsam ödediğim parayı geri alabilecekmiyim? 6- Tedbir nafakası geriye dönük olarak hesaplandı ve yüklü miktarda bir borç çıktı. Şu anda bu miktarı ödeyecek gücüm yok. Maaşımı icraya verirlerse maaşımın ne kadarlık bir kısmı kesilir? Kalan borcum için ise önümüzdeki günlerde faiz işletilinebilinir mi (maaşımdan kesinti devam ederken)? Tüm sorularım için vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşşekürler..saygılarımla..
Av.Dilek Kuzulu Yüksel 1. Tedbir nafakası dava tarihinden itibaren işlemeye başlar, hesabı dava tarihi esas alınarak yapılır. 2. Tedbir nafakasına adından da anlaşılacağı üzere tedbir olarak hükmedilir, talep eden eşin tedbir nafakası almaya hakkı olmadığına kanaat getirildiği anda kesilmesine karar verilebilir. Anladığım karadıyla hakim eşinizin evi terk etmekte haklı olmadığına kanaat getirerek hükmettiği nafakanın kesilmesine karar vermiş bu durumda usul ve yasaya aykırı bir durum söz konusu değildir. 3. Çalışan eşe de tedbir nafakası bağlanabilir. 4. Eğer boşanma davası açılırsa, boşanmaya karar verilirse boşanma kararının kesinleştiği tarihte tedbir nafakası sonu erer. Davanın sonucuna göre ya tamamen kaldırılır ya da yoksulluk nafakası olarak devamına karar verilir. Boşanma davası açılmazsa nafaka yükümlüsünün talebi üzerine, şartlar oluşmuşsa kaldırılmasına karar verilebilir. 5. Henüz kanunlarımızda tedbir nafakasının geri alınmasına dair bir düzenleme söz konusu değildir, uygulamada da örneği bulunmamaktadır. (Bu konuda https://www.hukuki.net/showthread.php?11919 bu forumu inceleyebilirsiniz.) 6. Maaşınızın 1/4 ü haczedilebilir. Borç tamamen kapanmadığı ve işleyen her nafaka zamanında ödenmediği sürece (Kalan miktar üzerinden) faiz işleyeme devam edecektir. Saygılarımla.
tahirkaraman Sayın Dilek Hanım, İlginiz ve yanıtlarınız için çok teşekkür ediyorum. Sizlere bazı sorularım daha olacak ; 1- Maaşımın 1/4 ü haczedilebilir, Borç tamamen kapanmadığı ve işleyen her nafaka zamanında ödenmediği sürece (Kalan miktar üzerinden) faiz işleyeme devam eder demiştiniz. Acaba fazi oranı ne baz alınarak hesaplanmaktadır? 2- Daha önceden bahsettiğim üzere, dosyayı yargıtaya götürdüm. Yargıtay bir karara varana kadar geriye dönük borcumu (1 hafta sonra icraya verilecek) nakit ödememek (durdurmak) için icra dosyasına borcum kadar teminat mektubu rehin edebilirmiyim? Saygılarımla.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel 1. Yasal faiz işleyecektir, oranı şu anda yıllık %9 dur, faiz her nafakanın hak edildiği tarihte işlemeye başlar. 2. Tedbir nafakasının geri alınmasına ilişkin bir düzenleme söz konusu olmadığı ve dolayısıyla temyiz sonucunda ilam bozulsa dahi işlemiş nafakalar yönünden değişecek bir şey olmadığı için tehiri icra kararı talebiniz kanımca reddedilecektir.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:54:39