 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
İşin belirli süreli durdurulması |
hasanpir |
Yaklaşık 10 yıldır tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir anonim şirkette belirsiz süreli iş akdi ile yönetici pozisyonunda (mühendis) çalışmaktayım. İşveren tekstil sektöründe yaşanan kriz ve ödeme güçlüğünü sebeb göstererek (Son 6 aylık dönemde maaş ödemelerinde aksamalar olmakla birlikte yasal süre idari kadro için aşılmadı, sendikalı personel için süre aşılması oldu.), işçi sendikası ve işveren sendikası temsilcileri arasında bir protokol imzalandığını ve bu protokolün önümüzdeki günlerde işyeri içerisindeki ilan panosuna asılacağını, İdari Kadro (sendikasız yönetici kadrosu) için uygulamanın kesin olmamak ile birlikte aynı olacağını sözlü olarak belirtti. Bu protokolde;
1- Üretime 2 Ay süre ile ara verileceğini (başlama ve bitiş tarihleri belirli)
2- Kriz durumundan çıkılabilmesi için halen yapmakta olduğu ortaklık görüşmelerinin bu süre zarfındada yoğun bir şekilde devam edeceğini
3- Bu süre zarfında çalışanların ücretsiz izne çıkarılacağını
4- Bu uygulamayı kabul etmek istemeyenlerin, İhbar tazminatı [hariç], kıdem tazminatı hakkını talep edebilmek için iş akdinin 4857 sayılı iş kanununun 24. maddesinin III. bendi gereği (Zorlayıcı Sebebler; İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebeblerin ortaya çıkması) maddesine istinaden işçinin haklı nedenler ile derhal fesih hakkını kullanarak iş akdini çalışanın kendisinin fesih edebileceğini belirtmiştir.
- Ben yönetici pozisyonunda (herhangibir sendika üyeliği bulunmayan) mühendis olarak ücretsiz izin uygulamasını kabul etmek istemiyorum ve yasal haklarımı alarak işyerinden ayrılmak istiyorum. Bu durumda;
1- Bu protokolün yasal geçerliliği nedir? İlan panosuna asılmasının dışında tek tek çalışanlara yazılı tebliği gerekirmi? Protokolde idari kadro için yazılı bir hüküm olmaması, bunun sözlü olarak belirtilmesi beni hukuksal olarak bağlarmı, idari kadro için ayrı bir protokol v.b olması gerekirmi?
2- İşverenin belirttiği gibi iş akdini fesih edersem, hak kaybına uğramamak için fesih bildirimimde hangi hukuksal terim ve yasa maddelerine mutlaka yer vermem gerekir? Yasal kanıt olması açısından protokol veya protokol maddelerini içeren yazılı bir belge almam gerekirmi (işverenin böyle bir belge vereceğini tahmin etmiyorum), yoksa protokolün ilan panosuna asılması bu durumun belgelenmesi açısından yasal geçerlilik sayılır mı?
3- Yasal hak kaybına uğramadan izlemem gereken hukuksal prosedür konusunda bilgi verirmisiniz?
Vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim
|
Av.Abbas Bilgili |
Sayın hasanpir;
1) İşverenin teklifini kabul ederek ücretsiz izin uygulamsına onay verirseniz bu süre için iş akdiniz askıda kalır ve ücret hakkınız olmaz.
2) İşverenin bu teklifi İş Yasası'nın 22. maddesi anlamında iş şartlarında esaslı bir değişiklik içerdiğinden kabul etmek zorunda değilsiniz. Bu teklifi size yazılı olarak yapmak zorundadır. Siz de kabul etmiyorum diye yazılı cevap verdiğinizde iş şartlarınız eski şartlarla devam ediyor demektir. Tabi bu durumda işe gidip gelmeniz gerekir. Duvara asılan belgeye karşı sessiz kalarak uyarsanız bu durum aslında kabul etmediğiniz anlamına gelmekle birlikte konuyu çok iyi bilmeyen bazı hukukçularca (veya iş mahkemesi hakimince) kabul ettiğiniz şeklinde yorumlanabilir.
3) Siz bu teklifi kabul etmeyince işveren ya sizin iş akdinizi kendisi sonlandıracaktır veya işyerinde faaliyet durduğundan sizi kapıdan içeriye almayacaktır. Bu her iki durumda da iş akdi işveren tarafından sonlandırılmış olduğundan ihbar ve kıdem tazminatınız ödemek durumundadır.
Selamlar. |
hasanpir |
Sayın Abbas Bilgili,
vermiş olduğunuz cevap için teşekkürler. Bu konunun devamı niteliğinde rica etsem aşağıdaki sorumuda yanıtlarsanız sevinirim.
Ben bu firmadan iyi niyet çerçevesinde işverenle anlaşarak bir an önce ayrılmak istiyorum. Bu yüzden ;
-İşveren bana İş yasasının 22. maddesi, çalışma şartlarında esaslı değişiklik gereği, üretime 2 ay süre ile ara verildiğini belirten bir yazı verdiği taktirde, ben de bunu kabul etmediğimi ve iş yasasının 24. maddesi III. bendi gereği zorlayıcı sebeblerden (üretime 1 haftadan fazla süre ile ara verilmesi) bekleme süresi olmaksızın derhal fesih hakkımı kullansam, ihbar tazminatı hariç olmak üzere kıdem tazminatımı ve diğer alacaklarımı talep edebilirmiyim.?
Teşekkürler |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:47:02 |