Evlilik dışı çocukta baba velayeti |
dda |
Çocugumun annesiyle isteyerek çocuk sahibi olduk.Çocuğumuz üç yaşına gelinceye kadar da birlikte yaşadık.Bu süreç içinde tanıma dilekçesi vererek çocuğumu nüfüsuma kaydettirdim.Üç yılın sonunda ortaya çıkan anlaşmazlıklardan dolayı çocuğumu alarak ailesinin olduğu şehire annesinin yanına taşındı..Çocuğumuzun küçük olmasından dolayı anneye daha çok ihtiyaç duyacağını düşünerek götürmesine engel olmadım.Bunun yanı sıra sık sık görme, ayrıca yanıma getirme şansım oldu.Düzenli olarakta her ay çocugun masrafları için para gönderdim.Yaklaşık bir yıl sonra şu andaki eşimle tanışarak evlendik.Evlendiğimi öğrendikten bir ay sonra aleyhimde nafaka davası açıldığının mahkeme davetiyesi geldi.Zaten düzenli aylık para gönderdiğim için nafaka davasını kabul edip anlaşma yoluna gittim.Halen düzenli olarak ödemekteyim(senelik olarak ta kendi isteğimle artırmaktayım).Şu anda çoçuğum altı yaşını tamamladı.Bu sene okula başlayacak.Ancak çoçuğumun annesinin ailesiyle sorunlar yaşayıp başka bir eve taşındığını öğrendim.Buraya kadar herşey normal olmasına rağmen taşındığı evde sevgilisi ve çoçuğumla birlikte yaşayacağını söylemesi (evlenmeyi düşünmüyorlar) herşeyi altüst etti.
Çocuğumun bu durumdan olumsuz etkileneceğini düşünmekteyim.Okul çağına gelmesininde sağladığı avantajla çoçugumun velayetini alarak yanımda eğitime başlamasını istiyorum.
Şu anda çocuğumun annesin yanında olumsuz şartlar altında kaldığını düşünmekteyim.Ayrıca hem kendisi hemde sevgilisi işsiz ve çalışmıyorlar.Çocugum için gönderdiğim nafakanın kesilmemesi için de evlenmeyi düşünmüyor olabilirler.
Çocuğumun velayetini alabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim ve şansım nedir.Bu konuda fikir anlamında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, eşiniz evlense dahi çocuk için ödemekte olduğunuz iştirak nafakası kesilmez, evlilik yoksulluk nafakasının kaldırılma sebeplerindendir.
Dava açarak annenin içinde bulunduğu şartların küçüğün gelişimini olumsuz etkileyeceğinden bahisle velayetin size tevdiini talep edebilirsiniz. İddialarınızı ispat edebilirseniz ve hakim sizin yanınızda kalmasının küçüğün daha menfaatine olacağına kanaat getirirse velayetin size bırakılmasına karar verebilir. |