 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Sürekli iş görememezlik geliri almaktayken çalışma |
burk@ |
öncelikle merhaba
1.ben 6 yıl önce iş kazası snucu bedensel engellli oldum şu anda sürekli iş göremezlik geliri alıyorum
anacak unv mezunu olduğum için serbest muhasebe mali muşavir olarak hayatıma devam etmek isyorum
bunun için sataja başlama sınavını kazanıp 2 yıl staj yapmam gerekiyor staja başlama sınavını kazanıp staja a başlamam durumunda maaşım kesilecekmı ayrıca ssk primi yatıracakmıyım ki normal emekliler sosyal guvenlik destekleme primi yatırıp maaşları kesilmeden çalışabiliyor benim gibi sürekli iş göremezlik geliri alan birinin durumu ne olur?
2. benim resmi bir işe başvurmam durumumda maaş durumum ne olur?
vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekür ederim ..
|
HRMGR |
Sürekli işgöremezlik geliri almakta iken bir işe girerek çalışmaya başlamanız halinde, sürekli işgörmezlik geliri çalışmaya başladığınız tarih itibarıyla kesilir.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla, |
burk@ |
hemen kesilir demişsin ama
burada farklı bir durum soz konusu ortada sosyal guvenlik destekleme primi yatırma durumu nasıl olacak
zira benim anlamadığım kanunda belirtilen malulen emekliler tekrar çalışma durumunda maaşı kesiliri ancak ben sürekli iş görememzlik ödeneği alıyorum ve yazılı olan möetinde malulen emeklilik dışındaki diğer emeklilik türleri maaş kesilmeden sosyal güvenlik destekleme primi yatırıp çalışabilir denmiş anacak sürekli iş görememzlik geliri alan kişi malulen emekli mi sayılıyor?? |
yyln |
Sayın burk@,
Sürekli işgöremezlik gelirinizi alırken, çalışmaya başlarsanız, gelirinizi almaya devam edebilirsiniz. (506/19) Ancak, çalışmalarınız nedeniyle de normal bir sigortalı gibi tüm sigorta kollarına prim ödenmesi gerekir.
Staj konusunda şu hükümleri göz önünde bulundurabilirsiniz.
quote:II - Stajyer Öğrenciler
Stajyerlik, gördükleri eğitim icabı tatbiki öğrenime zorunlu bulunan öğrencilere verilen bir sıfattır.
Bir öğrencinin stajyer sayılabilmesi için eğitim yaptığı müessesenin statüsünde mecburî staj şartı bulunması ve okul tarafından bir işyerine tatbiki eğitimini yapmak üzere belirli bir süre gönderilmesi icabetmektedir.
Öğrencilerin okumakta oldukları eğitim müesseselerinin (fakülte, yüksek okul, meslek okulu gibi veya burs gibi yardımlarla tahsil imkânı sağlayan resmî veya özel müesseselerin yönetmelikleri veya burs şartları gereğince işyerlerinde mecburî staja tâbi tutulan öğrenciler ve milletlerarası teknik stajyer öğrenci mübadelesi esasları gereğince Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrenciler, bu stajları müddetince bir ücret almış olsalar dahi, işyerlerindeki çalışmaları serbest irade beyanı ile değil, ilgili eğitim müesseselerinin statülerinden doğan bir mecburiyete dayandığı cihetle, hizmet akdi ile bağlılık bahis konusu olamayacağından, sigortalı sayılmamaları gerekmektedir.
Ancak bahse konu eğitim statülerinde belirtilen staj müddetinden fazla olan çalışmalar sigortalılığı gerektirir.
Diğer taraftan, eğitim imkânı sağlayan müessese, eğitim statüsü gereği tatbiki stajın dışında öğrenciyi kendi işyerinde stajyer sıfatiyle de olsa çalıştırdığı takdirde, bu öğrenciler sigortalı sayılacaklardır.(SSK 16 sayılı genelge) |
İlerde yaşlılık aylığına da hak kazanmanız durumunda, fazla olan maaşın tümünü az olanın da yarısını alabilirsiniz.(506/92)
Herhalde, yanlış anlaşılma olduğu için, Sn: HRMGR'nin cevabı kesilir şeklinde olmuş. Sanırım bunu kendisi de düzeltebilecektir.
