Forumlardaki görüşler suç olurmu? |
cordisman |
merhabalar kendi meslegimizle ilgili bir sitenin forumunda eski çalıştığım bir firma ile ilgili bir soru sorulmuştu.. bende yanıt olarak
firma sahiplerinin isimlerini yazıp bu firmanın yeşil sermaye olduğunu
çalışanları tazminatsız işten çıkardığını oruç tutmayan birine izin vermediklerini yazdım.. bilgi verme adına duyumlarımı paylaştım..
söylediklerimin hepsi gerçek ve mesajımda küfür ya da hakaret yok bu suç teşkil edermi?
ederse yaptırımı ne olabilir?
cevaplarsanız sevinirim..
teşekkürler |
alisinkay |
İnternet üzerinde yazılan yazılar suç teşkil edebilir. Suç, hakaret sövme, tehdit vs olabilir.
Ancak hakaret suçuna baktığımızda İsnadın ispatı başlığı altında bir maddeye rastlarız ancak isnad edilen fiilin suç oluşturması gerekmektedir. Ancak İspat edilmiş bir fiil nedeni ile de kişiye hakaret edilemez.
Sizin isnadlarınıza gelince yeşil sermaye ve çalışanlarına kötü davranması gibi isnadlarınız hakaret suçunu oluşturacaktır. Ancak internet sitesi Türkiyedeki son zaman düzenlemelerinde basın kanununa uygun hale getirilmeye çalışılmaktadır ve eleştiri ile hakaret arasında ince bir çizgi olmuştur. Yargıtay'ın bu konuyla ilgili farklı kararı vardır ancak olası bir davada eleştiri savunmasından yararlanabilirsiniz.
İsnadın ispatı
MADDE 127. - (1) İsnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması hâlinde kişiye ceza verilmez. Bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı verilmesi hâlinde, isnat ispatlanmış sayılır. Bunun dışındaki hâllerde isnadın ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikâyetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.
(2) İspat edilmiş fiilinden söz edilerek kişiye hakaret edilmesi hâlinde, cezaya hükmedilir.
|
Emrah Yavuzcan |
Çalıştığınız eski işyerini karalamak amaçlı bir yazı yazmışsanız bu fiiliniz suç teşkil etmektedir. Haksız rekabet hali somut olayda uygulama alanı bulabilir. |
cordisman |
öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler. eski firmamla ilgili bir yazı yazdım ve şu anda aynı sektörde rakip denebilecek bir firmada çalışıyorum.. bu durumda dava ttk ye göre mi açılabilir.. |
alisinkay |
TTKnun 56. maddesinde haksız rekabet aldatıcı hareket veya hüsnüniyet kaidelerine aykırı sair suretlerle iktisadi rekabetin her türlü suistimali olarak tanımlanmakta ve 57. maddesinde de, uygulamalarda en sık karşılaşılan bazı haksız rekabet durumları; kötüleme, gerçeğe aykırı bilgi verme, aldatıcı reklam, müstesna kabiliyet zannını uyandırmak, iltibas, yardımcıları görevlerinde kötüye kullanma, kandırma, yardımcılarından işletmelerin sırlarını ele geçirmek, sırlardan faydalanmak ve yayma, gerçeğe aykırı şehadetname vermek ve iş hayatı şartlarına riayet etmemek olarak sayılmıştır. 58 ve devam eden maddelerde ise, haksız rekabete ilişkin hukuki ve cezai yaptırımlar düzenlenmiştir. Bu yolla haksız rekabete karşı bir düzenleme getirilmiştir.
Kısaca, haksız rekabet kuralları rakipleri ve rakip işletmeleri haksız aldatıcı ve dürüstlüğe aykırı davranışlardan korumayı amaçlar. Haksız rekabet hukukunun temelinde yatan fikir, hiç kimsenin diğeri karşısında kendisine ait çıkarlar sağlamak amacıyla izin verilmeyen bir üstünlüğe yeltenmemesidir.
Bu bilgiler ışığında rakip bir şirketde de çalıştığınızı göz önüne alırsak hakkınızda haksız rekabetle ilgili ceza davası açılabilir.
|