 |
05/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Kiranın eksik ödenmesi iddiası tahliye Nedenimidir |
aragorn06 |
Evsahibim ile 01 Mayıs 2004 te kontrat yaptım ve kira %25 oranında arttırılacak şartını koyduk. 2.kira döneminin başlangıcında bu orandaki zammı yaptım ve dönem boyunca ödedim. 3.kira dönemine geldiğimizde evsahibim yine %25 dedi. Ben de bunun uygun ve geçerli olmayacağını söyledim ve %12,5 zam yaparak her ay ödemeyi yaptığım avukata konutta teslimli posta havalesi ile gönderdim. Gönderdiğim tutar avukat tarafından alındı (sonradan öğrendiğime göre ihtirazi kayıtla aldığını söylüyor). Bu durumda kira parası kabul edilmiş sayılmıyor mu?
3.kira döneminin ilk ve ikinci kira paralarını posta havalesi ile gönderdim, her ikisine de icra takibi başlatıldı. Her ikisine de itiraz ettim ve icraları durdurdum. İlk icra bildiriminin tarafıma yapıldığı tarihten 30 günlük süre doldurulduktan sonra icra mahkemesinde dava açılmış. Temmuz ayı içerisinde duruşma olacak. Muhtemelen ikinci icra takibine yaptığım itiraza ilişkin olarak da dava açılacak ve tahliye için haklı gerekçe elde etmeye çalışacaklar.
Davacı taraf temerrüde düşüldüğünü ve yasal faiziyle birlikte her türlü ödemenin yapılması gerektiğini iddia edip dairenin tahliyesini istiyor.
Sorularım şunlar:
1. Davacı taraf haklı mıdır?
2. Bugüne kadar bütün kiraları zamanında ödemiş olmama rağmen mahkeme tahliye kararı verebilir mi?
3. Davacı taraf, kontrattaki kira 2 ay ödenmezse bütün dönem kiraları muacceliyet kesbeder maddesine istinaden hem tahliye edip hem de tahliye edilmiş olmama rağmen oturmadığım ayların kirasını da talep edebilir mi?
Bu ay sonu duruşmam var, cevaplarsanız sevirim |
Başak Şahin |
Yargıtayın bir kararına göre,
YARGITAY HUKUK GENEL KURULUNUN 12.12.1990 GÜNLÜ VE 527/627 SAYILI KARARINDA DA BELİRLENDİĞİ GİBİ (KİRA SÖZLEŞMESİNDE BELİRTİLEN KİRA ORANI YENİDEN İLK KİRA DÖNEMİNDE TARAFLARI BAĞLAYACAĞINDAN) HAK VE NASAFET KURALLARINA DAYALI BİR ARTIRIM YAPILAMAZ.
DAVA : Dava dilekçesinde kira parasının 1.5.1990 gününden başlayarak aylık 500.000 lira olarak tesbiti istenilmiştir. Mahkemece aylık kira parasının 338.000 lira olarak tesbiti cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
KARAR : Taraflar arasındaki kira ilişkisinin ilk defa 1.5.1989 tarihinde kurulduğu anlaşılmaktadır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 1990/3-527, 1990/627 Sayılı Kararına göre belirtilen kira oranı yenilenen ilk kira döneminde tarafları bağlar.
Bu husus gözardı edilerek kira sözleşmesindeki oran yerine bilirkişi raporunda belirtilen hak ve nasafet kurallarına göre saptanan değere hükmedilmesi doğru değildir.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.'nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 17.10.1991 gününde oybirliği ile karar verildi. ******
Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi gereğince,sözleşmede düzenlenen hususlar,uyuşmazlığın çözümünde esas alınır ve taraflar sözleşmeye uymak zorundadır. Ancak piyasadaki çok önemli değişiklikler,söz konusu taşınmazın bulunduğu bölgedeki rayiç kira bedellerindeki değişiklikler,kiralananın durumundaki değişiklikler gibi kira bedelini büyük ölçüde etkileyecek unsurların varlığı halinde kira tespiti mahkemeden istenebilir,bu gibi durumların haricinde sözleşmeye uyulmalıdır.Kira bedelinin hiç ödenmemesi gibi eksik ödenmesi de temerrüt nedenidir.Temerrüt nedeniyle tahliye davası aleyhinize sonuçlanabilir.
|
aragorn06 |
başak hn,
ilginize teşekkür ederim.
peki, tahliye sonrasında Davacı taraf, kontrattaki kira 2 ay ödenmezse bütün dönem kiraları muacceliyet kesbeder maddesine istinaden hem tahliye edip hem de tahliye edilmiş olmama rağmen oturmadığım ayların kirasını da talep edebilir mi?
|
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın aragorn06, Sorunuz çok tartışmalı bir konuya ilişkindir. Muacceliyet şartı, temel olarak, karşılığı ödenmiş ancak henüz muaccel hale gelmemiş alacaklar için getirilir. Örneğin taksitle bir mal satın alırsınız, karşılığında her biri vadesinde ödenmek üzere senet verirsiniz. Mal size teslim edilmiştir ve senetlerden herhangi biri vadesinde ödenmez ise kalanlar muaccel hale gelebilir.
Ancak kira alacaklarında durum biraz farklıdır. Esas olan, ev sahibinin mahrum kaldığı kira gelirlerini elde etmesidir. Yararlanmadığınız döneme ilişkin kira bedeli ödemeniz beklenemez. -kiralananın anahtarını teslim etmeden kiralalananı tahliye etmeniz gibi istisani haller hariç- Dolayısı ile sizi tahliye ederek, tahliyeden sonraki döneme ilişkin kira bedellerini talep etmesi kanımca hukuka aykırılık teşkil eder. |
Bugünün tarihi: 05/05/2025 02:06:01 |