Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Danıştaya dava açmak
erguly Özelleştirmeye tabi bir kuruluşta çalıyordum.15 şubat 2004 yılında emekliliğim dolunca 4046 sayılı yasadan yararlanmak şartı ile emekliliğimi istedim.Ancak emekli sandığı yasa gereği emekli ikramiyemi %30 fazlası ile ödemesi gerekirken ödemedi.15.04.2004 tarihinde emekli ikramiyemi aldım.%30 farkı alamayınca emekli sandığına telefon edip ilgili kısımda yetkililerle konuştum.Gecerli olmayan nedenler ileri sürerek ödeme yapamayacakları söylediler.Aynı gün internet üzerinden email ile yazılı müracaat yaptım ve emekli sandığı internet sitesine emailim bulunmaktaydı.tarafıma 22.04.2004 tarihinde emaille cevap yazıldı ve maliye bakanlığına hakkımda sorulduğunu ve cevap geldiğinde emaille tarafıma bildirileceğini belirttiler.Olayı uzun anlattım.Daha sonra Hem emaille ve hemde yazılı olarak bir çok kez emekli sandığına yazı yazdım.Olumlu cevap alamayacağımı dava açmam gerektiğini bir avukat arkadaşın telkini ile 12.07.2005 tarihinde dava açtım.Davayı İstanbul Bölge idare mahkemesinde açmıştım,dava ankara 11.idare mahkemesine gönderildi.KIsaca dava dilekçeme dilekçe şeklinde yazdığım yazıları ekledim,email olarak gönderdikleriminde internet sitesinde bulunduğunu belirttim.Dava 23,03,06 tarihinde görülmüş hiç haberim olmadı.Tarafıma tebligat yapılmadı.Karar şöyle; "Davacı kendisine emekli ikramiyesinin ne kadar ödendiğini 05.04.2004 tarihi itibari ile haberdar olduğunun kabulu gerektiğinden bu tarihjten itibaren dava açma süresi içinde anılan 11.madde kapsamında idareye başvurması veye doğrudan dava açması gerekirken bu süre geçirilerek yapılan başvurular üzerine 12.07.2005 tarihinde açılan davada yukarıda anılan yasa kuralı uyarınca süreaşımı nedeniyle işin esasını inceleme olanağı bulunmamaktadır.Açıklanan nedenlerle 2577 sayılı yasanın 15/1-b maddesi gereğince süreaşımı yönünden reddedilmesine karar verilmiştir." Halbuki internet üzerinden Emekli Sandığına email ile 08.04.2004 tarihinde müracat ettim peşine 22.04.2004 tarihinde ve devam ediyor hepsinede aynı gün Emekli Sandığı yetkililerinden cevap geldi.Mahkeme şayet dava görülürken beni davet etseydi elimde internetten yazdırdığım emailler vardı bunlar emekli sandığındada vardır.Süre aşımının olmadığı ortaya cıkacaktı. Sonuç.Danıştaya dava acacağım sizden yardım istiyorum.İstanbulda ikamet etmekteyim.Davayı nereye acacağım.Tavsiyelerinizi bekliyorum.Tabiki acil yazarsanız sevinirim.Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
erguly Yardımcı olabilecek bir kişi yokmu acaba?
Av.Fırat Bayındır Keşke ilk davanızı açmadan önce bir avukat ile görüşseydiniz. İdare mahkemelerinde duruşma yapılması istisnai bir durumdur, tarafların talebine bağlıdır. Dava dilekçenize idare bir cevap verir, tarafların birer cevap haklalrı daha vardır ve sonrasında mahkeme bir karar verir. O nedenle haberiniz olmamıştır. Emekli ikramiyenizi aldığınız 15.04.2004 tarihinden itibaren 60 gün içinde ya doğrudan idare mahkemesinde iptal davası açmanız, ya da işlemi yapan idareye müracaatla işlemin düzeltilmesini, değiştirilmesini, yani eksik aldığınız ikramiyenin ödenmesini istemeliydiniz. Bu müracaattan sonra da idarenin 60 gün içinde olumlu olumsuz bir karar vermesi yada hiç cevap vermemesi üzerine yine 60 gün içinde davanızı açmalıydınız. Mahkeme de, idarenin sizin aleyhinizdeki eksik ödeme işlemini 15.04.2004 tarihinde öğrenmiş olduğunuzu (ikramiyenizi eksik olarak bu tarihte aldınız) kabul ederek, davayı açtığınız 12.07.2005 tarihinde bu süreleri geçirmiş olduğunuzdan davanızın reddine karar vermiştir. Şayet Emekli Sandığının müracaatlarınıza verdiği 22.04.2004 tarihli yazısı üzerine 60 gün içinde dava açmış olsaydınız davanızın esastan görüşülmesi mümkün olacaktı.Bu durmda artık Danıştay'da dava açma olanağınız kalmamış görünüyor. Zaten bu tür bir davayı doğrudan Danıştay' a açma imkanı yasal olarak yok. Yapabileceğiniz tek şey, eğer 30 günlük temyiz süresini geçirmediyseniz, idare mahkemesi kararını temyiz etmek olacaktır. O zaman dosyanız Danıştay'a gönderilir. Özetle, bir avukattan yardım almanız gerekir/gerekirdi.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:56:47