Boşanmak için ne yapmalıyım? |
cognis |
İçinde alkol, dayak, hakaret, taciz, tehdit barındıran 10 yıllık bir evliliğim var. Birkaç kere hukuki anlamda ayrılık teşebbüsüm olmasına rağmen gerek tehditleri gerekse kendi ailemin muhafazakar düşünceleri ile bunlar sonuçsuz kalmıştır. En sonunda geçen yıl boşanma, tazminat, velayet, nafaka ve edinilmiş mal paylaşımı davası açtım. Bu süreç ise tam bir cehenneme dönüştü. Tebligattan kaçınması uzun bir dönem aldı. Akabinde mahkemeye sunduğu son derece çirkin ithamları içeren beyanları oldu. Bu davranışına bir yandan barışma çabalarını ekledi. Duruşmaların ise 2 ayda bir olması benim bir arpa boyu yol almamı engelliyordu. Tamamen kişinin özel hayatını ilgilendiren bu tip davalar üstelikte iki çocuğumun maddi ve manevi ihtiyaçlarını da gidermeye çalıştığım dönemde uzadıkça uzuyordu. Artık dayanılmaz olduğunu düşündüğüm bir anımda babamında kanser hastası olması onun bu konudan bilgisiz olması, eşiminde ona gidip taciz edeceği tehditleri ile ve sadece boşanabilmek adına tüm taleplerimden vazgeçtiğim çocuklarımın da velayetini verdiğim bir protoköl imzaladım. Bu mahkemeye sunuldu. Ancak hakim velayet konusunda tekrar karar vermemiz için duruşma tarihi verdi. Çocuklarımdan ayrılamazdım. Babamda ağırlaşmıştı. Eşimin barışma teklifini kabul etmekten başka çarem olmadı. Ve mahkemeye davamı takip etmeyeceğime dair dilekçe verdim. Mahkemede "Konusuz kalan davanın reddine" karar verdi. Bu karar daha tebliğe çıkmadı.
Ve kısa bir süre içinde de babamı kaybettim. Bugün artık evlilik benim için tamamen bir işkence haline dönüştü.
Kaldı ki ailem de artık buna taraftar.
Ama..,
1-)özellikle çocuklarımın velayetinden vazgeçtiğim, edinilmiş malları paylaşmaktanda feragat ettiğim protokolün gerek mahkeme dosyasına ibraz edilmiş olması her ne kadar o dosya "dava konusuz kaldığı için reddedilmiş" bile olsa bundan sonra ki süreçte hukuki anlamda benim için ne ifade etmektedir?
2-)Bu dosyaya ait karar henüz kesinleşmemiştir. Bu kesinleşmediğinden tekrar dava açmam imkansız mıdır?
4-)Bu dosyada mahkeme dava açıldığı tarihte çocuklarımız için 500,00.-ytl. Tedbir nafakası belirlemişti. Eşim bu tedbir nafakası için hiçbir ödeme yapmamıştır. Dava red olduğuna göre bu tedbir nafakasının tahsil imkanı kalmamış mıdır?
3-)Birlikte yaşamı devam ettirdiğimiz bu iki aylık süreçte eşimin her ne kadar dayak ve "şeker" hastalığının da çıkması nedeniyle alkol sorun yoktur. Ama işini bırakmıştır. Hiç çalışmamakta ve eve en ufak bir katkısı olmamakta, uzun bir sürede olmayacağını açıkça söylemektedir. Kendisi ile yaşam geçmiş olaylar nedeniyle zaten mümkün değildir. Bunların varlığı ve yaşanmışlığı ona karşı bende nefret ve tiksinti duyguları doğurmuştur. Her bakımdan evlilik bir evlilik olmaktan çıkmıştır.