Selamlar..
|
HRMGR |
Sn. Burk@,
Öncelikle sizi yanlış yönlendirecek yanıtım için özür dilerim. Sürekli işgöremezlik ile ilgili sorunuzu malüllük aylığı olarak algılayarak vermiş olduğum yanıt gerçekten fahiş bir hatadır, tekrar özür diliyorum. Bu hususta Sn. yyln'ın vermiş olduğu doğru ve detaylı bilgiler geçerlidir.
Saygılarımla, |
burk@ |
sn.HRMGR ve yyln arkadaşlaım
verdiğiniz cevaplar için teşekür ederim
işin açıkçası tam olarak cevabını aldım diyemiyorum çünkü hukuki terimlere pekte aşina biri değilim siz bana smmm stajında maaşımın kesilip kesilmeyeceğini ifade ederseniz size sonsuz teşekürler sunarım
ayrıca bu staj zorunlu staj kapsamında mı değilmi onu bilemiyorum ama işin can alıcı noktası staj yapamadan bu mesleğe başlanamıyor işin açıkçası stajın zorunlu kapsamda sayılıp sayılamöayacağını bilmiyorum |
Uygar Tanrıöver |
3568 sk.
"Serbest muhasebeci malî müşavir olabilmenin özel şartları
Madde 5 - A) Serbest muhasebeci malî müşavir olabilmek için aşağıdaki özel şartlar aranır.
a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.
b) Staj amacıyla serbest muhasebeci malî müşavir veya yeminli malî müşavir yanında iki yıl çalışmış olmak.
c) Serbest muhasebeci malî müşavirlik sınavını kazanmış olmak.
Türkiye genelinde malî denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar ile (a) bendinde sayılan konularda en az 8 yıl öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.
d) Serbest muhasebeci malî müşavirlik ruhsatını almış olmak.
B) Serbest muhasebeci olmanın şartları :
(A/a) bendinde belirtilen konularda ön lisans seviyesinde öğrenim görmüş olanlar ile ticaret liseleri ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar, staj şartını yerine getirmiş olmaları halinde, sınav şartı aranmaksızın sadece serbest muhasebeci ünvanı ile çalışırlar. #8220;Serbest muhasebeci malî müşavir#8221; ünvanını kullanamazlar ve Kanunun (2/A) maddesinin (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işleri yapamazlar. Staj süresi ön lisans seviyesinde mezun olanlar için 4 yıl, ticaret liselerinden ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar için 6 yıldır.
Staj süresinden sayılan hizmetler
Madde 6 #8211; Aşağıda belirtilen hizmetlerde geçen süreler, staj amacıyla serbest muhasebeci malî müşavir veya yeminli malî müşavir yanında çalışılmış süre olarak kabul edilir.
a) Kanunları uyarınca vergi incelemesine yetkili olarak çalışanların bu yetkiyi aldıktan sonra kamu hizmetinde geçen süreleri.
b) Kamu kuruluşlarının veya bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya malî denetiminden sorumlu bulunanların bu hizmetlerinde geçen süreleri.
c) Bu Kanunun 5 inci maddesinin (A/a) bendinde sayılan konularda öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışanların bu görevlerde geçen süreleri.
|
yyln |
Sn: burk@,
1-SMM stajına başladığınızda, sürekli işgöremezlik geliriniz kesilmez.
2-Sn Uygar Tanrıöver'in de belirttiği gibi, Staj zorunlu. Üstelik çağımız internet çağı, evdeki bilgisayarın başında da staj yapayım diyecek olursanız, buna izin verilmiyor. Stajın staj yapılacak yerde denetim ve gözetim altında yapılması gerekiyor.
3-Uygulamada, SMM staj süreniz, SSK'ya yapılan bildirim ile tespit ediliyor.
Ancak, avukatlar staj yaparken, çalışmaları hizmet akdine göre değil de, avukatlık yasasına göre yapılıyor gerkçesi ile SSK'lı sayılmaz iken, yasa gereği SMM stajını yapan kişilerin SSK 'lı sayılmasını ben de anlayamadım.
Selamlar.... |
burk@ |
sn.Uygar Tanrıöver şartları zaten biliyordum yinede emeğe saygı ilginiz için teşekür ederim ...
sn . y.yalın evet malesef staj net uzerinden yapılmıyor ama bu konuyu hal edebileceğime inanıyorum ilgi ve cevaplarınızdan dolayı teşekür ederim .....
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:59:55 |