Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
270 saat fazla mesai
AnkesörlüPanda Merhaba. İş kanunlarına göre yıllık en fazla 270 saat fazla mesai yaptırılabilirmiş. Bu 270 saat içinde resmi tatilde yapılan fazla mesailer dahil olurmu yoksa sadece normal günlerde yapılan fazla mesailer için belirtilen süremidir. Saygılar.
Uygar Tanrıöver Sayın AnkesörlüPanda, İşyerinde bir denkleştirme uygulaması yoksa ve haftalık çalışma süreniz 45 saat ise, haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olup,bu şekildeki tüm çalışmalar 270 saatin değerlendirilmesinde dikkate alınacaktır. Kolay gelsin.
Av.Abbas Bilgili Ayrıca; 270 saati aşan çalışmalar da varsa bunların ücretinin istenmesine yasal bir engel yoktur. Selamlar.
yyln
quote:
Fazla çalışma ücreti Madde 41 - Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır. 63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz. Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.
quote:
Genel tatil ücreti Madde 47 - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.
Yukarıda yer verilen yasa maddeleri, farklı iki konuyu açıklamaktadır. Eğer, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılan çalışmalar, fazla çalışma sayılsa idi, bu süredeki çalışmal için fazla çalışma ücreti ödenir demekle yetinilir, dolyısıyla, iki farklı yasa maddesine ve birbirinden farklı ücret tanımlamasına gerek kalmazdı. O nedenle, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılan çalışmanın, yıllık 270 saat fazla çalışma süresine dahil edilmemesi gerektiğini, Keza, nöbet tutulan işyerlerindeki normal nöbet veya icapcı nöbet sürelerinin de, 270 saatlik süreye tabi olmayabileceğini, Düşünüyorum. Kal dki, 270 saati aşan süreler için de, Sayın Abbas Bilgili'nin de belirttiği gibi, fazla çalışma ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Nitekim,
quote:
Madde 102 - Bu Kanunun; a) 32 nci maddesinde belirtilen ücret ile işçinin bu Kanundan veya toplu iş sözleşmesinden veya iş sözleşmesinden doğan ücretini süresi içinde kasden ödemeyen veya eksik ödeyen, 39 uncu maddesinde belirtilen komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen işveren veya işveren vekiline bu durumda olan her işçi ve her ay için yüz milyon lira para cezası, b) 37 nci maddesine aykırı olarak ücrete ilişkin hesap pusulası düzenlemeyen veya işçi ücretlerinden 38 inci maddeye aykırı olarak ücret kesme cezası veren veya yaptığı ücret kesintisinin sebebini ve hesabını bildirmeyen 52 nci maddedeki belgeyi vermeyen işveren veya işveren vekiline ikiyüz milyon lira para cezası, c) 41 inci maddesinde belirtilen fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren veya işveren vekiline, bu durumda olan her işçi için yüz milyon lira para cezası,
Maddesinde, 270 saaten fazla çalışma yaptırılması değil, fazla çalışma ücretinin ödenmemesi veya işçinin onayının alınmaması, cezai müeyyide altına alınmıştır
AnkesörlüPanda Teşekkürler Sayın Uygar Tanrıöver. Teşekkürler Sayın Abbas Bilgili. Teşekkürler Sayın YYLN. Cevaplar birbiriyle çelişiyor. Ben fazla mesai ye onay verdiğimi bildiren bir kağıda imza attım. Ben fazla mesai yi 6 ay içerisinde bana izin olarak verilebileceğine dair bir kağıda imza attım. Holding bünyesinde bizim olduğumuz bölümden bir çok arkadaşın işine son verilmesi sonucunda. Ocak Ayı=36 Saat Alınan Fazla Mesai ücreti= 22 saat Şubat Ayı=32 Saat Alınan Fazla Mesai ücreti= 22 saat Mart Ayı= 56 Saat Alınan Fazla Mesai ücreti= Mesai ücreti verilmedi Nisan Ayı =36 Saat Alınan Fazla Mesai ücreti= 22 saat Bu böyle bu güne kadar sürüp gitti. Fazla mesaim ödenmedi diye fesih yapamıyorum zira 6 aylık bir süre içersinde izin kullandıracaktık diyip beni haksız duruma düşürebilirler. Fazla mesai Bordroda eksik gösteriliyor diye fesih yapamıyorum dosyasında tutuyoruz diyip beni haksız duruma düşürebilirler. Fazla mesai yapmıyorum diyemiyorum imzaladığım iş sözleşmesinde yapacağım diye onaylamışım. Tek çıkar yolum 270 saat süreyi doldurup iş akdimi fesih yoluna gidip kıdemimi kurtarmak. Bu yuzden net bir cevaba ihtiyacım var. Bu konuya emsal teşkil eden dava ve sonuçları ne yöndedir. Bilgilendirirseniz sevinirim. Tekrar Saygılar.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:17:43