Ne yapmalıyım?
|
Av.Ragıp Atay |
Sayın cogniz
dosyanız işlem kaldırılmış Henüz dava bitmemiş. Yeniden harç yatırıp, aynı davayı devam ettirevilirsini<z. Tedbir nafakası almaya devam edersiniz. Mahkemede kabul etmediğiniz sürece, çocuğun velayeti hakkında hakim karar veriri |
cognis |
Sayın Atay..,
Mahkeme dosya da ne yazık ki karar verdi. Zira ben o süreçte protoköldeki imzanın bana ait olduğunu kabul ettim. Davalı eşimde kabul etti. Ancak mahkeme velayet ile ilgili olarak tekrar görüşülmek üzere mahkemeyi erteledi. Bundan sonra ben "davanın takibinden vazgeçtiğimi" yazılı olarak mahkemeye sundum. Duruşmada ise davalı tarafta aynısını sundu. Mahkemede "konusuz kalan davanın reddine" dedi. Ama o dönemde üzerimde baskı unsuru olan birincil olay babamın ağık hastalığı idi.(Akciğer kanseri) Onun bir şekilde taciz edilmesini istemiyordum. Kaldı ki olaylardan da haberi olmamıştı. Kemoterapi tedavisi oluyordu. Ve onu birkaç hafta önce kaybettim.
Babamın sağlığının tehdidi ve bozulan ruhsal yapım ile davalı eşim ile tekrar aynı evde yaşamaya başladık.
Şimdi davamı devam ettirsem, "affetti" diye savunma olacak.
Kaldı ki davanın yönü bu kadar değiştikten sonra.., tekrar açıldığı taleplerle kaldığı yerden devam etsin diyebilir miyim? Deliller toplansın diyebilir miyim? Şahitler dinlensin diye bilir miyim? |
Av.Ragıp Atay |
Sayın cognis, davayı takip etmeme dilekçesi ile feragat dilekçesi farklı. İlk iletinizde, davayı takip etmeyeceğim şeklinde dilekçe verdiğiniz yazmışsınız. Oysa anlaşılıyor ki, davadan vaz geçmişsiniz. Bu kararı kesinleştirdikten sonra yeni dava açabilirsiniz. Ya da ilk davada bildirmediğiniz sebepler varsa, o sebeb dayanarak kesinleşmeden başka dava açabilirsiniz |
cognis |
Peki bu durumda "TAKİBİNDEN VAZGEÇTİĞİM" ve bu yüzden mahkemece "KONUSUZ KALAN DAVANIN REDDİNE" kararı verilen dava dosyasının ara kararı gereğince takdir edilen ve 6.000.-ytl civarında birikmiş, hiç ödenmemiş, icrayada konmuş TEDBİR NAFAKASI ALACAĞI (çocuklar için) nı tahsil etme imkanım var mıdır? Bu da konusuz mu kalmıştır?
Ayrıca takibinden vazgeçilen davada.., mahkemece "işlemden kaldırma kararımı verilir..?" veya "konusuz kalan dava RED" ile mi sonuçlanır?
|
eksenm |
Sayin "cognis", Bildigim kadariyla; 'Ister cesitli dilekceler vermis olun veya olmayin" taraflardan birisi bosanma davasi actiktan sonra, ayni hanede 1 gun dahi birlikte olmalari durumunda, diger taraf acilan davayi dusurebilir. Bu konuda yargitay ictihat karari oldugunu biliyorum. (Benim basimdan gectigi icin). Sonunda ilk actiginiz dava dusecektir kanisindayim. Cunku iki aydir birlikte yasadiginizi belirtiyorsunuz. (yani ilk davanizda belirttiginiz dava nedenlerinin tamamini af etmis oldugunuz sonucunu doguruyor.)
Ben hukukcu degilim, sadece basimdan gecen deneyimimi bilginize sunuyorum. Avukatiniz veya sitedeki Sn. Hukukcu arkadaslarimiza animsatmak ve olaya bu yonu ilede bakmalirini hatirlatmak istedim.
Saygilarimla, |
cognis |
Şimdi gerçekten ne olacak..?
Hukukinet'e soru sormak amacıyla yaptığım bu yazışma suç mudur?
Zira..,İletimi buraya yazmadan önce World'de yazdım. Bu da belgelerim klasöründe saklanmış. Bu gün eşim bilgisayarda bunları okumuş.
Eve geldi ısrarla son derece çirkin söylemler ile çocuklarımızın yanında beni evden atmaya kaltı. Ben gitmeyince ise başıma vurmaya başladı. Kızım onu engellemeye çalıştı. Çığlık çığlığa ağlamaya başlayan kızım babasını başka odaya sürükledi. Oun alıp evden çıkmaya çalışınca cep telefonum ile polisi aradım. Polisi aradığmı farkeden eşim evden çıktı ve gitti. Polis geldi. Şikayetçi oldum. Doktor raporunda "Baş bölgesinde 2X2 şişlik düşme/vurma vs. neden ile hayati tehlike yok." yazmış. Karakoldaki ifadem de de şikayetçi oldum. Akabinde eve gelen bir yakınından "bilgisayardaki metni okuyunca çılgına döndüm" demiş. Bahsetiği metin bu forumu açtığımda yukarıda size yazdığım metin. Bu EVLİLİKTE ŞUÇ MUDUR?
