Ayrı yaşamanın süresinin boşanma davasına etkisi |
başaktuna |
Merhabalar ,
1999 yılında evlendik 6 yaşında bir çocuğumuz var. Evliliğimiz müddetince çeşitli sorunlar yaşadık çoğunluğuda eşimin sorumsuzluğu çalışmaması gibi nedenlere dayalıydı. Şiddetli geçimsizlik kapsamına giren sorunlar değil bunlar ancak yaşantımızı özellikle bir bayan olarak benim üzerime sürekli ek yükler bindiren sorunlardı. Evin yükünü tek başıma yıllarca taşıyorsam bundan sonrada evli kalmanın anlamı olmadığını düşünerek ayrılık kararımı eşime açıkladım. Pek taraftar olmamasına rağmen evden ayrılmayı kabul etti. Anladığım kadarıylada bir süre sonra dönmeyi umud ediyordu. Çünkü aynı şeyleri 3 yıl kadar önce yaşamıştık ve eve dönüp gitmeme ve ayrılmama kararı almıştı.
Şu anda 6 aydır ayrı yaşıyoruz. Bu ayrılığın resmi bir boyutu yok. Anlaşmalı boşanmaya ikna etmeye çalıştım protokolü imzalamıyor. Kendini boşanmaya hazır görmediğini beklemem gerektiğini zaten 2 yıl kadar ayrı yaşarsakda direk boşanabileceğimizi söylüyor.
Tek taraflı dava açarsamda mahkemede evliliğin devamını isteyeceğini boşanmayı kabul etmediğini söyleyeceğini söylüyor. Bizim bir çocuğumuz var onun bu olaylardan etkilenmeden gürültü patırtı yaşamadan sakin bi şekilde boşanmak istiyorum. Paylaşıcak mal varlığımız yok . Kendisi hiç biryere bağlı olmadan serbest olarak evde iş geldikçe çalışıyor. Çalıştığını resmi bir belgeyle ispat edebilecek durumda değil.
Tek taraflı davaların uzun sürdüğünü biliyorum, anlaşmalıya ikna edemiyorum etsemde her an fikir değiştirebiliyor. Ayrı yaşıyor olmamızı şu an bir yerlere bildirip ortak olarak bunu ilerde davalarda kullanabilirmiyim, süresi varmı, ortak konuta çağırmak gibi bir niyetim yok ama çünkü geri döneceğini biliyorum.
Nasıl bir yol izlemeliyim .
Şimdiden teşekkürler. |
alisinkay |
Ortak konuta çağırmazsanız terk nedeniyle boşanmaya karar verilmez. Boşanmak istiyorsanız ve ortada boşanmayı gerektirecek başka sorun yoksa aşağıdaki gibi davrana bilirsiniz.
Hakimden eşinizi ortak yaşama mekananınız olan evinize davet etmesini isteyebilirsiniz. Bu durumda eve gelmezse terk nedeni ile boşanma davası açabilirsiniz. Bu daveti noter kanalıyla da yapabilirsiniz.
Ter nednei ile boşanma davası için ortak konut terk edildikten 4 ay geçtikten sonra ihtar çekip 2 ay daha (düşünmesi için uygun süre) verip terk nedeniyle boşanma davası açtığınızda karşı taraf kusurlu olacaktır ve terk kesin boşanma nedenleri arasındadır.
|
ist.adem |
Öncelikle evlilik süresi içerisinde eşler ailenin huzuru,ekonomik güvenliği için ayrı yaşama hakkına sahiptir.Kanun eşlere böyle bir hak tanımıştır.Yani bunun için mahkemeye başvurup izin almaya gerek yoktur.
Sizin şuanda evlilğiniz fiili olarak bitmiş gibi görünmekte.Sizin istediğiniz zaman boşnma davası açma hakkınız bulunmaktadır.Eğer boşnmada eşiniz kusurlu tarafasa veya kusuru size göre daha ağır ise eşinizin boşnmak istememesi mahkeme tarafundan dikkate alınmayacaktır.Ayrı yaşamınız sadece artık evliliğinizin fiili olarak bittiğine dair boşnma davasında delil olarak kullnmaya yarayacaktır. |