Kaan V. |
Boşanma davasını MK m. 161e (Zinaya) dayanarak açabilirsiniz.
MK m. 161-Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
Veya MK m. 166/I e (şiddetli geçimsizlik) dayanarak boşanma davası açabilirsiniz.
MK. 166/I ve 166/II -Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Medeni Kanunun düzenlemiş olduğu her iki boşanma sebebine dayanarakta dava açabilirsiniz.Lakin zinaya dayanarak boşanma davası açtığınızda zinanın varlığını ispatlamanız biraz daha güç olabilir.
Davayı hangi maddeye dayanarak açarsanız açın, ispat: şahit, video kaydı, ses kaydı gibi her türlü delille ispatlanabilir.
Örneğin;
Ses kaydeden bir alet vasıtasıyla size hakaretlerini kaydedebilirsiniz veya görüntü kaydeden bir alet vasıtasıyla zina eylemini kaydedebilirsiniz.
MK. m. 174'e dayanarak; maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz.
Yine MK. m. 175'e dayanarak; nafaka talep edebilirsiniz.
Belirtilmesi gereken son nokta:
Gerek boşanmaya hükmedilmesinde gerek maddi manevi tazminat ve nafaka talebinde hakimin çok geniş takdir yetkisi vardır.Hakim takdir yetkisini serbestçe kullanır.
Bu konularda daha önce forumlarımıza yazılmış bir çok ileti ve yanıt bulunmaktadır."Forum Arama" bölümünü kullanarak bu iletilere ulaşabilir ve daha çok bilgi edinebilirsiniz.
Forum Arama bölümüne gitmek için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız:
https://www.hukuki.net/search.php?SECTIONID=4
İyi Günler.
|