Ben derhal boşanma davası açmak istiyorum. Doktor'un raporunu bu şekilde düzenlemiş olması "Aile içi şiddetin " varlığını ıspatlamama engel mi?
2005 yılında yine karakola sirayet eden ve 10 gün işgöremez raporu verilen olayda eşim 1 ay evden uzaklaştırılmıştı. Bu şekilde ceza alması için mutlaka İŞGÖREMEZ raporu mu gerekli?
Bu sefer OLAY ÇOCUKLARIMIN YANINDA GERÇEKLEŞTİ. Bu daha ACI DEĞİL Mİ?
|
Av.Duygu Tekay |
şikayetiniz devam ettirmeniz halinde ceza davası açılacaktır. Ceza yargılması sonucunda eşiniz ceza alır. Ancak ceza yargılamsı sürerken hem boşanma davanıza devam edebilir, hem de evden uzaklaştırma kararı aldırabilirsiniz.
uğradığınız şiddete ilişkin elinizde hem resmi başvurunuz hemde raporunuz olması sizin bu mucadelenizde süreçleri hızlandıracaktır.
Çocuklarınızın önünde bu sevimsiz hadisenin gerçekleşmesi şüphesiz sevimsiz ve istenmeyen bir durum ancak buna takılamyın artık. Geleceğe bakın.
Yaşadıklarınızın ve yapmanız gerekenlerin niteliği açısından acil olarak bir meslektaşımızla irtibata geçmenizde fayda var. |
cognis |
Bugün Şikayetçi olduğum eşim karakola ve oradan da savcılığa getirilerek ifade vermiş.
İfadesinde "Aramızda herhangi bir nedenle tartışma çıktı. Bu sırada itiştik. Ben galiba saçını çektim. Ama o da bana "o...Ç.." dedi. Bu hakaretinden dolayı şikayetçiyim." demiş.
Olay tamamen bundan farklı gelişti. Hakeret kendisi etti.
Şimdi ben ne yapacağım..?
Boşanmak istiyorum.
Bu yüzden kesinleşmemiş bir dava henüz varken.., BU SEBEPLE dava açabilir miyim?
4320 sayılı Yasaya göre Aile Mahkemesinden Koruma kararı çıkartmam mı gerekiyor?
Bu kararı çıkartmadan dava açsam "eve gelmeye kalktığında" ne yapacağım?
Adli tatil geliyor. Bu davalar adli tatilde de görülür mü?
Tebligattan kaçınacaktır zannımca. Boşanma davasındaki avukatlarına 4320 sayılı yasaya göre açacağım davanın tebligatını yaptırabilir miyim?
Tebligat yapılmaz ise esasa girmek için mahkeme davalıya tebliğ yapılmasını arar mı?
İşgöremez raporu olmasa da sadece şiddet uyguladığı için "Koruma Kararı" verilir mi?
Kaldı ki eşimin bir yıl önce 1 aylık uzaklaştırma kararı var.
Olayın olduğu esnada polisi aradığımı farkederek evden çıkmıştır. Büyük bir ihtimal ile alkollü idi. Ama 2 gün sonra karakola getirildiğinden ne yazık ki bu tespit edilmedi. Durumu lehine çevirmek amacıyla kaçtığını mahkeme dikkate alır mı? |
cognis |
Lütfen yardımcı olur musunuz? |
cognis |
Lütfen beni aydınlatır mısınız? |
Av.Duygu Tekay |
Sayın cognis;
yazdıklarınızdan bilgili ve okumuş bir hanım olduğunuz anlaşılmakta. Size ıhtımallerı ve yapmanız gerekenleri izah ettik. Tebligat gibi işin teknik kısmına ilişkin ayrıntılara sizin yapabilceğiniz bişey yok.
Hemen bir avukata başvurun. İlk iletinize cevap yazıldığı günün ertesinde bir avukata başvursaydınız bunları su an düşünüyor olmazdınız.
