İş kazası sonrası maddi manevi davaları |
hsarikyas |
18 04 2006 tarihinde tüppatlaması sonucu 1 arkadaşım ölmesi1 arkadaşımın yararanması sonucu bende deprasyon tedavisigörüyorum bu olayın kalıcı olacagı söylendi bizde işveren alayhine maddimanevi dava acmaya karar verdik ve belgelerialdık sendikamızın avukatına verdik sorum bu davadandolayı iş veren bizi işten çıkara bilirmi birde işbaşıyaptıktansonra aynı işlerlemi ugrasırım yoksa işim degişirmi yaklasık 90gündür raporluyum heyetraporu davadaraporların katkısı olurmuyada işveren bizleri suclugösterebilirmi olayın nasıl oldugu bilinmiyor tesekkürler |
Av.Abbas Bilgili |
İşveren uzun süreli raporlu işçiyi (İş Yasası md. 25/I) kıdem tazminatını ödeyerek çıkartabilir, ancak ihbar tazminatı ödemez.
Maddi manevi tazminat davalrı uzun bir süsreci gerektiren davalardır. Bu davalarda işyerinde bilirkişi ile birlikte keşif yapılarak iş kazasının oluşumunda işçinin ve işverenin kusur durumları oransal olarak belirlenir. Ayrıca, tazminat miktarında kusur oranları, işçinin yaşı, maaşı, SSK'dan bağlanan gelirin peşin sermaye değeri vs. gibi hususlar rol oynar. Selamlar. |
HRMGR |
Öncelikle arkadaşınıza Tanrı'dan rahmet diliyorum, size de geçmiş olsun. Abbas Bey'in yanıtına bir katkı olarak, işvereniniz, aleyhine dava açmanız durumunda sizi işten çıkaramaz, İş Kanunu 18. maddesi c bendi bu durumun fesih için geçerli bir sebep olmayacağını özellikle belirtmektedir.
İşvereniniz Sağlık Kurulu raporu ile durumunuz kesinleşinceye kadar geçen sürede yapacağınız geçici devamsızlığa istinaden iş akdinizi geçerli sebeple 18. madde f bendine göre feshedemez. Raporun kesinleşmesi sonrasında raporlu olduğunuz süreler nedeniyle devamsızlıklarınız devam ederse 18. maddeye göre sağlık durumunuz sebebiyle verimsizliğinizi öne sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ödeyerek iş sözleşmenizi geçerli nedenle feshedebilir. "Sendikalı olduğunuza göre işyerinizde muhtemelen T.İ.S. vardır. T.İ.S. hükümlerinde "örneğin hafif işlerde çalışabilir raporu alanlara uygulanacak işlem" tarzı maddelere göre uygulamalar değişebilmekle birlikte İşvereniniz sunacağınız Sağlık Kurulu raporuna göre işinizi değiştirebilir.
Raporda işyerinde çalışmanızın sakıncalı olduğu belirtilirse veya raporlu olduğunuz süre kıdeminize karşılık gelen ihbar süresini 6 hafta aşarsa işvereniniz kıdem ve ihbar tazminatı ödemeksizin iş akdinizi feshedebilir.
Tabi bunlar Kanunda yer alanlar, uygulamada işyerinde geçirilen işkazasına istinaden raporlu olunan sürelerin, bildirim önellerini 6 hafta aşması durumunda dahi işverenin haklı nedenle fesih hakkı hukukçular arasında tartışmalıdır.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla, |
HRMGR |
Düzeltme (Önceki mesajımda 3.paragraf)
Raporda işyerinde çalışmanızın sakıncalı olduğu belirtilirse veya raporlu olduğunuz süre kıdeminize karşılık gelen ihbar süresini 6 hafta aşarsa işvereniniz kıdem (tazminatı ödeyerek) ve ihbar tazminatı ödemeksizin iş akdinizi feshedebilir.
|