Apartman genel kurul kararları |
borabora |
APARTMAN GENEL KURUR KARARLARINA MUTLAK UYMAK ZORUNLULUGU VAR MIDIR ? ORNEGIN BULUNDUGUM APARTMANDA 2000 YILI GENEL KURULUNDA PENCERELERE PANJUR YAPILMASI YASAKLANMIS. BOYLE BIR KARAR GENEL HUKUKA AYKIRI DEGIL MIDIR ? UYULMADIGINDA SONUCLARI NE OLUR YADA PANJUR TAKTIRMAK ICIN IZLEMEM GEREKEN YASAL BIR PROSEDUR VAR MIDIR ? YANITLAYANLARA SIMDIDEN TESEKKURLER.
Yönetici Notu : Lütfen başlık ve iletilerinizde küçük harf kullanınız. |
MustafaKucuk |
Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 2004/2179 E., 2004/2940 K. sayılı ve 12.4.2004 tarihli Kararı
"...Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19. maddesinde kat malikleri ana gayrimenkulün mimari durumu ve güzelliğini titizlikle korumaya mecbur tutulmuş ve bunlardan birinin bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesis yapması yasaklanmıştır. Yasanın bu hükmüne göre normal koşullarda kat maliklerinin ortak yer niteliğinde olan balkon ve pencerelerin dış cephesine, projesine aykırı tesis yapması mümkün değil ise de, Yargıtay'ın kararlılık kazanmış uygulamalarında özellikle bodrum ve zemin katlarda bulunan bağımsız bölümlerin balkonlarındaki kapı ve pencerelerin dış yüzüne düz ve düşey demir parmaklık takılmasının güvenlik açısından zorunlu olduğunun yerinde saptanması halinde yapılan imalatın ( parmaklığın veya panjurun ) diğer bağımsız bölümlerin güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek biçimde yapılmasına izin verilmektedir..." şeklindedir. Burada önemli olan husus parmaklığın sizin dairenizin güvenliği için zorunlu olması ve diğer dairenin güvenliğini tehlikeye düşürmemesidir. |
borabora |
Sn.Mustafa Küçük,
Sorunumla ilgilenip yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ben 9 katlı binanın 2 nci katındayım ve güneş nedeniyle panjur taktırmak istiyorum. Bu durumda yanlış anlamadıysam taktırmam sakıncalı gibi görünüyor. Fakat benim anlamadığım panjur taktıran o kadar çok ev varki sanki böyle bir yasal zorunlulugu hiç kimse bilmiyor. Acaba taktırırsam sonuçları ne olur?
quote:Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 2004/2179 E., 2004/2940 K. sayılı ve 12.4.2004 tarihli Kararı
"...Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19. maddesinde kat malikleri ana gayrimenkulün mimari durumu ve güzelliğini titizlikle korumaya mecbur tutulmuş ve bunlardan birinin bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesis yapması yasaklanmıştır. Yasanın bu hükmüne göre normal koşullarda kat maliklerinin ortak yer niteliğinde olan balkon ve pencerelerin dış cephesine, projesine aykırı tesis yapması mümkün değil ise de, Yargıtay'ın kararlılık kazanmış uygulamalarında özellikle bodrum ve zemin katlarda bulunan bağımsız bölümlerin balkonlarındaki kapı ve pencerelerin dış yüzüne düz ve düşey demir parmaklık takılmasının güvenlik açısından zorunlu olduğunun yerinde saptanması halinde yapılan imalatın ( parmaklığın veya panjurun ) diğer bağımsız bölümlerin güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek biçimde yapılmasına izin verilmektedir..." şeklindedir. Burada önemli olan husus parmaklığın sizin dairenizin güvenliği için zorunlu olması ve diğer dairenin güvenliğini tehlikeye düşürmemesidir.
Ekleyen: MustafaKucuk - 16/07/2006 : 03:29:38
|
|
MustafaKucuk |
Sayın Borabora;
Öncelikle ben bir avukat değilim:
Yöneticiliği yaptığım apartmanla ilgili karşılaştığım ve bilgi arşivimde yer alan bir konu olduğu için size bu konu ile ilgili yazmak ihtiyacı duydum.
Evet dediğiniz gibi; binalarımızda o kadar çok panjur, pimapen,
balkon cam kaplaması, giriş kat demir parmaklık uygulaması varki. Bunların Genel kurul kararlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığı veya binaların prolerinde olup olmadığını bilemem. Ancak yinede kendi dairenize bu şekilde bir tadilat yapmanız durumunda; Yöneticinin veya binada oturan sakinlerden birinin sizi dava etmek ve bina dış cephesi ile ilgili yapmış olduğunuz tadilatın iptal edilmesini isteme hakkı doğar. Bu durumda size yaptırım uygulayabilirler.
Ayrıca diğer bir yol ise: Apartman genel kurul kararlarından ziyade SİTE YÖNETİM PLANI veya APARTMAN YÖNETİM Planınız varmı. Eğer mevcut ve Kat maliklerinin tamamının oyları ile onaylanmış ise onu kontrol etmeniz gerekir. Bir nüshası yöneticinizde olmadı. Eğer vermezse bağlı olduğunuz Tapu müdürlüğünden diğer nüshasını kontrol edebilirsiniz.
|