Hemen avukata başvurun çunku bu sizin durumuzda kaçınılmaz.
detayınız cok fazla cünkü
gelişmelerden bizi haberdar edin. |
cognis |
Sayın yetkililer neyazık ki başlığımı hangi şekilde yazacağımı şaşırdım. Zira o kadar konu var ki bu açtığım forumda. Neyse..., SİTE KURALLARI GEREĞİ AÇTIĞIM BU FORUMDA YARDIM TALEP ETTİĞİM KONUYU DEVAM ETTİRECEĞİM.
Sayın hukukçular...,
2 adet nafaka(İştirak) alacağımı halen tahsil edemedim. Bunlardan 1. si 4320 sayılı yasa kapsamında takdir edilen, icraen takibi yapılan nafaka. 2. ise geçen yıl açtığım, tarafımdan feragat edilerek red ile sonuçlanmış halen kesinleşmemiş, icraen takibi yapılmış tedbir nafakası.
Yukarıdaki forum konularında da belirttiğim gibi, diğer dava kesinleşmediği halde, davadan sonraki barışma sürecinde meydana gelen yeni bir olay ile boşanma davası açtım.
Tarafımdan gerek geçen yıl ki davada gerekse yeni açtığım davada yasal mal rejimine konu ve tasfiyesini istediğim bir dükkan var.
Ancak nafaka tahsilatı hiç yapamamam, dava,avukat vs. giderlerim ile 2 çocuğumun, bakıcımın zaruri ihtiyaçları benim maddi anlamda zorlanmama neden oluyor.
Ben mal rejimi kapsamında tasfiyesini istediğim dükkanın,
a) Kira gelirinin yarısını alabilir miyim?
b) Kira gelirine haciz talep ettim. Ancak kira gelirinin yarısı zaten benim hakkım ise kendi kendime nafakayı ödüyor olacağım gibi bir sonuç doğmuyor mu?
c) Bu dükkanın icra kanalı ile satışını isteyebilir miyim?
d) Eğer bu mümkün ise üzerinde ihtiyatı tedbir bulunan gayrımenkulün tabii ki satışı sıkıntı doğuracağından, bu tedbiri kaldırıp bu kere SATIŞ BEDELİNE mahkemece mal rejimi tasfiye hükümleri ve tazminat taleplerim gereğince TEDBİR koyabilir miyim? Her halükarda ilk etapta benim birikmiş nafaka alacağımı icra dairesi öder ve kalanını boşanma davası sürecinde tedbiren hesaplarında tutar mı?
Teşekkür ederim.
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Sorularınıza herhangi bir mal rejimi sözleşmesi belirlemediğinizi dolayısıyla edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olduğunuzu düşünerek cevap vermeye çalışayım.
a) Kira geliri edinilmiş mal sayıldığından bu gelirin yarısı sizin hakkınız.
b) Kira gelirinin yarısı sizin hakkınız olmakla birlikte henüz kesinleşmiş bir boşanma söz konusu olmadığı için mallar tasfiye edilmediğinden haciz işlemi doğru bir yoldur. Tasfiye davasında kira geliri ile kendi alacağınızı ödediğinizi ileri sürüp ispat ederek denkleştirme talep edebilirsiniz.
c) Bu dükkanın icra yolu ile satışını elbette talep edebilirsiniz, yukarıda denkleştirme konusunda yazdıklarım burada da geçerlidir. Ancak denkleştirme ile dava sürecini uzatma ihtimaliniz de bulunmaktadır, çünkü daha kapsamlı ve detaylı bir hesaplama yapılacaktır.
d) Tedbiri kaldırabilirsiniz, satış bedeli üzerine yeniden tedbir talep edebilirsiniz ancak aksilik de yaşayabilirsiniz. Tedbir talebiniz kabul edilmeyebilir, tedbir koydurana kadar eşiniz satış parasından borçları ödendikten sonra hissesine düşen miktarı çekebilir vs...
Lütfen her adımı avukatınızla birlikte atın, emin olun avukatınız her sorunuzu bizlerden daha ayrıntılı ve sağlıklı bir şekilde cevaplayacak size en uygun yolu gösterecektir. Bizler burada ancak genel hatlarıyla bilgi verebiliyoruz.
|