 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Kontrat degisikligi |
pelinparlak1 |
Merhaba,
2 yıldır belirsiz sureli is sozlesmesi ile bir grup muhendis olarak, aracı bir firma uzerinden kontratli olarak calismis oldugumuz asıl firma araci firmayi degistirmek istemektedir.
Asıl firma, araci firma ile imzalamis oldugumuz sozlesmeleri fesh ederek butun haklarimizi(kidem ve ihbar tazminatı) yeni firmaya transfer etmek istemektedir.
Sormak istedigim soru ise, hukuken bu mumkun mudur?
Yani butun hakları ile (kidem ve ihbar) personeli ilki ile hic bir iliskisi bulunmayan baska bir firmaya transfer etmek mumkun mudur?Durumu destekleyen bir belgenin anlasmazliklar durumunda (yeni firmanin eski firmadan alacaklari odemememesi durumunda)mahkemede gecerliligi olabilir mi?
Ilginiz icin simdiden tesekkur ederim.
Saygılarımla,
Pelin. |
HRMGR |
Aşağıda göreceğiniz İş Kanunu 6. maddesi uyarınca, işverenler arası hukuki bir işleme dayanmak koşulu ile böyle bir devir mümkün...
Ancak yine İş Kanunu 2. maddesi alt işveren (bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir.) ilişkilerini düzenlemektedir. Aracı firmadan kastınız yukarıdaki tanıma giriyor mu?2. madde çeşitli hukuki tartışmaları da beraberinde getirmiş bir maddedir ve tartışmaları halen sürmektedir. Ancak gerek eski İş Kanunu ve gerekse yeni Kanun döneminde, Yargıtay'ın, "alt işverenlerin değişmesine rağmen işçilerin aynı kalmasını "muvazaa" (hukuku dolama) olarak değerlendirdiği ve böyle bir tesbit sözkonusu ise alt işverenin işçilerinin başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılacağı yönünde çeşitli kararları bulunmaktadır. Aracı firmadan kastınız yukarıdaki tanıma uyuyorsa, konunun bence İş Kanunu 6.maddeden önce 2. madde yönüyle ele alınması daha doğru olacaktır. Bu nedenle, öncelikle alt işverenin yaptığı iş asıl işin devamı niteliğinde bir iş midir, yoksa yardımcı bir iş midir? Asıl işin devamı nitelikli bir işse, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş midir, değil midir sorularına yanıt verilecek yanıtlar önem taşımaktadır.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla,
İşyerinin veya bir bölümünün devri
MADDE 6. - İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.
Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.
Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır.
Yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.
|
pelinparlak1 |
Merhaba,
Oncelikle ilginiz icin cok tesekkur ederim.
Aciklamalarinizdan yola cikarak, sanirim 2.madde kapsamina girmekteyiz.Ancak yorumunuz icin ilave olarak belirtmek istedigim:
Aslinda icinde bulundugumuz uygulama, Avrupadan edinilmis Turkiye'de de gun gectikce yaygilasan OUTSOURCE uygulamasidir.Yani asil isverenin cestli nedenlerle kendi bunyesinde gostermek istemedigi elemanlarini bir diger firma uzerinden SERVIS ALIMI adi altinda bunyesinde calistirmasidir.Alt isveren asil isverene her bir birey uzerinden belirli bir yuzde ile aylik hakedis duzenlemektedir.
Asil isveren ile su an kontrat imzaladigimiz alt isveren bilemedigimiz nedenler ile(muhtemelen her bir birey icin aldiklari bedelde uzlasamadiklarindan) kontratimizi fesh etmek istemektedirler.Asil isveren ayni isi yapacak baska bir alt isverenle anlasma yoluna gitmeye calismaktadir.
Bu durumda asil isveren bizleri butun yasal haklarimiz ile(kidem va ihbar tazminati) yeni alt isverene transfer etmek istemektedir.
Kisisel olarak cekingem ise, alt firmalarin aralarinda hic bir bag olmamasindan kaynakli olarak, gelecekte olusabilecek isten cikarmalar durumunda eski kontrat tarihinin yani ilk alt isverenin gecerli olup/olmayacagidir.
Saygilarimla,
Pelin |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:10:31 |